Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ma csináltam először paradicso...

Ma csináltam először paradicsomos húsgombócot, azaz töltött paprika de nincs benne paprika. A gondom az hogy kemény maradt a rizs, hiába főztem 2 órán át. Sok rizst tettem a húshoz? Mert más is főzi nyers rizzsel és jó vele.

Figyelt kérdés
2011. szept. 21. 20:23
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Én sima vízbe teszem oda, és csak ha már megfőtt akkor teszem bele a paradicsomot és a rántást.nyers rízst használok
2011. szept. 22. 08:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/16 doboszoli ***** válasza:
100%

Semmi gond!

Így tudományosan megközelítve nem tudom,(de utána fogok nézni), de tapasztalatom szerint, az előre hozzáadott paradicsom, bor, stb. keményíti, edzi a húst. Hiszen a lúgos szódabikarbónát azért adjuk az ételhez, hogy a savakkal reakcióba lépve, semleges bázist eredményezzen.

De mondom, ez csak tapasztalat, lehet, hogy csak bebeszélem magamnak, és Neked van igazad.

Ezen nem fogunk összeveszni, az tuti! Szép napot!

2011. szept. 22. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/16 A kérdező kommentje:
Azóta beszéltem nagymamámmal. Ő is rántással kezdi, bele a paradicsom sürítmény, vízzel felhigítva, ízesíti, s mikor forr bele a gombócok. Nyers, kemény rizzsel! Csak néha finoman megkavarja és nagyon kis lángon főzi, nehogy lekapja. Barátnőm és nagyim is állítják rizse is válogatja, kikaptak már ők is szar minőségűt, alig akart megfőni. Két hete gombócos káposztát készítettem ugyanígy - ugye az szintén savas - és finom lett a gombi, puha és hamar megfőtt. De ez....
2011. szept. 22. 18:58
 14/16 anonim ***** válasza:

20:42-es vagyok...

Igen, a nagymamák rántással kezdik. AZ én felmenőim is. De emlékszem, hogy égett nekik oda... Mert sűrűn szeretik ráadásul. De nem baj, persze megy rántásba téve lassú tűzön. Csak akkor folyamatosan mellette kell állni. Ki-ki tudja magáról, hogy ez mennyire szokott emgvalósulni... Nekem semennyire. Csöng a telefon, vagy elkezdek mellette sütit összeállítani, és már ki is megy az eszemből a tűzhelyen levő gombóc!...


Ezért sokkal jobb előre megfőzni paradicsomos lében.

(És ezt a levet felhasználni a rántáshoz.)

Gyakorlatilag ugyanaz a végeredmény. Ugyanazok az ízek, zamatok benne lesznek, és nem égett le, továbbá átfőtt rendesen...

2011. szept. 22. 20:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/16 A kérdező kommentje:

Hát köszi a segítséget neked is.:)

Rájöttem hogy:

1. túl sűrű volt a lé a rántás miatt

2. sok volt a gombócban a rizs

3. kevés zsírtartalmú húsból készítettem (7 %)

4. 1 tojást tettem 40 dkg húshoz és 12 dkg rizst...

Tanulópénzt meg kell fizetni. Azért nem lett a wc-é, megettük. :)

2011. szept. 23. 18:44
 16/16 anonim válasza:

Bár elég régi a kérdés, de én jóideje "gyors" rizst teszek bele (csak meg kell nézni vásárláskor, hogy 100 vagy 125 gr-os a rizs, hogy paaszoljon a hús mennyiségéhez)és így kb 35-40 perc alatt fő meg a gombóc.

Persze én erőleves kockás vízben főzöm a gombócokat, külön csinálom rántással a paradicsomos mártást, és a főzőlével higítok, ameddig kell. Aztán együtt összerottyantom a gombócokat, paprikát és paradicsommártást.

(A főzőlé maradéka és a főttkrumpli leve, apróra vágott dinsztelt sárgarápával nagyon finom leves)

Azért találtam a kérdésre, mert magam is kérdezni akartam, hogy mitől lesz puha vagy kemény a gombóc? Mindíg mindenből ugyanannyit teszek és mégis.

2023. jan. 19. 05:39
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!