Mi az a rántás \ habarás?
Mindkettővel sűríted az ételeket.
Pontos mennyiséget csak akkor tudok adni, ha írod, hogy mihez és mennyihez kell.
A rántás úgy készül, hogy kevés zsiradékon (általában olajon) lisztet pirítasz, a recept le szokta írni, hogy "zsemle színű", "világos", ezt te látod, mikor elég sötét.
Először hideg vízzel engeded fel, egészen kevéssel, aztán az ételből mert forró vízzel, belekevered, és átforralod.
A habarást úgy készíted, hogy tejfölt és lisztet simára keversz, és van, aki szűrőn töri át, úgy keveri az ételhez, hogy ne legyen csomós.
Mindkettőt a főzés végén adják az ételhez, mikor már puha benne minden.
Rántás:
egy kis nyeles lábosban 3 kanál olajat forrósítnk.elkeverünk benne két kanál lisztet, és folyton kevergetve, hoyg oda ne égjen, világosra, vagy zsemleszínűre sütjük, ahogy a recept kívánja. Ekkor agy belefordítjuk a forró, bugyogó levesbe, vagy nagyon lassan, vékony sugárban felöntjük hideg vízzel, közben erősen kavarjuk.Lehet a hideget forróba, forrót hidegbe, hideg hidegbe forró forróba: egy a lényeg: egyik anyag se legyen langyos!
Habarás: egy kanál lisztet elkavarunk 2 kanál tejföllel, majd ezt eg ykis lével, úgy öntjük a levesbe.
Legjobb eg ycsavaros befőttes üvegben összerázni. Ha csomós, akkor beleszűrjük, .
Mindkettővel fel kell forralni az ételt.
*Habarás: egy kanál lisztet elkavarunk 2 kanál tejföllel, majd ezt eg ykis lével, úgy öntjük a levesbe.
Legjobb eg ycsavaros befőttes üvegben összerázni. Ha csomós, akkor beleszűrjük, .
Mindkettővel fel kell forralni az ételt.
Én több tejföld és kevesebb lisztet használok, nem szeretem a lisztezett dolgokat. A lisztet kevés vízzel keverem csomómentesre, hozzáteszem a tejfölt, jól kikeverem, és ha még szükséges, higítom annyi vízzel vagy lével, hogy önthető állagú legyen. Ezután öntöm az ételbe.
Nem elég felforralni!! Főzni is kell, fehér lisztet 2-3 percig, teljes kiőrlésűt 5-6 percig, különben lisztízű marad.
Ha túl híg lesz, lehet kétszer egymás után rántani vagy habarni.
A rántást lehet variálni, lehet rá petrezselymet szórni, esetleg fokhagymát.
Köszönöm a válaszokat!
A habarás az OK! Csak pl. 0,5kg krumpiból főzeléket csinálok, akkor mik az arányok?
A rántásnál a forró olajba teszem a lisztet? Ha ezt a forró olajos dolgra (nevezzük nevén, rántásra) ráöntök hideg valamit, akkor az olaj miatt nem frog fröcskölni mindenfelé?
Mikor melyiket használom? Leveseknél rántás, főzelékeknél habarás?
Teljesen jók a kérdéseid és jogosak is .
Kb egy éve kellett elkezdenem nekem is főzni,és ugyanezeket kérdeztem,de ugyanúgy ahogy most neked,úgy nekem sem tudta normálisan elmagyarázni senki ezeket az alapdolgokat. Összevissza hablatyoltak csak, és egy idő után magamra hagytak az őszerintük idétlen kérdéseimmel(pl ha vizet öntök a forró zsiradékba ,nem fog fröcsölni ?) Nekiálltam és elkezdtem csinálni és magamtól kellett szép lassan mindenre rájönni.Ma már mindent megtudok csinálni.
L4.06-os
Ne haragudj, hogy megszólítalak. Írod, hogy sokan hablatyoltak. Oké! Akkor miért nem írod le a Te tapasztalatodat, a kezdők nyelve szerint. Biztos megérti.
Azért mert ilyenekre én sem tudok válaszolni :
"Csak pl. 0,5kg krumpiból főzeléket csinálok, akkor mik az arányok? "
Pedig pont az ilyenekre kéne!
Nem olyanokat írni, hogy kis nyeles lábas, meg 3 evőkanál...
500 adagra is?!
Fél kiló burgonyához kb. 2 evőkanál liszt kell, ez annak fügvényében változik, mennyi folyadék van rajta. Ez kb. egy közép érték.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!