Miért nem jó a pizzatésztám?
Hozzávalók:
500 g liszt
2 tk. só
1 tk. cukor
1 csomag instant élsztő
2 ek. olaj
310 ml kézmeleg víz
Kelesztés előtt pár percig gyúrom.
Gáztepsiben sütöm.
1-1.5 órát kelesztem.
180 fokon sütöm 25-30 percig.
A végeredmény vastag, sűrű, nem jóízű.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Fél kg liszt
1 csapott evőkanál só
Pici szárított oregano
örölt fekete bors
Fél kocka élesztő (vagy 1 tasak szárított) a tejbe futtatva.
Pici cukor
3 deci langyos víz
Evőkanál olivaolaj
Nagyjából ugyanaz, ebből két pizza lesz és nagyon finom.
A tésztának idő kell.
Kelesztés után újragyúrom, megcsinálom a karikát, várok, kicsit újra keljen.
Megpakolom, megint várok,utána sütöm.
180fok.
Akkor a finomabb ha előző nap bekeverem.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ha ezt az egészet beteszes egy tepsibe akkor azért lesz vastag. Mert egyszeruen tul sok a teszta tul kis helyre.
Ebbol kb 2.5-3 nagytepsi ki kene jojjon. Mi a 30x40es tepsikbe 250 gr kesz tesztat merunk ki
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
20% előtészta nem ártana, meg esetleg hideg kelesztés (12-16 óra hűtőben) hogy jó íze legyen.
Kézzel való dagasztás kb 15 perc, és 4x fél óra hajtogatás majd egyszeri laminálás.
Hűtőzés után 4-6 óra elteltével süthető, de sok függ a hőmérséklettől 35 fokban 2 óra alatt is megkel.
Fontos eltalálni a megfelelő időpontot a kelesztés végére, mert ha alulkelt vagy túlkelt akkor nem sül át rendesen, vagy szénné ég mire átsül.
A formázásnál a buci közepétő kell indítani a levegő terelését a szélek felé és a szélét nem szabad megfogni, hogy nehogy kinyomd onnét a levegőt.
Sütés a lehető legmagasabb hőmérsékleten induljon gázsütőben, alsó sütéssel kb 1.5 percig, utána 240 fok felső sütéssel 6-8 percig. Picit meg kell nyomni az abroncsot, ha szivacs szerű akkor még nem jó, amikor elkezd ropogós kéreg lenni rajta de még benyomható akkor jó, ha pedig az egész kemény mint a kenyér vagy a zsemle héja akkor túlsütötted.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nekem sincs pizzázóm, csak hobbiból szoktam sütni. Normális pizzatészta minimum 2 napos folyamat a kelesztés miatt. Ez nem azt jelenti, hogy 2 napig folyamatosan foglalkozni kell vele, összesen maximum 20-30 perc munkát igényel. Ha pizzát akar valaki enni, 1 nappal előtte készítse el a tésztát, másnap 6-8 órával a sütés előtt vegye ki és kész. Én este lefekvés előtt szoktam kivenni, másnap felkelek és lehet egyből sütni reggelire.
24-es
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"Miért nem jó a pizzatésztám?"
Tökéletes válaszokat kapott rá. A pizza tészta nem lesz jó frissen gyúrva, mert olyan lesz, ahogy alul írta. És akkor végig lepontozza valaki a jó válaszokat.
Mindnyájan sietünk, én is örülök ha 20 perc alatt megvan a vacsi, de a tésztát nem lehet átverni,sosem lesz az igazi ha gyorsan készül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!