Most akkor hogyan kell készíteni a kovászt?
Sütöporral egész más ize lenne, azt nem szeretem, ugy nem kenyérszerü.
Leirhatom a kovász receptjét, de nem egész egyszerü és türelem kell hozzá.
Buzakovász
60 g buzaliszt (kenyérliszt)
20 g cukor
20 ml aludttej
100 ml 3,5 %-os tej
A kovász nem érintkezhet semmilyen fémmel, üveg vagy kerámia edényben jó késziteni (esetleg müanyagban, de az kevésbé ajánlott)
kb. 2,5 literes edényben a hozzávalókat fakanállal simára keverni, letakarni és a konyhában állni hagyni, amig erjedni kezd, azaz buborékok lesznek benne - ez kb 1-2 nap, a konyha höfokától függöen.
Ezután letakarva a (normál) hütöben tartani.
Ezután még "ápolni" kell:
Miután a hütöbe tetted,
A 2-3-4 napon minden nap egyszer át kell alaposan keverni.
Az 5. napon 100 g lisztet, 200 ml tejet és 20 g cukrot belekeverni. (Esetlet nagyobb tálba áttölteni, ha kicsi az eredeti)
A 6-9 napon ismét naponta átkevergetni
A 10. napon ismét 100 g lisztet, 200 ml tejet és 20 g cukrot belekeverni, négy részre osztani és egy-egy kenyérhez felhasználni.
Ebböl a kovászból 200 g-ot félre lehet tenni és ugyanúgy kezelni, mint elötte, akkor folyamatosan - minden 10. napon - lesz újabb kovász kenyérsütéshez.
Nem próbáltam, csak hallottam, hogy van, aki a 10 napos - érett - kovászt lefagysztja és egy nappal elöbb hütöben kiengedve használja.
Ami fontos, hogy semmilyen fémmel nem érintkezhet (tehát robotgéppel sem lehet kikeverni a fém keverökarok miatt), és rendszeresen át kell kevergetni illetve "etetni", mert különben elpusztul a kovász.
1 kg kenyérhez 400 g kovász és 800 g kenyérliszt kell - nem tévedés, legalább egy harmada az összesnek.
itt elég jól leírja, hogyan készül, és hogy miért jobb élesztő nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!