Holnap sütök mézeskalácsot, aminek csütörtök délutánra finom puhának kellene lennie. Milyen recept alapján készítsem el? Van valami "praktika" arra, hogyan legyen egy nap alatt puha?
Én a linzertésztát ajánlanám. Nem ragasztod össze lekvárral, hanem formákat szaggatsz belőle, és megsütöd. Díszítheted is pl. olyan cukormázzal, mint a mézeskalácsot.
30 dkg liszt, 20 dkg hideg vaj (margarin is jó), 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojássárgája, fél csomag sütőpor, kevés tejföl, ha nem állna össze a tészta. Ha 10 dkg liszt helyett darált diót vagy kókuszreszeléket teszel, akkor különböző ízesítésben is készítheted a kekszeket. Vagy rakhatsz bele 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport.
A hozzávalókat összegyúrod, fél centi vékonyra nyújtod, szaggatod, sütőpapíros tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütöd. Ne süsd túl, épp csak egy kis színt kell kapnia, és már veheted is ki.
Ha kihűlt, olvasztott csokival, fehér vagy színes cukormázzal, cukorgyöngyökkel, színes tortadarával díszítheted.
Horváth Éva mézeskalácsa
Hozzávalók:
Tésztához: 25 dkg cukor, 35 dkg margarin, 25 dkg méz, 1 kg liszt, 3 tojás + 1 tojásfehérje, 3 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál fahéj, 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 2 kávéskanál narancshéj, 1 citrom reszelt héja, egy kicsi leve.
Máz: 1 tojásfehérje, 16-20 dkg átszitált porcukor (lehetőleg darált kristálycukorból), 1 evőkanál citromlé.
Elkészítés:
A mézet a fűszerekkel felforraljuk, majd hozzáadva a margarint, kihűlésig kevergetjük. A tojásokat felverjük a cukorral. A liszt egy részéhez hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd ehhez a keverékhez a mézes margarint, a tojásokat, végül a maradék lisztet. Összeállítjuk a tésztát (nem kell túlságosan kidolgozni), letakarva másnapig pihentetjük, de ha nincs elég időnk, kis pihentetés után egyből nekiállhatunk. Kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és különböző formákkal, sablonokkal kiszaggatjuk, tojásfehérjével megkenjük, és aranysárgára sütjük. Úgy jó, ha egész puha, amikor a sütőből kivesszük.
Amikor kihűlt, a következő módon mázat készítünk: 1 tojásfehérjéhez kb. 16-20 dkg cukrot adunk, valamint 1 evőkanál citromlevet, és alaposan felverjük. Egy zacskóba töltjük a krémet, sarkára apró lyukat vágunk. Mielőtt elkezdjük a mézeskalácsokat megrajzolni, kipróbáljuk, hogy megfelelő állagú-e a mázunk. Aszerint adhatunk még hozzá citromlevet, vagy éppen cukrot, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni.
Azonnal puha, nem kell vele várni. Dobozban, zacskóban tárold. Nagyon fontos, hogy ne süsd agyon, még puha legyen, amikor kiveszed.
Cukormáz: 1 tojásfehérjét csipet sóval, és 2-3 csepp ecettel vagy citromlével kemény habbá versz úgy, hogy közben fokozatosan adagolsz hozzá kb. 15 dkg porcukrot. Jó kemény hab legyen. Ezután színezheted pl. ételfestékkel (Tescoban 100 Ft körül van darabja, van belőle piros, kék, sárga és zöld), de Bolero port is tehetsz hozzá (a különböző ízesítésűek különböző színűek is. Kevés kell belőle, mert nagyon intenzív színe és íze van, icipici vízben feloldod és úgy teszed a habhoz).
A habot nejlonzacskóba töltöd, egyik sarkára pici lyukat vágsz és díszíthetsz is vele.
A mézeskalács receptet sajnos most így hirtelen nem találtam meg (szanaszét vannak a receptjeink). Viszont én a helyedben a cukormázba nem ételfestéket tennék. Mi tavaly karácsonykor megcsináltuk a cukormázat 2 tojásfehérjéből és porcukorból (nem tudom mennyiből, látszik, amikor már jó az állaga). A cukormázat 3 részre szedtük, az egyikbe néhány csepp málnaszörpöt tettünk, a másika mandulaaromát, a harmadikba pedig egy pici kakaóport. Így lett szép vöröses, zöldes és barna mázunk, és nem utolsó sorban egészségesebb is, mintha ételfestéket vagy színezőt tennél bele!
Ja, és anyukám régebben úgy csinálta a mézeskalácsot, hogy amikor megsült és kihűlt jól záródó nagy fémdobozba tette őket és egy fél almát 2-3 darabra vágott és beletette. Ettől elvileg megpuhul a tészta, nekünk tényleg finom, puha volt másnapra.
Sok sikert hozzá!
16/L
Köszönöm szépen mindenkinek.:)
Holnap végülis linzert fogok csinálni,hétvégén pedig mézeskalácsot.
Ha bármi tippetek van még,nagyon szívesen fogadom.:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!