Hagymakrémlevesre bevált recept?
Őszintén szólva én nem is hallottam erről az ételről eddig. A neten annyiféle különböző recept van, hogy nem tudtam kiválasztani belőle egyet sem.
Akinek van bevált receptje, tudna segíteni?
Francia hagymaleves
a családom kedvence, gyors,olcsó.
1 nagyobb póréhagyma, 3 közepes krumpli, 1 l tel, sajt, zsemle, 10 dkg vaj, petrezselyem.
8 dkg vajon barnára pirítom a póréhagymakarikákat, (kb. a 70%)azután együtt pirítom a megtisztított, apróravágott krumplival, sózom. Ha jól sütyörögtek, akkor kb 7 dl tejjel felöntöm és továbbfőzőm. Ha megfőtt, botmixerrel összeturmixolom, egy nyers tojássárgáját ütök bele, és kicsit összefőzőm, ha sűrű, akkor még tejet teszek hozzá.
Tálaláskor apróra metélt sjtkockákkal, apró petrezselyemmel, a maradék vajon megpirított zsemlekockákkal, és a maragék, karikára metélt póréhagymával megpakoljuk a meleg leves tetejét.
Remek étel.
4 nagy fej hagymát megpucolok, megmosom, félbevágom őket, majd vékony cikkekre felszeletelem. Olajon olvasztok 10 dkg vajat, ebbe teszek még 3 evőkanál olajat, a hagymát megfonnyasztom rajta, kb 8 percen keresztül.
2 evőkanál lisztet szórok a már megfonnyadt hagymára, még kb. 2-3 percig főzöm így.
Ezután felöntöm 1 liter leveskockából készült alaplével, sóval, fehér borssal és sima őrölt borssal ízesítem.
Kb. 15 percig forralom, ezután hozzáöntök 2 dl fehérbort, további 15 percig főzöm, kis lángon.
Végül besűrítem tejszínnel.
Levesgyönggyel, valamint kétféle reszelt sajttal (egyik füstölt, másik sima) fogyasztható. Nagyon egyszerű elkészíteni, az első leves volt, amit életemben megcsináltam, s nagyon laktató is!
Nekem az egyszerű hagymaleves vált be, ehhez szinte semmi nem kell. Felkockázod a hagymákat, kicsi olajon vagy vajon megpárolod, a végén lisztet szórsz rá és belekevered. Ezt felöntöd vízzel, fűszerezed sóval, borssal, szerecsendióval, meg amivel szeretnéd (opcionális). 10-15 percig forralod, aztán ha kell, leturmixolod. Ekkor tudod a sűrűségét is szabályozni. Pirított kenyérkockákkal vagy levesgyönggyel, esetleg reszelt sajttal lehet tálalni.
Én azért szeretem ezt, mert hihetetlenül olcsó, gyakorlatilag hagyma meg liszt kell csak, így egy nagy lábas kb. 100 Ft-ba kerül. Viszont ha kiviszem az asztalhoz, mondván "a leves francia hagymaleves", az lényegesen jobban hangzik annál, hogy "rántott leves, tojásleves" és hasonlók :) Szóval hó végén nálunk mindig ez a menü. Próbáltam tejszínnel is, de igazából az nem ízlett annyira.
Én így csinálom:
Kb. 20 dkg bacon-t felkockázok. Egy nagyobb vagy 2 kisebb póréhagymát felkarikázok, és együtt pirítom őket, amíg a bacon élénk vörös nem lesz. Teszek hozzá még kb. 3 ek. vajat,amikor megolvadt 2 púpozott ek. lisztet és csomómentesre keverem,majd felöntöm 1 liter tejjel. Sóval, fehér borssal, szerecsendióval ízesítem és hagyom kicsit besűrűsödni. Tálalás előtt apró sajt kockákat vágok bele.
én ugyanúgy csinálom kb mint a 11:09-es, de margarinon párolom a hagymát és a végén egy kis tejjel fölöntöm, így krémesebb, finomabb, de ugyanúgy olcsó és egyszerű
a szerecsendió szerintem a kulcsa, az nagyon megdobja
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!