Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem sikerül a kelt tésztám?

Miért nem sikerül a kelt tésztám?

Figyelt kérdés

Míg Mo-on éltem nagyon sokszor készítettem kelt tésztát (pizza, kenyér, kalács, pite, bukta, pogácsa, lángos, fánk) Nem buktam bele, mind jó lett. Mamámtól tanultam, h hogy kell csinálni.

Ahol most élek nem sikerül egyáltalán, mindig felsülök vele. Kezdetben szárazélesztőt használtam, mert itt nincs friss. Több félét is kiprobáltam követve az utasításokat, majd követve mások tanácsait. Majd hozattam Mo-ról frisset. Ezt lefagyasztottam úgy, ahogy tanácsolták. Úgy fagyasztom ki, ahogy le van írva, de semmi. Már ott sem jó, ahogy felfut. Teljesen más, mint otthon volt. CSak félig-meddig történik meg. Igyekszem melegbe tenni, de nem tudom, h miért nem jön össze. Mikor nem fagyasztott állapotút hasznltam, se futott fel rendesen idekint. Bedagasztom, amennyire tudom, de nem válik el a tészta olyan szépen a kezemtől, olyan folyós, de ha sok lisztet teszek hozzá, akkor meg nehéz folyós (vagy hogy kell ezt mondani). Már nem tudom mit tegyek. Olyan mintha kezdő lennék, pedig eddig a kisujjamban volt minden. :(

Ha valakinek lenne egy két tanácsa, azt megköszönném.


2011. okt. 14. 23:43
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
76%
Az aszkorbinsav is növeli a liszt sikértartalmát. Nálunk gyógyszertárban kaphat. Csak egy csipetnyi kell bele, és szebben megkel a tészta.
2011. okt. 15. 07:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 A kérdező kommentje:

Végül tegnap megsült az utolsó. Ízre jó, csak a fonottkalács egy nagy cipóra hasonlít és a fonott jellegre a közepén levő cikkcakk utal. Nem kelt, csak terült horizontálisan.

Ahogy az utolsó előtti írta, ez sem vált el az edény falától sem, nagyon ragadt, pedig liszt már annyi volt benne, h még mindig leszakad a karom, olyan nehéz volt dagasztani. Most még az is eszembe jutott, h a gombóc meg nudli is olyan rossz szokott lenni.

Sztem első körben veszek vmi lengyel lisztet. Sztem annak is kell olyan jónak lennie, mint a magyarnak. Az aszkorbinsavas dolgot is ki fogom próbálni ha nem sikerül.

Nem is tudom, h miért nem kérdeztem ezt eddig, sok jó tanácsot kaptam. Köszönöm!

2011. okt. 15. 09:22
 13/13 anonim ***** válasza:

Vagy sima búzasikért ha találsz, bár lehet hogy akkor az sem olyan mint az itthoni, én bioboltban szoktam venni.

( szerintem próbálj ki azért egy kisebb adagot hogyha géppel dagasztod akkor sem sikerül-e, meg keress másfajta liszteket, lehet, hogy keverni kell őket...)

2011. okt. 15. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!