Hogy kell jó tejberizst csinálni? 1liter tejbe kell 1kiló rizs?
Egy liter tejbe én egy 2 /12 dl-es bögrényi kb. 12-15 dkg rizst szoktam tenni, és kb 20-25 percig kell főzni.
Csak ha abba belegondolsz, hogy ha köretnek főzöd akkor is kétszeres vízzel szokás felönteni, hogy megpuhuljon!
Ha csak fél kilót raktok egy literbe akkor is mindet felszedi, ha szeretitek folyósan, akkor több tej, vagy kevesebb rizs kell!
Èn így csinálom.
1L tej
2 dl rizs
ezt addig fözöm míg a rizs puha nem lesz.
majd 1 tojást, cukorral és fahéjjal össze keverek és ezt bele fözöm a tejberizsba, ez egyböl össze huzza és nagyon fini lesz.
szia!
Az a lényeg, hogy a tejbe víz is kell. Hamarabb megpuhul a rizs. MIelőtt beleöntöd az edénybe a tejet, egy kis vizet engedj bele. Amúgy lehet még bele tenni egy kis vizet vagy tejet, és főzni folyamatosan fedő alatt! Nem is kell levenni, csak ha kavarod. A cukor úgyis akkor kell bele, ha már kész van, így nem ég oda.
Én elég sokat főzök. Ja, és egy csipet só is kell, ahogy nagymamám mondja, mindenbe kell só, attól lesz édesebb, jobban kijön az édes íz!
Horváth Ilona receptje alapján szoktam csinálni, ő is először vizet ad hozzá, és amikor azt elfőtte, csak utána a tejet, amikor az felforrt, kislángra venni, és fedő alatt megvárni, amíg beszívja a tejet. Utána lekapcsolni, és megvárni, amíg a saját gőzében megpuhul. A mennyiségekre nem emlékszem, de fent van az egész szakácskönyv a neten, ha beütöd Google-be H. I. nevét.
Én is imádom a tejberizst!!! :P
Szia!
Sosem szerettem tejberizst főzni, mert nem tudtam, hogyan kell jól elkészíteni. Aztán nemrégiben rizskoch-ot sütöttem, Andi oldaláról. Ennek az alap-tejberizse lett életem legfinomabb tejberizse. Érdemes kipróbálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!