Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Most akkor hogyan kell készíte...

Most akkor hogyan kell készíteni a kovászt?

Figyelt kérdés
Egyik helyen élesztővel, a másik helyen élesztő nélkül ajánlják. Melyik az igazi? Ki, hogyan szokta?
2011. okt. 16. 19:35
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
A 10-17 15:45-ös vagyok, ha irsz privátban, akkor megirom a teljesen élesztö nélküli kovász receptjét.
2011. okt. 20. 21:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 A kérdező kommentje:
Írd meg itt. Itt kérdeztem!
2011. okt. 20. 22:13
 13/19 Kondor Judit ***** válasza:
Miért nem próbálod meg sütőporral,szódabikarbónával ezek is lazítanak.
2011. okt. 20. 23:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Sütöporral egész más ize lenne, azt nem szeretem, ugy nem kenyérszerü.


Leirhatom a kovász receptjét, de nem egész egyszerü és türelem kell hozzá.


Buzakovász


60 g buzaliszt (kenyérliszt)

20 g cukor

20 ml aludttej

100 ml 3,5 %-os tej


A kovász nem érintkezhet semmilyen fémmel, üveg vagy kerámia edényben jó késziteni (esetleg müanyagban, de az kevésbé ajánlott)


kb. 2,5 literes edényben a hozzávalókat fakanállal simára keverni, letakarni és a konyhában állni hagyni, amig erjedni kezd, azaz buborékok lesznek benne - ez kb 1-2 nap, a konyha höfokától függöen.

Ezután letakarva a (normál) hütöben tartani.

Ezután még "ápolni" kell:

Miután a hütöbe tetted,

A 2-3-4 napon minden nap egyszer át kell alaposan keverni.

Az 5. napon 100 g lisztet, 200 ml tejet és 20 g cukrot belekeverni. (Esetlet nagyobb tálba áttölteni, ha kicsi az eredeti)

A 6-9 napon ismét naponta átkevergetni

A 10. napon ismét 100 g lisztet, 200 ml tejet és 20 g cukrot belekeverni, négy részre osztani és egy-egy kenyérhez felhasználni.


Ebböl a kovászból 200 g-ot félre lehet tenni és ugyanúgy kezelni, mint elötte, akkor folyamatosan - minden 10. napon - lesz újabb kovász kenyérsütéshez.


Nem próbáltam, csak hallottam, hogy van, aki a 10 napos - érett - kovászt lefagysztja és egy nappal elöbb hütöben kiengedve használja.


Ami fontos, hogy semmilyen fémmel nem érintkezhet (tehát robotgéppel sem lehet kikeverni a fém keverökarok miatt), és rendszeresen át kell kevergetni illetve "etetni", mert különben elpusztul a kovász.


1 kg kenyérhez 400 g kovász és 800 g kenyérliszt kell - nem tévedés, legalább egy harmada az összesnek.

2011. okt. 21. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 anonim válasza:

[link]

itt elég jól leírja, hogyan készül, és hogy miért jobb élesztő nélkül.

2011. nov. 19. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 A kérdező kommentje:
Tegnap 11.05! Végre egy normális leírás. Köszönöm szépen. Kenyeret még sütőporral életemben nem hallottam. Nagy badarság!
2011. nov. 20. 18:15
 17/19 anonim válasza:
Emberek, a kovász lisztből és vízből áll. Amiben élesztő is van az nem kovász hanem pancsolmány.
2012. ápr. 25. 20:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/19 anonim válasza:

Nos így kell:


[link]


Élesztőt felejtsétek el mert az nem való semmire.

2012. ápr. 25. 20:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 A kérdező kommentje:
20.59-es! Köszönöm. Erre vártam. Igazad van.
2012. ápr. 27. 11:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!