A kínai leves hogy készül? Ami lehet kapni gyors-étkezdében is arra vagyok kíváncsi
Kínai csípős-savanyú leves
Hozzávalók:
75 dkg sovány sertéshús
25 dkg üvegtészta
30 dkg friss babcsíra
2 kis tojás
1 kávéskanál szezámolaj
1 l tyúkhúsleves
2 kávéskanál cukor
3 evőkanál borecet
1/2 kávéskanál őrölt fehér bors
2 evőkanál sötét szójaszósz
1 evőkanál kukoricaliszt
1 dl víz
1 evőkanál finomra vágott újhagyma
2 evőkanál finomra vágott friss koriander
1 evőkanál szezámolaj
1 evőkanál chiliolaj
A húst vékony szeletekre vágjuk. Fazékban kevés vizet forralunk, 2 percig elősütjük benne a húst, leszárítjuk szalvétával, félretesszük. A babcsírát 20 percig meleg vízben áztatjuk, majd eltávolítjuk a tövét, s a csírát megszárítva egész vékony szeletekre vágjuk. Az üvegtésztát 5 percre beáztatjuk, megszárítjuk, 12 cm-es darabokra vágjuk, félretesszük. A tojásokat kis edényben 1 kávéskanál szezámolajjal felverjük. Öblös fazékban felforraljuk a húslevest, hozzáadjuk a hússzeleteket, az üvegtésztát, a babcsírát, az ecetet, a fehér borsot és a szójaszószt. 3 percig forraljuk, akkor besűrítjük a vízzel elkevert kukoricaliszttel. Még 2 percig pároljuk, belecsorgatjuk a felvert tojást, és villával vagy pálcikával összetörjük. Hozzáadjuk az újhagymát, a koriandert, a szezámolajat, meg a chiliolajat. forrón tálaljuk.
Kínai tojásos leves
Hozzávalók:
1 nagy póréhagyma
1 darab nagyobb paradicsom
2-3 tojás (adagonként 1 db)
1 liter húsleves (csirke alaplé vagy leveskockából készült alaplé is lehet, ha nincs más)
0,3 dl olívaolaj
kb. 0,5 dl szójaszósz
2-3 ek. balzsamecet
ízlés szerint só
A wokot felforrósítjuk, közben a póréhagymát vékony karikákra vágjuk, majd kb. 1/2 dl olívaolajban megpároljuk. Amikor már kellően megpuhult, hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot, együtt pároljuk még 1-2 percig. Meglocsoljuk szójaszósszal, és felöntjük az alaplével, amikor összeforrt az egész, folyamatos óvatos keverés mellett beleütjük a tojásokat. A tojásokat addig kell kavarni benne, amíg a sárgájukat szép fehér fátyolként bevonja a fehérje, majd keverés közben újra felforraljuk. Tálalás előtt 2-3 evőkanál balzsamecettel ízesítjük.
Pekingi leves
Hozzávalók:
1 csirke melle a bõrével együtt,
5 dkg bambuszrügy,
5 dkg szójacsíra,
1 szelet sonka,
2 tojásfehérje,
2 dkg szójatészta,
2 liter erõleves,
1 késhegynyi gyömbér,
1 evõkanál szójamártás,
Fél kávéskanál õrölt bors,
1 késhegynyi glutamát (elhagyható)
Vágjuk a sonkát és a bambuszrügyet keskeny csíkokra. Verjõk fel a tojásfehérjét. Pároljuk meg a csirkehúst, és rostirányban szeljük nagyon keskeny csíkokra. Áztassuk be a szójatésztát langyos vízbe fél órára, csöpögtessük le, majd vágjuk öt centis darabokra. Forraljuk fel az erõlevest, és a tojásfehérje kivételével minden anyagot tegyünk bele. 15 percnyi fõzés után óvatosan keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét. Két perc fõzés után tálalhatjuk.
Kínai tojásos kukorica leves
Hozzávalók:
1 doboz (250 g) kukoricakonzerv
1 l csontleves vagy erőleves (kockából a legegyszerűbb)
1 körömnyi gyömbér
1 csipet zellersó
só
1 mokkáskanál fehér bors
1 ek. saké (rizspálinka) vagy semleges fehér pálinka (pl. vodka)
2 dkg kukorica- vagy rizsliszt
2 egész tojás
petrezselyem
Erős csontlevest főzünk vagy kockából erőlevest, beledobjuk a gyömbért és 10 percig lassú tűzön forraljuk vele. Lecsorgatjuk a kukoricát, a levesbe tesszük, forrásig hevítjük. Közben elkészítjük a "habarást": a zellersót, a levestől függő mennyiségben konyhasót, az őrölt fehér borsot kikeverjük a pálinkával, majd hozzáadjuk a pici hideg vízben feloldott kukoricalisztet vagy rizslisztet, a levesbe keverjük és lassú tűzön még kb. 1 percig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, eltávolítjuk a gyömbért, gyors mozdulatokkal belekeverjük a felvert tojásokat, tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, azonnal tálaljuk. Akkor jó, ha egy kicsit csípős!
Kínai leves
Hozzávalók:
2 csirkemell (bőrtelen, zsírtalan)
4 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál olaj
1 l víz
1 teáskanál fehérbors vagy tabasco
3 evőkanál fehér borecet
1 összetört pirospaprika
2-3 szelet gyömbérgyökér (főzés után eldobható)
1 fej gomba apróra vágva
20 dkg bambuszrügy (elhagyható)
2 tyúkleveskocka
1/4-1/2 kg tofu
1/2 dl (2 zacskó) zselatin
2 tojás
1-2 zöldhagyma, apróra metélve
A csirkét 0,3 cm-es szeletekre vágjuk, kb 3 percig kevergetjük a tűzön 1 ek szójaszósszal és 1 ek olajjal, míg kifehéredik, majd vegyük ki és tegyük félre. A maradék szójaszószt (3 ek), a vizet, a borsot vagy tabascot, a borecetet, a paprikát, a bambuszrügyet, a gombát, gyömbért, tyúkleveskockát adjuk hozzá és főzzük 10-12 percig közepes lángon. Adjuk hozzá a csirkemellet és a lereszelt tofut, főzzük készre. Keverjük a zselatint vízzel egyenletesre, fokozatosan kevergetve adjuk a fővő leveshez, majd a kikevert tojást is. Tálalás előtt szórjuk a zöldhagymát a tetejére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!