Tapasztalt háziasszonyok! Hogyan kell csinálni a fánkot, hogy sikerüljön is?
Igaz, hogy még csak kétszer próbálkoztam vele, de nem nagy sikerrel. A férjem lelkesen eszi, de szeretnék IGAZI fánkot rakni elé.
Leírom, hogyan szoktam, javítsátok, ahol nem jó, és mondjátok el, Ti hogyan szoktátok.
Mindent jó előre kikészítek, hogy átmelegedjen. Átszitálom a lisztet, felfuttatom az élesztőt langyos tejben. Élesztő, tej, csipet só, vaj, tojássárgája, porcukor a lisztbe, és addig dagasztom, amíg elválik az edény falától. Tiszta konyharuhával letakarom, és hagyom kelni. Ami nem mindig tökéletes. Úgy 1 órát szoktam várni, átgyúrom, szaggatom, újra letakarom a deszkán és még kicsit hagyom pihenni. De sajnos nemhogy szalagos nem lesz, még fánkformája sem nagyon.
Segítség!!!
Szia!
A recepted, illetve az elkészítési folyamatod jó. Viszont amikor felfuttatod az élesztőt a langyos tejben, rakj a tejbe egy kis kristály cukrot. Fontos, hogy jó minőségű lisztből csináld és legyen rendesen megkelve a tészta.
Sütésnél fontos, hogy ne legyen az olaj túl forró, mert hamar megég a fánk és károsíthatja is a tészta szerkezetét, illetve annyi olajba süsd, hogy a fánktészta lebegjen az olajban, véletlenül se érjen a serpenyő alsó falához.
Én ezt a receptet használom, itt jobban le van írva mint ahogy én írtam :)
Szia, van egy tuti receptem, csodás, finom és szalagos:) Nagyimtól tanultam, ha ezt csinálod tuti sikerülni fog.Bevált recept.
3 dl tejet meglangyosítassz, belemorzsolsz 3 dkg élesztőt és beleraksz egy evőkanál porcukrot.Megvárod míg futni kezd az élesztő, jó habos legyen. 50 dkg lisztbe teszel öt deka olvasztott vajat, két darab tojássárgáját , késhegynyi sót,és a három deci élesztős tejet. Fakanállal elkezded összedolgozni, majd a kezeddel, nagyon lágy tésztát fogsz kapni, ragadni fog de ne törődj vele. Letakarod, és kb két órát keleszted. Ezután kinyújtod és kiszaggatod majd ismét letakarod és fél órát megint keleszted. Középforró olajba vagy zsírba sütöd, az ,hogy szalagos legyen azt úgy tudod elérni, hogy a kiszaggatott fánk felső része kerüljön a sütésnél alulra és a sütés elején takard le fedővel egy picit, majd fordítsd meg akkor már nem kel letakarni.Én amúgy a lisztet nem szitálom, és így is tökéletes.Viszont nyújtás előtt picit alálisztezek.
Köszönöm mindenkinek!
Tegnap fogyott el a második nem túl jól sikerült adag, hagyok a férjemnek 1 hét pihenőt, és újra megpróbálom. Majd megírom hogyan sikerült!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!