Finom sertéspörkölt recept valakinek?
Holnap sertéspörit szeretnék főzni(2 személyre). Anyu isteni pörköltet főz,de most nyaralnak,úgyhogy nem igazán jöhet szóba,hogy felhívjam,és elkérjem a receptjét. Valaki tud segíteni egy jó recepttel? :)
26/N
Egy hagyományos recept:
elöször is jó hús kell hozzá, azaz comb, tarja, esetleg vegyesen, de semmiképpen nem karaj, vagy sovány hús. (A zsirban vannak az izanyagok, ezért a sovány húsnak nincs aromája. Ha nem szeretitiek s kövéret, akkor a kész kajáról szedd le a kövérebb részeket.)
Egy nagyobb fej hagymát pucolj meg, vágd kockákra és maximum egy evökanál zsirban (esetleg olajban) kevergetve süsd világosabb barnára. Ekkor tedd bele a kockákra vágott húst és erös lángon addig süsd, amig mindenhol megfehéredik a külseje, ha kicsit lesül, az nem baj. Húzd le a tüzröl, keverj bele egy evökanál pirospaprikát és önts fel 2 dl vizzel vagy - ha szeretitek - vörösborral. Tegyél bele sót, ha van friss paprikát, paradicsomot, és lefedve kis lángon lassan párold, amig a hú megpuhul. Még vizet ne önts alá, csak akkor ha le akar sülni, de akkor is csak pár evökanálnyit - különben nem pörkölödik, hanem fözödik. Kb. 1-2 óra alatt készül el, a hústól függöen. Ha igy készited, akkor finom sürü szaftja lesz, ami nem csicsog a zsirtól és a hús is omlós puha lesz.
Ha szeretitek, lehet bele csipös paprikát, fokhagymát is tenni.
jó recepteket írtatok, és nem mintha kötekedésből írnám, csak tény, hogy valódi pörkölt szalonna zsírján pirulva készül, azaz nem kész zsíron kellesz a hagymát pirítani, hanem szalonna zsíron...pl: kitűnő a mangalica szalonna erre a célra...egyébként hivatalosan nem is lehet pörköltnek nevezni azt,ami nem szalonna zsíron készül..
20/F
:D
Nem akarok kötekedni, de a 9,54-es által írt zsír, mit gondoltok milyen zsír? A zsír, az mindig a szalonnából sül ki.
17,36-os vagyok!
Lehet, hogy valóban füstölt-szalonnára gondolt a hozzászóló, csak azt már nem írta oda.
Ha viszont valóban füstölt-szalonnát szokott a pörkölt alá pirítani, akkor azt mondom, hogy én kizárólag csak fehér-zsírral tudok egy pörköltet elképzelni.
De ez ízlés dolga.
én sima "bótizsíron" dinsztelem meg a hagymát. két főre két közepes fejet apróra vágok, és kissé megsózva pépesre párolom. ekkor jön rá 60 deka kockára vágott lapocka, és hagyom, hogy saját levében párolódjon. ha elfőné ,mindig kevés vízzel pótolom. kozben lehéjazok egy paradicsomot,összevágok egy paprikát és hozzáteszem. ekkor pirospaprikázom és egy kis őrölt köményt is teszek
bele. ha kell utánasózom.mindig rövidlén legyen, hogy sűrű legyen a szaftja.
füstöltszalonnát én a lecsó és a paprikáskrumpli alá szoktam kiolvasztani.
anyukám egy jóhírű vendéglőben főzőasszony volt,és ő tanított egy trükkre is. minden pörköltalapba tegyek mennyiségtől függően egy vagy két mokkacukrot.
nagyon szelíddé, harmonikussá teszi a pörköltféléket.
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!