Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Most akkor hogyan kell készíte...

Most akkor hogyan kell készíteni a kovászt?

Figyelt kérdés
Egyik helyen élesztővel, a másik helyen élesztő nélkül ajánlják. Melyik az igazi? Ki, hogyan szokta?
2011. okt. 16. 19:35
1 2
 1/19 Kondor Judit ***** válasza:
Liszt,élesztő,víz,pici cukor.Az eredetiben nincs cukor,anno így tanultuk.SÓT NE TEGYÉL BELE MERT AZ ÉLESZTŐGOMBÁK ELPUSZTULNAK!!!!!!!!!
2011. okt. 16. 20:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 anonim ***** válasza:

Az élesztő nélküli, az milyen kovász?

Én élesztőset szoktam, mindig sikerül, 1 kis kanál cukrot elkeverek 30-40 milliliter langyosnál ici picit melegebb tejben, majd jön az élesztő darabokban, elmorzsolom gyorsan, egy evőkanál lisztet teszek hozzá és azzal is gyorsan elkeverem, majd letakarom konyharuhával. 10 perc múlva 3-4x-esére nőtt lukacsos kovászt kapok.

2011. okt. 16. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/19 anonim ***** válasza:
Élesztő nélkülit nálunk úgy csinálták, hogy az előző sütésből félretesznek egy kis darab tésztát, beteszik kis vászonba és a következő alkalommal ezt használják élesztő helyett.
2011. okt. 16. 20:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/19 anonim ***** válasza:
Utolsó: És az meddig jó úgy? Mert én mondjuk 1 hónapba egyszer sütök többfélét, hogy legyen itthon, de nem merném bevállalni, hogy egy egy hónapos valamit használok fel hozzá. Nem kukacoskodok-ha annak tűnne, de tényleg érdekel!:)
2011. okt. 16. 20:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/19 A kérdező kommentje:
Szóval az élesztő nélkülibe nem kell élesztő. Semennyi. Cukor meg pléne nem. A leírások szerint estétől reggelre, vagy reggeltől estére készül el a kovász. 1-2 óra alatt semmiképp! Nem értem, miért sikerülhet élesztő nélkül is ugyanúgy, mint élesztővel.
2011. okt. 16. 20:31
 6/19 anonim ***** válasza:

Élesztő nélküli kovász nincs. Nagyanyáink az előző sütésből tettek félre egy adag tésztát. azt megszárították,amikor kellett,akkor vízzel elkeverték,és úgy tették az új tésztába. Egy rendes háztartásban mindig volt készen kovász.

De a mai receptekben nem ezt írják kovásznak.

A felfuttatott élesztőt először csak kevés liszttel keverik el. Megvárják,míg a tészta megkel,és ezt adják hozzá a többi liszthez és hozzávalóhoz.

2011. okt. 17. 08:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/19 A kérdező kommentje:
Utolsó! Ne vacakolj, igenis van élesztő nélküli kovász. Csak arra lennék kivéncsi, melyik jobb,mennyi idő alatt készül el és melyik a kevésbbé macerás.
2011. okt. 17. 11:36
 8/19 anonim ***** válasza:

Ez elözö arra gondol, hogy az eltett tészta´ban már volt élesztö, igy igaza van, hogy ez a fajta kovás sem éleszö nélküli.


Viszont EREDETILEG nem élesztövel készitették (mert nem volt, csak nem túl rég óta lehet egyáltalán ilyet venni), hanem a durvára örölt korpás lisztböl indultak ki, amit vizzel elkevertek és meghatározott körülmények között megerjesztették. Utána ezt tették a keleszteni valókba élesztö HELYETT. Viszont ma már nem sokan csinálják igy, mert elég macerás, és sok tapasztalat kell ahhoz, hogy jól sikerüljön.

2011. okt. 17. 15:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/19 Kondor Judit ***** válasza:
Amúgy mit szeretnél sütni,hogy ennyire kell a kovász receptje?
2011. okt. 19. 22:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/19 A kérdező kommentje:
Házi kenyeret sütök rendszeresen. Egy gyógyszervegyész barátom felhívta a figyelmemet, hogy lehetőleg kerüljem az élesztőt. Ezért kutakodom az élesztő nélküli kovász tekintetében. Korábban megpróbáltam az amerikai kovász nélkülim kenyeret is. Hát mit mondjak? - jól elfuseráltam. Nekem nem sikerült. Pedig láttam képeket csodálatos élesztő nélküli kenyerekről.
2011. okt. 20. 20:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!