Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan készítitek a párolt rizst?

Hogyan készítitek a párolt rizst?

Figyelt kérdés
egyszerűen nem értem,hogy egy ideje,miért nem sikerül.régebben nagyon jól szokott sikerülni,de mostanában ragadós les, belül meg kemény marad.
2011. júl. 24. 10:49
 1/7 anonim ***** válasza:
43%
Olajon hagymát pirítok, 1-2 fejet, nem kell túl apróra vágni. Aztán ezen az olajon megpirítom a rizst. Térfogatra mérem ki, 2-3 decit szoktam egyszerre főzni. Aztán felöntöm 1.4-szer annyi vízzel, sót kap, és ha olyan kedvem van, akkor egyéb fűszereket is. Fedő alatt főzöm, amikor elkezd forrni, utána nem sokkal lezárom a gázt és ráteszek az edényre egy vastag konyharuhát. Ebben hagyom párolódni egy fél órát, aztán megnézem, és ha kell, még egy kicsit alágyújtok. De általában nem kell.
2011. júl. 24. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Öcsém szakács, tőle tanultam:

Kiméred bögrével az adott mennyiségű rizst.

Kétszeres mennyiségű vizet felteszel forrni. (Nem baj, ha egy kicsit több, ha esetleg véletlen elforrja.)

A rizst megpirítod nagyon pici olajon, ízlés szerint fűszerezed.

Felöntöd a forrásban lévő vízzel.

20 percig takarékon lefedve párolod, kevergetni NEM szabad!

2011. júl. 24. 11:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
A főzővizébe tegyél 1 kanál étolajat, attól lesz pergős, sót ne mert attól megkeményedik!
2011. júl. 24. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
köszi szépen!
2011. júl. 24. 11:19
 5/7 anonim ***** válasza:

Én a 11,18 szerint, azzal a kis különbséggel, hogy amikor felengedtem, még kavarok hozzá apróra vágott petrezselymet.

Másrészt nem főzöm 20 percig, csak kb. 5-8 percig, amikor már azt látom, hogy a rizs kezdi kiadni magából a keményítőt, leveszem a tűzről, beborítom, és minimum fél óráig bele sem nézek. Majd utána villával megnézem, hogy kell-e még rá esetleg (szintén forró!!!) víz és só.

2011. júl. 24. 11:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Én is már rengeteg módszert kipróbáltam, aztán itt, gyakorin kaptam a következő "receptet", azóta csodájára járnak a rizsemnek, tarhonyámnak:


Bögre rizshez másfél bögre vizet számolok. Sütőt 160 fokra előmelegítem. A rizst pici olajon megpirítom, csak olyan nagyon fehéresre. A vizet addig sóval felforralom. (2 bögre rizshez egy evőkanál).

Ha felforrt a víz, a rizsre öntöm, majd fedő nélkül a forró sütőbe tolom. kb 20 perc, nem is kevergetem, semmi, csak 20 percig benn van. ha kész, a tetején látszik. ilyenkor belekavarok, hogy lássam az alját. És kész.


1 bögre tarhonyához 1,25 bögre víz kell.

2011. júl. 24. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
úgy látom mindenki másképp csinálja..
2011. júl. 24. 16:49

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!