Hogyan kell kovászt készíteni házilag?
Az élesztőmentes kovász elkészítésekor 10 dkg rozsliszthez 1 evőkanálnyi (folyós) mézet, 1/2 teáskanálnyi őrölt köményt, 1/2 teáskanálnyi őrölt koriandert, 1/2 teáskanálnyi őrölt édesköményt, 2,5 dl langyos vizet, valamint még egy kis rozslisztet veszünk (ez utóbbit a "megszóráshoz" fogjuk felhasználni).
A rozslisztet elkeverjük a fűszerekkel, majd a víz és a méz hozzáadásával az egészet sima masszává dolgozzuk. A pépet beletöltjük egy nagy uborkásüvegbe, és letakarjuk egy tiszta ruhával. A következő 72 órában naponta egyszer megkeverjük, s a tetejét beszórjuk liszttel. Ahogy a kovász érik, a térfogata megtöbbszöröződik, és jellegzetes savanykás illatot áraszt. Ha az érés befejeződött, az üveget lezárhatjuk egy csavaros tetővel, így a kovászt hűtőszekrényben is tárolhatjuk.
Ha belátható időn belül nem használjuk fel, akkor megpróbálhatjuk kíméletesen (nem túl forró helyen) megszárítani és porrá törni. Így eltarthatjuk és később - langyos víz hozzáadásával - újjáéleszthetjük.
Élesztővel pedig így készül a kovász:
Csomómentesre összekeverjük az élesztőt, a lisztet, a cukrot és 1 liter langyos vizet. Nagy befőttes üvegbe tesszük, lefedjük, és 2 napig meleg helyen (szobahőmérsékleten) pihentetjük, közben néha megkeverjük. Ez a mennyiség 8-10 kenyér sütéséhez elegendő. Hűtőszekrényben 10 napig is eltartható. Ha a felét elhasználtuk, tegyünk hozzá 25 dkg lisztet és fél liter vizet. Keverjük össze, érleljük 1 napig szobahőmérsékleten, majd ismét hűtőszekrényben tároljuk.
üdv.: hegedor
liszt
langyos víz
csattos befőttesüveg
Az első napon elkészítjük a kovász alapot. Fél pohár lisztet és fél pohár langyos vizet egy befőttesüvegbe öntünk, majd jól elkeverjük. A tapasztaltabb háziasszonyoknak mondjuk, hogy galuska sűrűségűre kell keverni a kovászt, tehát nyugodtan csökkentsük vagy növeljük az alapanyagokat szemmértékre is. Ha ez megvan, akkor takarjuk le, de azért valamennyi levegő jusson be a fedőn keresztül és egy meleg helyen érleljük.
A második napon még nem etetjük a kovászt, csak levegőztetjük. Párszor megkavargatjuk ezért a keveréket, majd visszatesszük rá a fedőt vagy a befőttesgumival rögzített konyharuhát.
A harmadik napon már elkezdhetjük etetni a kovászalapot. Egy külön tálkába egy fél pohár lisztet és vizet tegyünk, keverjük össze. Majd a kovászalapot az befőttesüvegben keverjük meg és vegyünk el belőle fél pohárral, amit utána hozzáadhatunk a tálkában már összekevert adaghoz, ezt is jól keverjük össze. A maradék kovászalapra pedig nincs szükség, csak dobjuk el. Ezután mehet a frissen megetetett kovászalap a régi vagy éppen egy új üvegbe, zárjuk le a befőttesüveg fedelét, és érleljük az egészet tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!