Töltött karalábét ki hogyan készíti?
Töltött karalábé
Hozzávalók (4 személyre):
8-10 fiatal karalábé
40 dkg darált disznóhús
8 dkg főtt rizs
3 dkg vaj
4 dkg liszt
2 dl tejföl
1 tojás
1 húsleveskocka
petrezselyem
bors
só
A megmosott és meghámozott karalábékat vájd ki a gyökér felőli oldalukon, úgy, hogy fél-egy centis faluk maradjon. A húst dolgozd össze a tojással, finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal, és végül a rizzsel. E masszával töltsd meg a kivájt fejeket. A karalábévagdalékot szórd egy edény aljára, erre ültesd rá a fejeket, öntsd alájuk a kockából készített fél liter húslevest, forrald fel, majd lassú tűzön főzd. Ha a karalábék megpuhultak, emeld ki a fejeket és tedd félre. A levet a vajon világosra pirított liszttel ránts be, majd keverd hozzá a tejfölt, s ha túl sűrű, adj hozzá 1-1,5 dl vizet. A berántott főzeléket forrald fel, tedd vissza a karalábékat, forrald fel újra, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórva már tálalhatod is.
Ha a karalábé valóban zsenge, akkor a megmosott középső leveleit csíkokra vágva a karalábé vagdalékához keverheted, a nagyobb külső levelekbe pedig szintén belecsomagolhatsz tölteléket, s azzal ugyanúgy bánj, mint a megtöltött fejekkel. (A tejföl helyett használhatsz tejszínt is.)
Hozzávalók négy személyre:
4 nagyobb karalábé
40 dkg darált hús
2 tojás
2 fej vöröshagyma
2 paradicsom
8 karika parasztkolbász
8 kis szelet kolozsvári szalonna
2 dl tejföl
pirospaprika, paprikakrém, mustár, bors, só, ételízesítő
rizibizivel tálalva
Elkészítés:
Egy fej hagymát apróra vágva, kevés zsíron megfonnyasztunk, majd a darált húst megpirítjuk rajta. Ezután megborsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, ízlés szerint teszünk bele 1-2 kávéskanál mustárt és paprikakrémet, megsózzuk és belekeverjük a két tojást nyersen.
A meghámozott karalábékat megmossuk, félbevágjuk és belsejüket kikaparjuk úgy, hogy kb. egy cm-es fala maradjon. A kikapart karalábét igen apróra összevagdaljuk és belekeverjük a töltelékbe.
A karalábék belsejét enyhén megszórjuk ételízesítővel és beletesszük a tölteléket, majd minden karalábéra először egy karika lesózott paradicsomot, arra egy karika lesózott hagymát és arra egy karika kolbászt teszünk, végül a tetejére tesszük a bevagdosott szalonnaszeleteket.
Kizsírozott remoszkában vagy lefedett jénai edényben addig sütjük, míg a szalonna meg nem pirul. Ekkor leöntjük tejföllel, amit halványan, díszítés jelleggel megszórunk ételízesítővel, és (lefedve) öt perc alatt készre sütjük.
Én tegnap (04.28) készítettem, így:
Hozzávalók: nagyságtól függően 4-6 zsenge karalábé, 50 dkg sertés darált hús, 1 nyerstojás, petrezselem,(vagy aki szereti kapor)1,5 dl rizs, só, őrölt bors, 1 dl tejföl v. tejszín, egy kis kanál reszelt vöröshagyma,3 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 kockacukor (kristálycukor is jó)
A nyers karalábékat kivájjuk, és a húsból, fél puhára párolt rizsből,reszelt vöröshagymából, tojásból összeállított, sóval,őrölt borssal ízesített töltelékkel megtöltjük. Mély tűzálló tálban megmelegítjük a vajat,- v.margarin is jó - a kivájt karalábéforgácsot belarakjuk, sóval, cukorral ízesítjük és a megtöltött karalábékat ráültetve, vízben, fedő alatt, puhára pároljuk. Végül a tejföllel v. tejszínnel elkevert liszttel besűrítjük, az összevagdalt petrezselyemmel, v. kaporral meghintjük, és néhány perces forralás után tálaljuk.
(Ha véletlenül túl sűrű lenne még lehet vízzel hígitani.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!