Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan főzitek a paradicsomos...

Hogyan főzitek a paradicsomos húsgombócot?

Figyelt kérdés

Vacsira szeretném elkészíteni, csak fogalmam sincs hogyan kezdjek hozzá. (Anyu isteni finoman tudta csinálni, csak sajnos Tőle már nem tudom megkérdezni.)

Sűrített paradicsomom van itthon, 1kg darált husim és rizs (főzőtasakos gyorsrizs).

Várom a recepteket :)


2010. márc. 16. 15:01
 1/10 anonim ***** válasza:
51%
Erre már nem írhatok választ,valaki állandóan sérteget,teljesen rámszált,elmegyek az oldalról.Szia-mindenkinek,szia D. ZS
2010. márc. 16. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
nagyon egyszerűen! A rizst félig megfőzöd. Hát, tasakos rizsnél picit macerásabb nézegetni, de nem lehetetlen. Amíg a rizs föl, addig egy kis fejnyi hagymát üvegesre pirítasz. Ha jó a rizs, akkor sacc per kb. a felét öntöd bele a husiba, majd mehet a hagyma bele. Összedolgozod, sózod, és gombócokat formálsz belőle (a szilvagombócnál jóval nagyobbakat). Rántást készítesz egy nagy edényben vagy lábasban, és a bontott paripüréket belekevered. Ráteszed a gombócokat és (én pohárral szoktam) lassan engeded fel vízzel, hogy jó ellepje. Utána meg főzni kell össze közepes lángon.(kb. másfél óra, de egy óra múlva kóstolhatod, hogy a rizs ill. hús föl -e rendesen), pici petrezselyem mehet bele. (szárított tasakosból, ha van) .Tőrt krumpli illik hozzá.
2010. márc. 16. 15:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
bocs az off-ért: Zs., küldtem neked egy priv. üzit!
2010. márc. 16. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

ma 15:22


Én is offolok: Egy tapló k@csög miatt ne hunyázkodj meg és ne vonulj vissza!!Nagy itt a "gyakori kerdeseken" az isten állatkertje(tapasztaltam..),de nem szabad,hogy bárki is korlátozzon vagy zavarjon téged... A privát mail-t sztem tüntesd el egy időre;)


On:A paprikákat kicsumázod,ereitől megtisztitod. A tölteléket úgy készited el,hogy a darált húst a félig főt rizzsel összekevered, kevés zsiradékon piritott hagymával izesited.Ezzel a töltelékkel lazán megtöltöd a paprikát(mert a rizs megduzzad) és gombócokat is formázhatsz.Lábasba rakva annyi forró sós vizet öntesz rá,hogy épp elfedjeés beleteszed a paripürét,zellerlevéllel is izesitheted és fedő alatt puhára párolod.Zsiradékból és lisztből rántást készitesz,és besűrited vele a mártást,majd 20 percig kislángon hagyod még főni.Jó étvágyat hozzá!!:)

2010. márc. 16. 17:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Köszi,én még szoktam tenni 1 db tojást a töltelékbe,mert ha kevés a paprika,gombócokat is lehet hozzá rakni,és így nem fő szét.ZS
2010. márc. 16. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:

Ez az ZS! Le a piszkálódó majmokkal!


Én is szoktam egy tojást keverni a töltelékbe és egy kis borssal is ízesítem. Mi nem nagyon szeretjük a paprikát, ezért csak az íz és a látvány kedvéért teszek be 1-2 darabot, a többi mind csupasz gombóc, azt pedig jól összetartja a tojás.

2010. márc. 16. 21:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Paradicsomos húsgombóc, főtt krumplival


Mivel mi jóval többet eszünk mint ti, nem tudom pontosan, hogy ez a mennyiség nektek hány adagra elég, mindenesetre kevesebbel írtam a receptet, mint amennyit magunknak csinálnék. Ha kevésnek vagy soknak tűnik értelemszerűen arányosan csökkentsd vagy növeld a hozzávalók mennyiségét.

Hozzávalók: fél kg darált hús, 1 bögre rizs, 1 nagy hagyma, só, bors, 5 gerezd fokhagyma, 2db tojás, 100%-os paradicsomlé, víz, babérlevél, liszt.


