Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Gombás rizs receptje? Hogy...

Gombás rizs receptje? Hogy készíted, hogy ne ragadjon össze? Mivel ízesíted? Gombát min pirítod meg?

Figyelt kérdés
2011. máj. 16. 17:32
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
Tipikus éttermi változatot szeretnék készíteni,de az enyém mindíg ragad. Gurulósra szeretném. És az íze is legyen jó!
2011. máj. 16. 17:34
 2/16 anonim ***** válasza:

Az éttermi változat:

Egy kis maradék gombapörkölt kell hozzá.

Ehhez főzöl ki rizst. Ha úgy csinálod, mint a tésztát (5x-ös mennyiségű vízben főzöd, ha 95%-ban puha, leszűröd), akkor pergős lesz.

A kettőt összekevered, mikor még forró a rizs, hogy a szaft átjárja.

Voilá!

2011. máj. 16. 17:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy én szoktam:


Elöször kevés vajon (vagy esetleg napraforgóolajon) finomra vágott hagymát üvegesre sütök, hozzáadom az összedarabolt gombát és erös tüzön átpiritom. Ekkor jön bele a rizs, ezt együrr piritom addig, amig a rizs üveges lesz. (Ez azt jelenti, hogy a szine megváltozik). Felöntöm 2-szer annyi vizzel, mint amennyi a rizs volt (1 pohár rizshez 2 pohár viz), sózom, borsozom, megvárom, amig rendesen forrni kezd, ekkor egyszer megkeverem (többször nem), letakarom és elzárom alatta a tüzet. Kb. 40-50 perc múlva a rizs beszivja a vizet, és megpuhul. Ekkor egy pecsenyevillával óvatosan fellazitom és tálalom. Igy pergös, puha, de nem szétfött lesz.

2011. máj. 16. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
A rizst kicsit megpirítom,majd felöntöm vízzel,félig puhára főzöm,majd lefedem még.Amikor már puha,összekeverem a hagymán megpárolt gombával.Soha sem ragad,és nagyon finom,pörgős.
2011. máj. 16. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 A kérdező kommentje:
Ez is jól hangzik,de én a köretre gondoltam. Sima rizs+gomba beleforgatva.
2011. máj. 16. 17:45
 6/16 A kérdező kommentje:
Hopp,az előző kommentem az első válaszolónak szólt. A többit is mindjárt elolvasom.
2011. máj. 16. 17:46
 7/16 anonim válasza:
Jázmin rizzsel csináld,soha nem ragad,szuper íze van!
2011. máj. 16. 17:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 A kérdező kommentje:
Szóval 2x-es mennyiség a vízből! Köszönöm.
2011. máj. 16. 17:48
 9/16 anonim ***** válasza:

Én nem tudom milyen az éttermi, de én gyakran készítek gombás rizst köretnek.

25 dkg rizst zsíron megfuttatok, és felöntöm másfélszeres forró vízzel.sózom. ha felforrt, illetve felszívta a vizet, lezárom alatt a gázt. letakarom egy vastag konyharuhával és hagyom.

egy kisebb hagymát apróra vágok és zsíron megdinsztelem. erre teszek kb 30 deka szeletelt gombát, ezt is sózom.

megpárolom és végül zsírjára sütöm. ekkor keverem lazán villával össze a pergős rizzsel. bors, petrezselyem és kész.

ha színesebben akarom, akkor a gomba mellett 3-3 kisebb répát kockára vágva megpárolok, vagy egy fél kaliforniai paprikát felkockázok, de ezt csak a kész gombás rizshez adom, hadd maradjon ropogós, friss.

Szóval az enyém nem pörköltszaftos:)

2011. máj. 16. 17:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
a hagyma fűszer, tehát ízlés kérdése, szóval el is hagyhatod.
2011. máj. 16. 17:58
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!