Dönts el egy vitát? Anyukám spórol, és zsírszalonna helyett hájat vett zsírnak. Szerinte a zsír minősége, íze egyforma lesz.
Még valami. Az ún. bélhájat vagy kidobjuk, vagy a hurkába kerül zsiradéknak, előtte hideg vízben jól kiáztatva.
Nincs semmi szaga.
Szerintem sincs különbség a zsírban. Én is szoktam hájból is zsírt sütni.
Aki szerint pedig a zsír káros,az nem figyeli az újabb kutatásokat.
Ma már rájöttek,hogy a zsír sokkal egészségesebb,mint az olaj,a vaj is,mint a margarin. Egyik sem árt a koleszterinnek,csak akkor ha valaki beteg.
Nem véletlen,hogy Svájcban és a nyugati országokban újra keresik a mangalicát. Ez a disznófajta kimondottan zsírdisznó. A húsa is sokkal jobb ízű,mint a sovány disznóké.
Így van utolsó! A mangalica valóban finomabb!!
Az én nagyim is világ életében zsírral főzött, mert hízót is tartottak-vágtak ők is. Közel nyolcvan éves már...
A válasz írója 75%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 19:39
Higgyetek az úrnak!!
Egyébként meg a zsír nem egészségtelen csak nem kell belőle kiló számra bezabálni. Mint ahogy pl. a margarin is sokkal egészségtelenebb - ne próbálj meggyőzni az ellenkezőjéről!! -, mint a vaj.
Szeretném megemlíteni, hogy a margarin csak pár hidrogénatomban marad le attól hogy műanyagnak számítson. :D
Szóval nesze neked kicsi koszorúér!
Amúgy szerintem se lehetne nagyon eldönteni vakteszten...
A mangalica is "megér egy misét".
Újra kezd divatba jönni, nem csak azért, mert elhintették hogy koleszterinszegény zsírja van, hanem mert tényleg finom.
Nagyapánkék korában is volt már hústípusú disznó, pl. a magyar nagy fehér, a lapály fajták.
Miért ragaszkodtak mégis a fecskehasúhoz?
Több okból. Akkoriban nagyon kevés hűtőláda üzemelt a falvakban, és a szalonna, zsír volt a család fő eledele a nyári mezőgazdasági munkáknál, aminek újig ki kellett tartani.A kolbász, sonka, hurka egykettőre elfogyott.
A mangalica, extenzív tartásra alkalmas fajta. Nyáron kijárt a kondával a legelőre,(még mindig a fülembe cseng az öreg Gecse János bácsi hajnali kürtölése, ostor csattogása, amikor szedte össze a faluban a disznókat, kihajtásra), majd szeptemberben hízóba fogták.
Az "értékmérő" nem a disznó súlya volt, mint manapság, hanem az:"hány liter zsírja lett?".
Ha a pénztárcám megengedi, szoktam magamnak vágni egyet-egyet, nosztalgiából, meg az isteni vajpuha füstölt szalonna miatt.(bár éppen emiatt mostanában nem sok gyászt okoztam a mangalicák nemzetségében...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!