Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem jó a pizzatésztám?

Miért nem jó a pizzatésztám?

Figyelt kérdés

Hozzávalók:


500 g liszt

2 tk. só

1 tk. cukor

1 csomag instant élsztő

2 ek. olaj

310 ml kézmeleg víz


Kelesztés előtt pár percig gyúrom.

Gáztepsiben sütöm.

1-1.5 órát kelesztem.

180 fokon sütöm 25-30 percig.


A végeredmény vastag, sűrű, nem jóízű.


tegnap 23:21
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
75%
Akkor vastag suru ha kelesztes utan kinyomkodod belole a levegot. Valszeg a technika rossz ahogy elosztod meg nyujtos
ma 01:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/24 A kérdező kommentje:

Én négyszög alakúra csinálom, akkorára mint a tepsi.


Mikor megkelt, kiteszem a pultra és már nem gyúrom, csak kinyújtom és teszem a tepsibe.

ma 01:30
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

A túl hosszú sütés, esetleg az élesztő lehet a ludas. Az instant élesztő érzékenyebb a sóra.


A pizza lényege az, hogy maximális hőfokon rövid ideig sütik. Mivel pizzasütő kemence nem sokaknál van, ezért inkább azt mondom, hogy 230-250 fokon ez kb. 3-8 perc sütési időt jelent. Amikor a sajt már pirulni kezd rajta, akkor van készen.


A víztartalmat is növelheted meg használhatsz bl-00 lisztet, de egyszerre csak egy dolgon változtass.

ma 03:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsokat.
ma 04:10
 15/24 anonim ***** válasza:
16%
#6 Kösszentyű, én ki fogom próbálni ezt a recit! 😊
ma 04:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/24 anonim ***** válasza:
79%

Próbáld friss élesztővrl és pizzaliszttel.

Ha nincs fele finom,felé rétes liszt.

Előtte való nap gyúrd be friss tészta nem a pizzához nem jó.

ma 08:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/24 anonim ***** válasza:
17%

"d. Csak egyetlen egyet mutassál nekem az interneten, amihez nincsen a felfuttatáshoz egy kockányi cukor, és egy minimális olaj!"


Ami nekem van recept, abban mondjuk olaj van, de cukor semmi, és szinte mindig több mint a duplájára kel 1 óra alatt, hacsak nincs hideg a konyhában.


300 g liszt, 1 EK olívaolaj, 1,5 tk só, 1 tk szárazélesztő vagy egy negyed friss (11g).

ma 09:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/24 anonim ***** válasza:
100%
Eddig 1 recept alapján csináltam, abban 10 perc dagasztást írnak, mértem is, mert kb 2 perc után abbahagytam volna.
ma 09:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/24 anonim ***** válasza:
76%

1,4,6,8!

Szerintem pont eléggé beégetted már magad az ostoba válaszaiddal, nem hiszem, hogy tetézni kell még ezt.

Lehet, hogy van némi közöd a pizzához, de hogy általánosságban a főzéshez tök hülye vagy, azt sikeresen bizonyítottad.


Milyen recepteket, meg technológiákat mutogatsz te??!!

Amit egy pizzériában használnak? Normális vagy?

Azokat a tésztákat akár 6-8 órán keresztül érlelik, (nem , nem kelesztik, hanem érlelik) majd húzva nyújtják őket, majd 305-450 fok között sütik meg!


Ha bárki azt hiszi, hogy ha ezeket a körülményeket mind-mind megváltoztatjuk, akkor majd ugyanaz a tészta ugyanúgy fog működni háztartási körülmények között, mint egy pizzériában, annak súlyos hiányosságai vannak nyaktól felfelé!

Gyakorlatilag az ég világon semmi köze nincs egy pizzériában készült tésztának ahhoz, ami otthon is működik, egy gázsütőben.


Mint ahogy a 00 lisztről is csak annyit tudsz, hogy olyat használnak az olaszok, de hogy miért, mi van benne, mi nincs, milyen pontos kémiai összetevői vannak, és ezek alapján hogyan lehet mondjuk sima lisztet használni, arról láthatóan, szintén fogalmad sincs.


Kérdező, úgy látom, semmi baj nincs azzal a recepttel. Inkább technológiai hibákat látok.

A legnagyobb hiba, a nyújtás, és kelesztés.

A pizzát azért nyújtják húzva, vagy pörgetve, hogy a lapjára merőlegesen ne érje nyomás, mert úgy összeragadnak a benne lévő kis gázbuborékok, és túl tömör lesz. Ha te nyújtófával nyújtod, az felülről préseli le a tésztát, tehát az egész addigi kelesztés eredményét lenullázod.

Tehát vagy megtanulod húzva kinyújtani, vagy ha nyújtófával nyújtod, akkor utána még utókeleszted.

Utóbbinak meg van az a hátránya, hogy olyan nagy felületen a tészta gyorsan kiszárad, ezért vagy melegvízzel kell időnként permetezni, vagy vékonyan olajjal lekenni, hogy ne száradjon ki.

Az instant élesztő egyébként lustább mint a friss. A sima kelesztés közben is gyúrd át néhányszor a tésztát, és adj neki elég időt, hogy rendesen megnőjön a térfogata.

A sütést pedig maximum hőmérsékleten végezd.


Az minden esetre biztos, hogy (pláne így, hogy gáz sütőd van, ami a legalkalmatlanabb pizzához) inkább olyanoktól kérj tanácsot, akiknek szintén sima háztartási gáz sütőjük van.


A pizzériák receptjei, tésztái, technológiájuk, az ottani körülményekre van optimalizálva, tehát számodra tökéletesen használhatatlanok.

ma 09:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/24 anonim ***** válasza:
61%

Egyik észrevételem, hogy nagyon vastag az biztos. (Amivel persze nincs gond, ha valaki úgy szereti.)

Én 500 g lisztből 2 db vékony, kerek 35 cm-es pizzát sütök.

A már megkelt tésztát ketté vágom, kicsit átgyúrom, gömbbé formálom és úgy is hagyom 15-20 percet keli.


A pizzatészta akkor lesz könnyed és vékony ha legalább 15 percig gyúrod kézzel és utána kézzel! nyújtod ki (nem agyonnyomva a tésztát)

Ha nyújtófával készíted akkor felesleges 15 perig gyúrni, a munkádat (amit belegyúrtál levegőt) semmisé teszed a nyújtófával kb.


A másik észrevételem a hőfok. (Értelemszerűen itt is fontos, hogy vékony legyen a tészta...ha fél kg lisztből csinálsz egy vastag tésztát a tepsibe és ilyen hőfokon sütöd, ennyi ideig akkor esélyes, hogy nyers lesz)

A pizzát a lehető legmagasabb hőfokon kell sütni.

Én így csinálom otthon:

Egyszerre egy pizzát sütök, a sütő alsó részébe teszem a már meleg 250 fokos sütőbe.

A 35 centis pizzát kb 15 percig sütöm (első 2 és utolsó 2 perc légkeverés)


Még egy apróság. Itt írta valaki, hogy olaj nem kell bele.

Persze végülis kelleni nem kell, de sokkal jobb, roppanósabb és finomabb lesz tőle.

Oliva olajat használj.


És még valami. A pizzatésztának jót tesz az idő.

Ha megcsináltad a tésztagombócot, fóliába csomagolva jót tesz neki akár 1-3 nap is a hűtőben!

ma 09:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!