SOS olyan ételek összeválogatni, ami nem tartalmazza ezeket az alapanyagokat? Őrölt pirospaprika, fokhagyma, búzaliszt, bab. és még jó pár, de nem férne ide.
Miért kell egy ilyen dologgal kísérletezni? Remélem nem gasztroentorológus volt a doktor, mert akkor szerintem keress másikat. Az ételallergiánál van egy olyan dolog, hogy késleltetett reakció, Ami azt jelenti, hogy csak napokkal később is lehet klinikai reakciód az adott ételre. Miért nem volt vérvétel? Ja és egy candida teszt se árt, mert van, amikor az okozza a legtöbb problémát.
Az ételekre visszatérve, ha olyan ételt akarsz csinálni, amiből kihagyható az adott fűszer, hagyd ki nyugodtan. Én például évek óta hagyma nélkül főzök. A barátnőm nem tesz paradicsomot a pörköltbe, úgy csinálja. Egyébként pont a tegnap volt egy cikk, hogy a legtöbb allergén gyümölcs és zöldség főzve nem ártalmas. Nekem a lányom azonnal felömlik, ha friss barackot, vagy paradicsomot eszik, de ha ezt ételbe, vagy kompótban eszi, akkor nincs gond.
A búzalisztet, úgy lehet kikerülni, hogy gluténmentes tésztát használsz helyette. Ha a búzalisztet kerülöd, akkor minden más kalászost (rozs, árpa, tönköly).
Második válaszoló vagyok. Sajnos igen furcsa ízek jönnek elő egy ilyen allergia esetén. A pörköltöt például úgy csinálom, hogy a húst csak átpirítom olajon, hogy átsüljön, majd felfűszerezem, még egy kicsit sütöm, aztán sűrített paradicsommal is átpirítom egy másodpercre, majd felöntöm vízzel és akkor még további ízesítést kap, amire szüksége van (pirosarany, só, stb.).
A mi kis országunkban sajnos nem igazán mutatják fel, hogy miben mi van. Például a csomagolt sonkákon se tüntetik fel, de tejjel tartósítják az élelmiszert. Vagy például a fagyasztott termékeket liszttel vonják be, hogy tartósabb legyen. Szója pedig szinte mindenben van. Nem mindig így szerepel, hogy szója, van amikor nátrium-glutamát a neve. Egy legújabb irány szerint, olyan nem létezik, hogy egy ember ennyi mindenre allergiás, hanem a candida okozza a problémát. Persze azt is csak diétával lehet kezelni, de...
Átnéztem a gyerek étellistáját, így néhány tipp: Abárolt savanyú káposzta sült hússal, tepsis-húsos krumpli, tepsis burgonya, fasírt, krumplis lángos.
Biztos, hogy tejcukor érzékeny vagy??? Nem "csak" valamiért érzékeny, sérülékeny a bélflórád, és az a problémák fő forrása? Nekem is van IBS-em, nálam is volt aki azt mondta (orvos), hogy laktózérzékeny vagyok, de egy másik ezt sikeresen megcáfolta. Nekem nagyon sokat segít a természetes, nyers (nem hőkezelt!!!) tejből készített házi aludtej fogyasztása! Ezenkívűl ajánlom a különböző probiotikus készítményeket, bár tapasztalatom szerint ezek nem tudnak annyit, mint az igazi házitejből készült aludtej. A bolti probiotukumos tejkészítmények (kaukázusi kefír, stb.) nekem nem nagyon váltak be...
További tippem: hagyj el minden olyan ételt, melyeknek baktériumölő hatása van (fokhagyma, kakukkfű (mint fűszer), propolisz, stb.) ugyanis ezek nem nagyon válogatnak, és a hasznos bélbaktériumokat (bélflóra) is kiírtják. Nálam még a fűszerpaprika és a bors is problémát okoz. Ezek elhagyásával viszont tünetmentes vagyok! Persze a házi aludtejet rendszeresen fogyasztom!
Remélem tudtam segíteni, de javaslom, hogy az általam írtakat az orvosoddal is konzultáld meg, mert hangsúlyozom, hogy én a személyes tapasztalataimat írtam le!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!