Hogyan főzitek a paradicsomos húsgombócot?
Vacsira szeretném elkészíteni, csak fogalmam sincs hogyan kezdjek hozzá. (Anyu isteni finoman tudta csinálni, csak sajnos Tőle már nem tudom megkérdezni.)
Sűrített paradicsomom van itthon, 1kg darált husim és rizs (főzőtasakos gyorsrizs).
Várom a recepteket :)
ma 15:22
Én is offolok: Egy tapló k@csög miatt ne hunyázkodj meg és ne vonulj vissza!!Nagy itt a "gyakori kerdeseken" az isten állatkertje(tapasztaltam..),de nem szabad,hogy bárki is korlátozzon vagy zavarjon téged... A privát mail-t sztem tüntesd el egy időre;)
On:A paprikákat kicsumázod,ereitől megtisztitod. A tölteléket úgy készited el,hogy a darált húst a félig főt rizzsel összekevered, kevés zsiradékon piritott hagymával izesited.Ezzel a töltelékkel lazán megtöltöd a paprikát(mert a rizs megduzzad) és gombócokat is formázhatsz.Lábasba rakva annyi forró sós vizet öntesz rá,hogy épp elfedjeés beleteszed a paripürét,zellerlevéllel is izesitheted és fedő alatt puhára párolod.Zsiradékból és lisztből rántást készitesz,és besűrited vele a mártást,majd 20 percig kislángon hagyod még főni.Jó étvágyat hozzá!!:)
Ez az ZS! Le a piszkálódó majmokkal!
Én is szoktam egy tojást keverni a töltelékbe és egy kis borssal is ízesítem. Mi nem nagyon szeretjük a paprikát, ezért csak az íz és a látvány kedvéért teszek be 1-2 darabot, a többi mind csupasz gombóc, azt pedig jól összetartja a tojás.
Paradicsomos húsgombóc, főtt krumplival
Mivel mi jóval többet eszünk mint ti, nem tudom pontosan, hogy ez a mennyiség nektek hány adagra elég, mindenesetre kevesebbel írtam a receptet, mint amennyit magunknak csinálnék. Ha kevésnek vagy soknak tűnik értelemszerűen arányosan csökkentsd vagy növeld a hozzávalók mennyiségét.
Hozzávalók: fél kg darált hús, 1 bögre rizs, 1 nagy hagyma, só, bors, 5 gerezd fokhagyma, 2db tojás, 100%-os paradicsomlé, víz, babérlevél, liszt.
A húsgombócok:
Ehhez az ételhez rizses húsgombócot használunk tehát először is megfőzzük a rizst. Nem kell olyan puhára mint rendesen (azaz kicsit kevesebb vizet is elég hozzáönteni). Amíg fő a hagymát apróra vágjuk és olajon megfonnyasztjuk (szórj rá egy kávéskanál sót akkor gyorsabb). A darált húst beletesszük egy nagy edénybe sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük.( fél kg-hoz /hozzágondolva, hogy rizzsel is be lesz keverve/ kiskanál só, bors, 3gerezd fokhagyma). A kész rizst, a fonnyasztott hagymát (az alatta lévő olajjal) hozzáöntjük és a felvert tojást is hozzáadjuk. Aztán ingujjakat feltűrni és lehet összegyúrni. ( Arra figyelj oda, hogy a hagyma meg a rizs is forró lehet nehogy megégesd a kezed). Ha jól összedolgoztad lehet belőle gombócokat gyúrni (ha nem áll össze tegyél bele még egy tojást). Közepes gombócok! A túl nagy lassan szétesik mert míg arra vársz hogy a belseje megfőljön, a külseje pépes bigyó lesz és leválik róla, a túl kicsi túl könnyen összetörik.
A gombócokat tedd tányérra, hogy mikor bele kell dobálni őket az edénybe az egyszerre történjen, különben a gombócaid fele vagy nyers marad vagy szétfő.
A szósz:
Paradicsomlé. Röhej de az a legjobb a célra.(Ha valami sűrítményt veszel azt úgyis fel kéne hígítani vízzel) Beleöntöd egy lábosba némi vizet is hozzá lehet adni. Annyi lé kell amennyi ellepi a gombócokat. (Biztonságképp egy kis konzerv sűrített paradicsomot is vehetsz hogyha nem eléggé intenzív a paradicsomos íz azt hozzá lehet adni utólag is.) Ebbe a lébe a következő fűszerek kellenek: só, bors, fokhagyma esetleg vegeta vagy fél leveskocka, babérlevél. A gombócokat akkor rakd bele a lébe főni, ha az már kellően megmelegedett. Úgy főzd a gombócokat, hogy a lé gyöngyözzön. Sok mindentől függ de 20-40perc alatt puhulnak meg. Nézd a színét, az állagát, vegyél ki egyet és vágd szét. Ha készen vannak szedd ki őket egy tányérra.
A szószt ezután be kell sűríteni(amit a gombócok a kevergetés miatt nem biztos, hogy túlélnének). A főzés során valószínűleg sok víz elpárolog majd, ha nagyon kevés a szósz jöhet a sűrített paradicsom kis vízzel hígítva. A szószt úgy sűríted mártássá, hogy kiveszel belőle egy keveset lisztet keversz bele annyit amennyit csomómentesen el lehet keverni 1-1,5 bögrényi adagban) majd folyamatos kevergetés mellett visszaöntöd a lábosba és felforralod. Ha elsőre nem lesz elég sűrű megismétled. Embere válogatja van aki a mártáshoz cukrot is szokott hozzátenni ez ízlés dolga (én szeretem benne).
Köret:
Lehet enni kenyérrel, de szerintem főtt krumplival az igazi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!