Hogy tudnék a legegészségesebb módon gesztenyeroládot készíteni?
Ráadásul külföldön élek, nem is Európában, és bár tudok gesztenyét venni boltban, előre főzve és hámozva, de gesztenyemasszám nincs persze, és előbb azt kéne belőle varázsolni minél kevesebb, illetve minél egészségesebb hozzávalóval és módon, pl. csak vízben (milyen vízben? Hideg? Meleg? Langyos? Forró? Mindegy?) szétnyomott gesztenyből cukormentesen, én datolyasziruppal édesítek és kakaó helyett szentjánoskenyérport használnék, elég sok receptet láttam, és értem én, hogy ahány ház, annyi szokás, én olyat szeretnék, ami a legjobban hasonlít ahhoz, ahogy a nagymamám készítette, aki sajnos már nem él, hogy megkérdezzem, és sajnos én sem emlékszem, pedig még készítettem is magam is, de régen, és elfelejtettem, de úgy ennék megint!!!
Tudom, hogy ha annyi mindent kihagyok, meg mást használok, mint ahogy ő készítette, pl. egyértelműen cukorral és csokoládéval vagy kakaóval, és már a gesztenyemassza is biztos, hogy tömény cukros volt, ami az állagára is hatott, hogy tudnám az övéhez legközelebbi íz- és állagélményt elérni?
Pl. szerintem ahogy a nagymamám készítette, abban liszt sem volt, csak a massza, de lehet, hogy rosszul emlékszem. A gesztenyemassza nem lapítható ki egyszerűen, hogy csokikrémmel megkenve roládba lehessen csavarni...?
Ó, gesztenyerolád...! De hiányzol! Persze a nagymamám még jobban, és nem csak azért, hogy tőle kérdezzem meg, hogy hogy is készítette ő...
Talán még ez hasonlít rá a legjobban, leszámítva a mazsolákat vagy mik azok a bogyók körülötte, meg hogy ami itt piros, az fekete volt a csokitól, naná
De ilyesmi, szerintem, ha jól emlékszem. Már a vastagságára sem emlékszem, sem a tekerés előtt, sem utána, de lényeg, hogy gesztenyemassza kilapítva (+ tán még vele volt vmi...? De szerintem csak maga a gesztenyemassza) és arra csokikrém, ezt föltekerve meg kész a rolád, szeletelve vágható, és vágás után így néz ki belül, mint ezen a képen, csak ami itt piros, az sötét volt az étcsokitól vagy kakaótól, már nem emlékszem, hogy mi volt a kence
2. Nem igaz. A cukorka számodra étel? Vagy egészséges? Vagy hozhatok még példákat neked.
3. Akkor lenne igazad, ha kémiai cukorpótlókat használnék, azoknál tényleg jobb a cukor. A mindenmentes datolyaszirup viszont édesít, mégsem okoz függőséget, mint a cukor vagy a kakaó.
"2. Nem igaz. A cukorka számodra étel? Vagy egészséges? Vagy hozhatok még példákat neked."
De, igaz. Igen étel, ami az egészséget nem befolyásolja.
Csinálsz egy kakaópor helyettesitos (ugye tudod hogy a kakaoporban szuper sntioxidánsok vannak es nagyon egeszseges?) Áztatott datolyás rumaromás alapot amibe addog teszed a daralt zabpelyhet mig kokuszgolyo allagu lesz.
Azt kilapitod folpackra.
A fott es daralt gesztenyet osszetuemixolod annyi vizzel hogy turmixolhato legyen. Edesited. Akar dtolyaporral. Teszel bele valami zsiradekot vsgy tejszint vsgy kokuszolajat mert snelkul ehetetlen szaraz lesz. Ezt ranyomkodod. Es a folpack segitsegevel feltekered. H par orat es szeleteled.
Nagyon ajánlom szabo adrienn dietetikus podcastjait. Pl a tatár csillásakat, abbol5 van. Meg kellene értened hogy egydzer egyszer egy cukorbol es feher lisztbol keszult sutemenyt kofejezetten egeshseges
Számomra a cukorka az ehető, egészséges ételnek viszont mégsem nevezhető.
Elfogadom az érvelésed, hogy az étel definíciójának megfelel, az egészséges pedig tényleg vitatható, bár szerintem közel sem annyira, mint amennyire te utalsz rá, hatodik válaszoló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!