Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem sikerül a kelt tésztám?

Miért nem sikerül a kelt tésztám?

Figyelt kérdés

Míg Mo-on éltem nagyon sokszor készítettem kelt tésztát (pizza, kenyér, kalács, pite, bukta, pogácsa, lángos, fánk) Nem buktam bele, mind jó lett. Mamámtól tanultam, h hogy kell csinálni.

Ahol most élek nem sikerül egyáltalán, mindig felsülök vele. Kezdetben szárazélesztőt használtam, mert itt nincs friss. Több félét is kiprobáltam követve az utasításokat, majd követve mások tanácsait. Majd hozattam Mo-ról frisset. Ezt lefagyasztottam úgy, ahogy tanácsolták. Úgy fagyasztom ki, ahogy le van írva, de semmi. Már ott sem jó, ahogy felfut. Teljesen más, mint otthon volt. CSak félig-meddig történik meg. Igyekszem melegbe tenni, de nem tudom, h miért nem jön össze. Mikor nem fagyasztott állapotút hasznltam, se futott fel rendesen idekint. Bedagasztom, amennyire tudom, de nem válik el a tészta olyan szépen a kezemtől, olyan folyós, de ha sok lisztet teszek hozzá, akkor meg nehéz folyós (vagy hogy kell ezt mondani). Már nem tudom mit tegyek. Olyan mintha kezdő lennék, pedig eddig a kisujjamban volt minden. :(

Ha valakinek lenne egy két tanácsa, azt megköszönném.


2011. okt. 14. 23:43
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
84%
Nem tudom hol laksz, de a legtöbb helyen nem jó a liszt a kelttésztához. Nincs elég sikértartalma. Én amikor kint éltem vittem a liszet is. Vagy sok országban lehet kapni speciálisan kelttésztához lisztet. Kétszer olyan drága, de azzal lehet sütni.
2011. okt. 14. 23:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 A kérdező kommentje:
Finomlisztet szoktam, de az utóbbinál réteset is tettem bele. Valószínűleg igazad van. Láttam már a boltban kifejezetten kenyérlisztet, akkor gondolom, azzal megkelne. Erre tényleg nem gondoltam volna. Köszönöm :)
2011. okt. 15. 00:00
 3/13 anonim ***** válasza:
84%
Igen,mi el vagyunk kényeztetve a jó liszttel, nem is gondoljuk,hogy van nem jó is. Az északabbra lévő országokban ezért volt a rozskenyér, a különböző kovász nélküli kenyerek,mert nem tudtak fehérkenyeret (és kelttésztát) sütni.
2011. okt. 15. 00:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Én is ezt akartam írni, hogy a liszttel lehet a gond! Nekem is pöpec minden amit a páromnak csinálok(búzalisztből) minden kelt tésztám sikerál, de a saját étkezésemhez való telj.kiőrl.lisztjeimmel én sem tudtam mit kezdeni, teljesen kétségbe voltam esve, hogy miért nem úgy viselkednek, mint a búzaliszt, és miért nem sikerül belőle semmi sem úgy.

Minden lisztnek megvan a maga sajátossága, mire hogyan reagál; ez a gabona minőségétől, összetételétől, őrléstől... mindentől nagyban függhet.

2011. okt. 15. 00:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:

Szia!

A száraz élesztőt felfuttattad, vagy csak simán hozzáraktad a liszthez?

2011. okt. 15. 00:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 A kérdező kommentje:

Északi országban lakom. Az idő nem olyan jó nyáron, mint otthon, szóval a búza is olyan lehet, amilyen.

Kezdetben csak liszthez raktam a szárazélesztőt. Utána mondta az egyik ismerősöm, h ő azt is fel szokta futtatni és, h neki milyen szépen megy. Nekem fel sem futott, csak olyan volt, mintha ázott volna. Azt nem tudom, h ő Mo-ról hozatta-e a lisztet. Neki elvileg mindig sikerült.

2011. okt. 15. 00:28
 7/13 anonim ***** válasza:
Próbáltad már azt a lisztet esetleg géppel dagasztani? Vagy nagyon nagy adagokkal szoktál dolgozni?
2011. okt. 15. 00:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 A kérdező kommentje:
Sosem dagasztottam még géppel, csak kézzel.
2011. okt. 15. 00:47
 9/13 anonim ***** válasza:
76%

hagyd tovább kelni, tedd be a hűtőbe egy éjszakára, ott is szépen megkel, csak lassabban


de amúgy tényleg a liszttel van alapvetően a baj

2011. okt. 15. 01:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
85%
(csak azért kérdeztem, mert én csak úgy tudom megállapítani hogy jó-e a tésztám, ha géppel való dagasztás közben egy idő után elválik az edény falától, legyen szó akármilyen lisztről. -merthogy azt írtad, hogy nem válik el olyan szépen a kezedtől- de tényleg nem akarok rossz tanácsokat adni, mert írtad hogy már mindenfélét kipróbáltál... , és biztos hogy nem veled van a gond, hanem a helyi termékkel...)
2011. okt. 15. 01:09
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!