Hogyan kell főzni jó húslevest, hogy átlátszós legyen a leve?
A húst HIDEG vizben tedd fel föni, de ha forrni akar, akkor állistd kisebbre a lángot, hogy ne forrjon,hanem éppen csak picit mozogjon a viz felszine. Ha feljön a hús habja, akkor szürökanállan szedd le. Igy nem lesz zavaros, az az ersö forrástól meg a bennehagyott habtól van.
Öreg tyúkot sokáig (3-5 óra) kell fözni, gyorsitani nem lehet, rá kell szánni az idöt. Eleve húslevest sokáig és lassan kell fözni.
AMikor a hús félpuha, akkor tedd bele a füszereket és zöldségféléket, és úgy fözd készre.
ahogy írták, a lassúság nagyon fontos, és nem szabad megkeverni. én is lehabozom, mert így tanultam. bá r sokan azt írják nem szabad, mert sok értékes fehérje van benne, na mindegy, nekem nem tetszik a vastag szürke hab:)
a marhahús sosem lesz víztiszta áttetsző, viszont nagyon finom. tyúkból lehet szép tiszta levest főzni, lassan, gyöngyözve. a zöldség félidőben mehet bele,egy szem vöröshagyma héjastól, pár szem egészbors.
3- 3,5 óra kell egy jó húslevesnek.
utána először nagyobb lyukú szűrőn leszűrni, majd a levet egy finomszűrőn is átengedni.
tésztát külön főzzük hozzá.
nem kell bele semmi gyorsító, mindennek meg kell adni az idejét. egy-két szem mokkacukor viszont nagyon kellemessé, selymessé teszi a leves ízét, a belefőtt hús-zöldség ízt harmónikussá teszi.ki kell próbálni:)
Kizárólag a 7,30-as által írtak alapján tudsz nemcsak szép, de ízre is finom húslevest főzni!
Én is mindent úgy csinálok, ahogyan ő is! (Megjegyzem, az íze tekintetében nem mindegy, hogy háztól veszed, vagy tápokon gyorsan felnövő "ipari gyártású" baromfit főzöl)
7,52-es vagyok!
Ja és a tésztát minden esetben külön főzd meg, sohasem a levesben!
derítéssel is lehet szép tisztára hozni, bár azt inkább az erőlevesnél szokták alkalmazni.. hagyományosan a húslevesnél a hableszedéssel "tisztítjuk", de szerintem ha deríted a húslevest, akkor se lesz rosszabb íze:))
Derítés: -> kiveszed a húst a levesből, 1-2 tojásfehérjéből egy kis vizzel lazább habot versz, felöntöd egy kicsit a főzőlével - levessel -, és ezt beleöntöd levesbe kevergetés mellett, aztán lehúzod a tüzről és 10 percig állni hagyod, aztán végén leszürőd:)
A tojásfehérje "összekapkodja" a kis "piszkokat":))
Férfi létem a fejem fogom a sok "érdekes" választól :)
A levét le ne öntsd... mosd meg a húst mielőtt felteszed, az elég.
Amúgy a lényeg is elhangzott, lassú tűz, sok idő, ne kevergesd, szedd le a habját. Még egy kimaradt: ne fedd le.
A húst jól meg kell mosni, véletlenül se maradjon véres. (Nem áztatom.)
Nem szabad forralni a levest, csak gyöngyözzön. Ha felforralod, jön a hab, meg zavaros lesz a lé. Nekem soha nincs hab, amit le kéne szedni.
Sok és többféle zöldség kell bele, a répától lesz szép sárga színe, de arányosan rakd, mert ha csak répa van benne, édes lesz.
Cukrot semmiképp ne tegyél bele, meg szódabirkarbónával se rontsd el. A tyúkhoz türelem kell. Meg esetleg egy kukta, ha van. Azzal lehet gyorsítani a főzési időt. (Kuktában egyébként olyan a nyomás, hogy soha nem lesz zavaros a lé.)
Ha nincs időd vagy türelmed, csináld a levest csirkecomból, szerintem ugyanolyan finom abból is, igaz, kicsit más ízű, de max. 1-1,5 óra alatt megfő kukta nélkül is.
A tésztát tényleg külön kell főzni. A gombócot is.
Más titka nincs, max. még annyi, hogy ne bonyolítsd túl. Minél több oda nem való dolgot teszel bele (szódabikarbóna..., cukor...), annál rosszabb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!