Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Töltött karalábét ki hogyan...

Töltött karalábét ki hogyan készíti?

Figyelt kérdés
2009. ápr. 28. 12:43
 1/4 anonim ***** válasza:

Töltött karalábé


Hozzávalók (4 személyre):

8-10 fiatal karalábé

40 dkg darált disznóhús

8 dkg főtt rizs

3 dkg vaj

4 dkg liszt

2 dl tejföl

1 tojás

1 húsleveskocka

petrezselyem

bors


A megmosott és meghámozott karalábékat vájd ki a gyökér felőli oldalukon, úgy, hogy fél-egy centis faluk maradjon. A húst dolgozd össze a tojással, finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal, és végül a rizzsel. E masszával töltsd meg a kivájt fejeket. A karalábévagdalékot szórd egy edény aljára, erre ültesd rá a fejeket, öntsd alájuk a kockából készített fél liter húslevest, forrald fel, majd lassú tűzön főzd. Ha a karalábék megpuhultak, emeld ki a fejeket és tedd félre. A levet a vajon világosra pirított liszttel ránts be, majd keverd hozzá a tejfölt, s ha túl sűrű, adj hozzá 1-1,5 dl vizet. A berántott főzeléket forrald fel, tedd vissza a karalábékat, forrald fel újra, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórva már tálalhatod is.


Ha a karalábé valóban zsenge, akkor a megmosott középső leveleit csíkokra vágva a karalábé vagdalékához keverheted, a nagyobb külső levelekbe pedig szintén belecsomagolhatsz tölteléket, s azzal ugyanúgy bánj, mint a megtöltött fejekkel. (A tejföl helyett használhatsz tejszínt is.)

2009. ápr. 28. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Hozzávalók négy személyre:

4 nagyobb karalábé

40 dkg darált hús

2 tojás

2 fej vöröshagyma

2 paradicsom

8 karika parasztkolbász

8 kis szelet kolozsvári szalonna

2 dl tejföl

pirospaprika, paprikakrém, mustár, bors, só, ételízesítő

rizibizivel tálalva


Elkészítés:

Egy fej hagymát apróra vágva, kevés zsíron megfonnyasztunk, majd a darált húst megpirítjuk rajta. Ezután megborsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, ízlés szerint teszünk bele 1-2 kávéskanál mustárt és paprikakrémet, megsózzuk és belekeverjük a két tojást nyersen.

A meghámozott karalábékat megmossuk, félbevágjuk és belsejüket kikaparjuk úgy, hogy kb. egy cm-es fala maradjon. A kikapart karalábét igen apróra összevagdaljuk és belekeverjük a töltelékbe.

A karalábék belsejét enyhén megszórjuk ételízesítővel és beletesszük a tölteléket, majd minden karalábéra először egy karika lesózott paradicsomot, arra egy karika lesózott hagymát és arra egy karika kolbászt teszünk, végül a tetejére tesszük a bevagdosott szalonnaszeleteket.

Kizsírozott remoszkában vagy lefedett jénai edényben addig sütjük, míg a szalonna meg nem pirul. Ekkor leöntjük tejföllel, amit halványan, díszítés jelleggel megszórunk ételízesítővel, és (lefedve) öt perc alatt készre sütjük.

2009. ápr. 28. 12:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
köszönöm
2009. ápr. 28. 13:01
 4/4 anonim ***** válasza:

Én tegnap (04.28) készítettem, így:

Hozzávalók: nagyságtól függően 4-6 zsenge karalábé, 50 dkg sertés darált hús, 1 nyerstojás, petrezselem,(vagy aki szereti kapor)1,5 dl rizs, só, őrölt bors, 1 dl tejföl v. tejszín, egy kis kanál reszelt vöröshagyma,3 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 kockacukor (kristálycukor is jó)


A nyers karalábékat kivájjuk, és a húsból, fél puhára párolt rizsből,reszelt vöröshagymából, tojásból összeállított, sóval,őrölt borssal ízesített töltelékkel megtöltjük. Mély tűzálló tálban megmelegítjük a vajat,- v.margarin is jó - a kivájt karalábéforgácsot belarakjuk, sóval, cukorral ízesítjük és a megtöltött karalábékat ráültetve, vízben, fedő alatt, puhára pároljuk. Végül a tejföllel v. tejszínnel elkevert liszttel besűrítjük, az összevagdalt petrezselyemmel, v. kaporral meghintjük, és néhány perces forralás után tálaljuk.

(Ha véletlenül túl sűrű lenne még lehet vízzel hígitani.)

2009. ápr. 29. 09:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!