Ma csináltam először paradicsomos húsgombócot, azaz töltött paprika de nincs benne paprika. A gondom az hogy kemény maradt a rizs, hiába főztem 2 órán át. Sok rizst tettem a húshoz? Mert más is főzi nyers rizzsel és jó vele.
Én pont azt szeretem, ha a közepén rágcsálni lehet a rizs miatt, nyami! De nekem viszont ritkán sikerül nem megfőzni. :-(
MOndom hogyan teszem:
A gombócokat és töltött paprikákat paradicsom lében teszem főni, nem tudom mennyi időre, de hogy jól átfőjjön. Ha úgy érzem kész, egyet kettévágok próbaként...
Na és ha kész, kiszedem tányérra a gombócokat, majd csinálok jó sok rántást ezzel a paradicsomos lével. Rottyan néhányat és visszateszem a gombócokat, pár perc múlva elzárom. Így nem ég oda.
SOkan a rántásba teszik és úgy főzik, de úgy nem tudják sokáig, mert leég... Illetve a sűrűbb szaftban nehezebben fől meg.
Ja, legutóbb nem paradicsomlében főztem, hanem full paradicsomból... mert sok volt. Na ebben benne a héja, magja, ebben is egy fokkal nehezebb főzni, mint a sima lében, de ha jól szétfőtt, gyakori lábos aljára nézéssel nincs gond... És isteni finom lesz.
Szóval minél hígabb paradicsomlében kezded el főzni, annál biztosabb, hogy megfő.
+valami... a paprikákba ha megtöltötted dugd bele egy ujjad, hogy lyuk maradjon, így még könnyebben átfő. Gombócnál is alkalmazhatod, ha akarod. Én egyiknél se szoktam és mégis átfő...
Én mindig előfőzöm a rizst olyan félpuhára...
Azért ne keseredj el ennyire! Mindenkivel előfordulnak hasonló bakik. :)
Akármit főzünk paradicsomban (legyen az egyszerű tészta is), kétszer annyi idő alatt fő meg, mint egyébként.
Én is nyersen rakom bele a rizst, de hogy ne kelljen sokáig főzöm: a húsgombócot, vagy töltött paprikát viszonylag kevés sós, fűszeres vízbe teszem fel főni.
A paradicsom-mártást viszont külön elkészítem, de sűrűbbre, mint kellene.
A végén a mártást ráöntöm a kész gombócra, vagy töltött paprikára, összeforralom. Ekkor már a paradicsom-mártás is a kellő sűrűségű lesz.
én úgy csinálom, ahogy Te magad kedves kérdező, mindig rántással kezdem, amit felöntök paradicsomlével.
viszont én félig főtt rizzsel készítem, így még soha nem volt bajom vele. amikor már gondolom, hogy jónak kell lennie, kb 45 perc múlva én is elvágok egyet és megkóstolom.e szerint döntök, hogy még mennyi kell neki, de összességében egy óránál biztos, hogy nem kell több.
valóban ne keseredej el, legközelebb biztos finom lesz.
Szerintem közömbös, hogy fűszeres vízben, vagy paradicsomban főzöd a gombócokat, bár én a vizet preferálom, mert mint nagyon okosan írta valaki, a paradicsomban savasságánál fogva, tovább fő a hús. A rizst is nyersen teszem bele. Olyan 10-12 dekát kilónként.
Két "csapdát" sejtek, amibe beleléptél.
1. Nem volt a tölteléknek megfelelő zsírtartalma. Nálam ez is, meg a töltött káposzta is min. 30-35% kemény szalonnát (toka, hasa) tartalmaz. Ennek hiányában némi disznózsírral "lazítható" az anyag.
2.A tojás. Ha nagyon akarsz tegyél bele EGY tojást, de ha nem teszel még jobb a helyzet. Itt nem kell "ragasztani" a húst mint a fasírtnál, hiszen a paprika összefogja.
A fentieket szem előtt tartva, fuss neki még egyszer, sikerülni fog!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!