Zöldbabfőzelék készítésében kérnék segítséget?
Eddig még sosem sikerült, vagy túl híg lett, vagy túl sűrű.
Ma 1 kg zöldbabból szeretnék főzni.Ehhez mennyi liszt szükséges, hogy besűrűsödjön.
Illetve hogy jobb sűríteni, a lisztet a tejfölbe keverni, vagy sok rántást csinálni?
Én a helyedben úgy csinálnám ,hogy kistálban kevernék össze lisztet - vízzel ,folyósra.
A főzés végefelé ebből a tejszerű léből ,kevergetés mellett ,annyit csurgatnék a babhoz , amíg pont olyan nem lesz a sűrüsége amilyennek szeretnéd.
Én sem dekázok, de alapból:
1. Ha főzelék lesz, akkor a zöldbabot csak annyi vízzel teszem fel főni, ami éppen ellepi. Ha leves, akkor a főzővize is lehet valamivel több.
2. Rántás: Főzelékhez kicsit többet teszek fel és világosra sütöm (ha a lisztet kevésbé sütöd meg, jobban sűrűsít). Leves esetében elég kevesebb rántás és zsemleszínűre pirítom (ez esetben kevésbé fog sűrű lenni a kaja).
rántás vagy habarás, szokás dolga. ha nagyon híg lett bármelyik változattal, egy bögrébe tégy 3 fakanál lisztet,és vékonyan csurgass rá hideg vizet.közben persze kevergesd, éppen tejföl sűrűségű legyen.
ezt engedd át egy teaszűrőn és keverd közben a főzeléket.
be fog sűrűsödni.
ha meg nagyon sűrűre sikerült, egyszerű a dolog, egy kis vízzel higítani, majd utána fűszerezni.
Na erre varrjál gombot, kérdező. A válaszokból tisztán látszik, hogy van, aki még soha nem látott zöldbabfőzeléket, csak tányérban.
Mi először berántjuk 2-3 kanál liszttel (rántásba megy fokhagyma is), utána behabarjuk 4 kanál liszttel és 1 nagy tejföllel.
Ha a rántást nem pirítod meg eléggé, nem lesz jó íze a cuccnak. Ha a lisztes vizet átszürőd, akkor a szürőn fennakad a liszt, és megint csak nem sűrűsödik be. (Csomómentesre kell keverni, nem leszűrni...)
Lisztet elkevered vízzel, és belekevered a tejfölt, akkor nem lesz csomós, szűrögetni sem kell.
Ha még így sem lesz elég sűrű, akkor lisztet elkeversz vízzel, és hozzáöntöd a már behabart főzelékhez. (De annyival tovább kell főzni, különben lisztíze lesz.)
Ja, a leveskockát felejtsd el, baromi egészségtelen.
Meg a "lisztszórást" is, mert iszonyú csomós lesz. A lisztet mindig el kell keverni vízzel és/vagy tejföllel.
Direktben csak a pörköltre lehet rászórni a lisztet.
1 kg zöldbab+1 nagy fej hagyma lepárolva+1,5 liter víz
kb.5 evőkanál finomliszt a rántásba vagy a habarásba.
A habarást célszerű,habverővel csomómentesre elkeverni,megúszod a szűrőgetést!
Köszönök minden eddigi segítséget!
És ha esetleg krumplit is teszek bele, akkor azt egyszerre a zöldbabbal, vagy a zöldbab után?
10:12-es Te egy öntelt ,majdnem mondtam mi vagy.maradjunk egy majomnál, hogy finom legyek.
és képzeld, mifelénk a pörköltet nem szórják le liszttel,hanem sűrű hagymás szaftosra főzik, liszt nélkül.
és már láttunk zöldbabfőzeléket a fazékban is, nemcsak tányéron a menzán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!