Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit lehet főzni/sütni lóhúsból?

Mit lehet főzni/sütni lóhúsból?

Figyelt kérdés
bevállt konkrét recept érdekelne amit lóhúsbol csinálnak.
2011. febr. 11. 22:06
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
0%
Kedves néprajzos, már pedig ha állat és állat közt nem tudsz különbséget tenni, akkor nagyon sajnállak. Ezzel az erővel ember és ember között se tégy.
2011. márc. 13. 00:35
 22/25 anonim ***** válasza:

Tudok különbséget tenni. Mindenki tesz. A mondandóm lényege annyi lett volna, hogy ez mindenkinél egyéni, és nem kéne megbélyegezni azt, akinek más az értékrendje, mint a tiéd. Sose fogsz olyan embert találni, akinek mindenben megegyezik a véleménye a tiéddel. Én is teszek magamban különbséget, nem eszem meg minden állat húsát, pl. macskát sem ennék, de nem ítélem el azt, aki megteszi. Nyilván van olyan dolog, amit te tolerálsz, én meg nem. A különbség az, hogy én attól még nem kövezem meg a másikat, csak próbálom elkerülni azokat a helyzeteket, amikor ez a különbség előjöhet - meg szoktam mondani, mi zavar, és hogy erről többet ne beszéljünk, mert felesleges, úgyse értünk egyet, tiszteletben tartjuk a másik véleményét, és kész, nem térítgetünk. Ha meg sok ilyen van, akkor felesleges keresni egymás társaságát, mindenki élje tovább nyugodtan az életét azokkal, akiket szeret és akikkel jól kijön. Attól, hogy olyan az értékrendje, ami nem felel meg az enyémnek, nem leszek nála jobb ember. Mert az, hogy mi a jó, nem mi döntjük el, mindenkinél más tartozik oda.

Azt, hogy nem kéne különbséget tenni az állatok között, úgy értettem, hogy minden ember, mint egyén nyilván tehet különbséget, csak el kell fogadni, hogy a másoké eltérő, és ezt tiszteletben kellene tartani. Lényegében hús hús, az, hogy kinek melyik az aranyos, melyikhez kötődik érzelmileg, esetleg melyik megevésétől undorodik (pl. patkány - igen, vannak helyek ahol megeszik) stb. és esetleg ezért nem eszi meg, az ő dolga. A másik valószínűleg egy másik állattal lenne ugyanígy. El kell fogadni és tiszteletben tartani, ennyi. Ahogy azt is el kell fogadni, ha valaki egyáltalán nem eszik húst, mert annyira szereti az állatokat, hogy nem lenne képes megenni őket. De szerintem ezt egy értelmes ember már elsőre is felfogta. Nem téríteni akarok, csak próbálnám megértetni magam, hogy szerintem tiszteletben kéne tartani mások értékrendjét és nem hőzöngeni miatta. Nem kell egyet is érteni, csak megérteni.

De hogy magához a témához kicsit érdemibben is hozzászóljak, ajánlom mindenkinek a következő könyvet:

Jahoda - Lazarsfeld - Zeisel: Marienthal - Szociográfiai kísérlet a tartós munkanélküliség hatásáról

Egy osztrák települést mutat be a 30-as évek elején(tehát nem egy, az átlag magyar szemében barbár országban élőket, bár igaz, nem mostani kutatás, de pár éve mikor voltam Ausztriában, találkoztam olyanokkal, akik esznek lóhúst), vannak benne ide vágó részek, és már a munkanélküliséget megelőző időkre is jellemző dolgokról ír ott (még volt munkahely, virágzott az élet, mikor már működött egy lómészárszék, később jött a második is). Ha valaki veszi a fáradtságot és elolvassa a táplálkozásra vonatkozó részt, akkor talán megérti, miről hadováltam fentebb.

Na meg hogy akkor már konkrétan a kérdésre is válaszoljak: pörkölt, sonkás tészta (a fent említett könyvben olvastam)

2011. márc. 13. 12:29
 23/25 anonim ***** válasza:
0%

előző..

kötődtél te már érzelmileg egy lóhoz??

ha igen nem így beszélnél

róluk...hanem tisztelnéd őket

és nem csak egy nagy darab húst látnál...

2011. márc. 14. 16:19
 24/25 anonim ***** válasza:
100%

Igaz, az utóbbit elmondhatjuk a csirkéről, disznóról, marháról, kecskéről, nyusziról, stb.-ről is.

Ismerek olyan nénit, aki kifejezetten azért tart csibéket, mert szereti őket. Simogatja őket, meg minden, és nem vágja le őket, hanem elpusztulnak természetes módon.

Egyik ismerősömnek meg pl. a malac a kedvenc állata...

Persze nem ez jellemző a átlagemberre, de hidd el, ezek az állatok pont ugyanúgy képesek a szeretetre, kötődésre, mint a ló. Régen például nagymamámék tartottak tyúkokat, és ha azért ment be az ember, hogy elkapjon egyet levágni egyszerűen szétszaladtak, rémülten futottak el. Ez nyilván irreálisan hangzik annak, aki nem tartott soha állatokat, de így van. Minden állatnak egyformán van halálfélelme, egyformán érez, viszonyul a gazdájához, igényli a törődést. Semmivel sem különb egy ló egy csirkénél csak azért, mert neked a ló a szimpatikusabb.

2011. márc. 14. 17:52
 25/25 anonim ***** válasza:

Én már válaszoltam igaz,de a lóhúst én sem lennék képest megenni,imádom a lovakat.

Sőt még akkor is sajnálom őket amikor beléjük égetik azokat a mintákat,meg sorszámokat...

2011. márc. 14. 17:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!