Miért nem sikerül a kelt tésztám?
Míg Mo-on éltem nagyon sokszor készítettem kelt tésztát (pizza, kenyér, kalács, pite, bukta, pogácsa, lángos, fánk) Nem buktam bele, mind jó lett. Mamámtól tanultam, h hogy kell csinálni.
Ahol most élek nem sikerül egyáltalán, mindig felsülök vele. Kezdetben szárazélesztőt használtam, mert itt nincs friss. Több félét is kiprobáltam követve az utasításokat, majd követve mások tanácsait. Majd hozattam Mo-ról frisset. Ezt lefagyasztottam úgy, ahogy tanácsolták. Úgy fagyasztom ki, ahogy le van írva, de semmi. Már ott sem jó, ahogy felfut. Teljesen más, mint otthon volt. CSak félig-meddig történik meg. Igyekszem melegbe tenni, de nem tudom, h miért nem jön össze. Mikor nem fagyasztott állapotút hasznltam, se futott fel rendesen idekint. Bedagasztom, amennyire tudom, de nem válik el a tészta olyan szépen a kezemtől, olyan folyós, de ha sok lisztet teszek hozzá, akkor meg nehéz folyós (vagy hogy kell ezt mondani). Már nem tudom mit tegyek. Olyan mintha kezdő lennék, pedig eddig a kisujjamban volt minden. :(
Ha valakinek lenne egy két tanácsa, azt megköszönném.
Én is ezt akartam írni, hogy a liszttel lehet a gond! Nekem is pöpec minden amit a páromnak csinálok(búzalisztből) minden kelt tésztám sikerál, de a saját étkezésemhez való telj.kiőrl.lisztjeimmel én sem tudtam mit kezdeni, teljesen kétségbe voltam esve, hogy miért nem úgy viselkednek, mint a búzaliszt, és miért nem sikerül belőle semmi sem úgy.
Minden lisztnek megvan a maga sajátossága, mire hogyan reagál; ez a gabona minőségétől, összetételétől, őrléstől... mindentől nagyban függhet.
Szia!
A száraz élesztőt felfuttattad, vagy csak simán hozzáraktad a liszthez?
Északi országban lakom. Az idő nem olyan jó nyáron, mint otthon, szóval a búza is olyan lehet, amilyen.
Kezdetben csak liszthez raktam a szárazélesztőt. Utána mondta az egyik ismerősöm, h ő azt is fel szokta futtatni és, h neki milyen szépen megy. Nekem fel sem futott, csak olyan volt, mintha ázott volna. Azt nem tudom, h ő Mo-ról hozatta-e a lisztet. Neki elvileg mindig sikerült.
hagyd tovább kelni, tedd be a hűtőbe egy éjszakára, ott is szépen megkel, csak lassabban
de amúgy tényleg a liszttel van alapvetően a baj
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!