Most akkor hogyan kell készíteni a kovászt?
Az élesztő nélküli, az milyen kovász?
Én élesztőset szoktam, mindig sikerül, 1 kis kanál cukrot elkeverek 30-40 milliliter langyosnál ici picit melegebb tejben, majd jön az élesztő darabokban, elmorzsolom gyorsan, egy evőkanál lisztet teszek hozzá és azzal is gyorsan elkeverem, majd letakarom konyharuhával. 10 perc múlva 3-4x-esére nőtt lukacsos kovászt kapok.
Élesztő nélküli kovász nincs. Nagyanyáink az előző sütésből tettek félre egy adag tésztát. azt megszárították,amikor kellett,akkor vízzel elkeverték,és úgy tették az új tésztába. Egy rendes háztartásban mindig volt készen kovász.
De a mai receptekben nem ezt írják kovásznak.
A felfuttatott élesztőt először csak kevés liszttel keverik el. Megvárják,míg a tészta megkel,és ezt adják hozzá a többi liszthez és hozzávalóhoz.
Ez elözö arra gondol, hogy az eltett tészta´ban már volt élesztö, igy igaza van, hogy ez a fajta kovás sem éleszö nélküli.
Viszont EREDETILEG nem élesztövel készitették (mert nem volt, csak nem túl rég óta lehet egyáltalán ilyet venni), hanem a durvára örölt korpás lisztböl indultak ki, amit vizzel elkevertek és meghatározott körülmények között megerjesztették. Utána ezt tették a keleszteni valókba élesztö HELYETT. Viszont ma már nem sokan csinálják igy, mert elég macerás, és sok tapasztalat kell ahhoz, hogy jól sikerüljön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!