A húsgombócok:

Ehhez az ételhez rizses húsgombócot használunk tehát először is megfőzzük a rizst. Nem kell olyan puhára mint rendesen (azaz kicsit kevesebb vizet is elég hozzáönteni). Amíg fő a hagymát apróra vágjuk és olajon megfonnyasztjuk (szórj rá egy kávéskanál sót akkor gyorsabb). A darált húst beletesszük egy nagy edénybe sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük.( fél kg-hoz /hozzágondolva, hogy rizzsel is be lesz keverve/ kiskanál só, bors, 3gerezd fokhagyma). A kész rizst, a fonnyasztott hagymát (az alatta lévő olajjal) hozzáöntjük és a felvert tojást is hozzáadjuk. Aztán ingujjakat feltűrni és lehet összegyúrni. ( Arra figyelj oda, hogy a hagyma meg a rizs is forró lehet nehogy megégesd a kezed). Ha jól összedolgoztad lehet belőle gombócokat gyúrni (ha nem áll össze tegyél bele még egy tojást). Közepes gombócok! A túl nagy lassan szétesik mert míg arra vársz hogy a belseje megfőljön, a külseje pépes bigyó lesz és leválik róla, a túl kicsi túl könnyen összetörik.

A gombócokat tedd tányérra, hogy mikor bele kell dobálni őket az edénybe az egyszerre történjen, különben a gombócaid fele vagy nyers marad vagy szétfő.


A szósz:

Paradicsomlé. Röhej de az a legjobb a célra.(Ha valami sűrítményt veszel azt úgyis fel kéne hígítani vízzel) Beleöntöd egy lábosba némi vizet is hozzá lehet adni. Annyi lé kell amennyi ellepi a gombócokat. (Biztonságképp egy kis konzerv sűrített paradicsomot is vehetsz hogyha nem eléggé intenzív a paradicsomos íz azt hozzá lehet adni utólag is.) Ebbe a lébe a következő fűszerek kellenek: só, bors, fokhagyma esetleg vegeta vagy fél leveskocka, babérlevél. A gombócokat akkor rakd bele a lébe főni, ha az már kellően megmelegedett. Úgy főzd a gombócokat, hogy a lé gyöngyözzön. Sok mindentől függ de 20-40perc alatt puhulnak meg. Nézd a színét, az állagát, vegyél ki egyet és vágd szét. Ha készen vannak szedd ki őket egy tányérra.

A szószt ezután be kell sűríteni(amit a gombócok a kevergetés miatt nem biztos, hogy túlélnének). A főzés során valószínűleg sok víz elpárolog majd, ha nagyon kevés a szósz jöhet a sűrített paradicsom kis vízzel hígítva. A szószt úgy sűríted mártássá, hogy kiveszel belőle egy keveset lisztet keversz bele annyit amennyit csomómentesen el lehet keverni 1-1,5 bögrényi adagban) majd folyamatos kevergetés mellett visszaöntöd a lábosba és felforralod. Ha elsőre nem lesz elég sűrű megismétled. Embere válogatja van aki a mártáshoz cukrot is szokott hozzátenni ez ízlés dolga (én szeretem benne).


Köret:

Lehet enni kenyérrel, de szerintem főtt krumplival az igazi.

2010. márc. 17. 02:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
off: én is köszönöm a recepteket :)
2010. márc. 17. 08:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
Én így csinálom:1 kg húshoz 30 dk rizst( nem főttet) teszek,Só,bors,oregánó és 1 tojás kell még bele.Vizet teszek fel megsózva,ha már majdnem forr,akkor teszem bele a gombócokat,mert így biztosan nem főnek szét.Ha már a rizs majdnem puha,akkor öntöm föl a paradicsommal.Megcukrozom teszek bele rozmaringot,kakukkfüvet és készre főzöm.Ha megfőttek,kiszedem a gombócokat.Zsírral rántást készítek és berántom a levet,ha már elég sűrű,akkor visszateszem a gombócokat és hagyom összeforni őket.Csak kenyérrel esszük.Nekünk a krumpli hozzá olyan üzemikonyhás vagy menzás.
2010. márc. 17. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a segítséget! :) Végül ma este lett ez a vacsi és nagyon-nagyon fincsi lett! ;)
2010. márc. 17. 19:07

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!