Körülbelül hányféle ételt szoktatok főzni a mindennapokban? Hogy lehetne változatosabban étkezni?
Mostanában gondoltam bele hogy mi mindig ugyanazt a kb 5-6 féle ételt készítjük évek óta, és már kezd elég unalmas lenni.
De ahányszor új receptekkel kísérleteztem, valahogy egyik se lett finom. - Természetesen ezeket többször próbáltam elkészíteni nem csak egyszer... és nem lettek ehetetlenül rosszak, nem "rontottam el", egyszerűen csak azok nem voltak olyan jók.
Jobbnál jobbnak hangzó receptek jönnek szembe a neten, egy csomó sütős-főzős youtubert is követek, szeretem ezeket a tartalmakat nézni, de ahányszor arra gondolok hogy az egyiket elkészíteném, vagy számomra nem elérhető hozzávalók kellenének hozzá, vagy egyszerűen csak arra gondolok hogy ha megcsinálnám biztos nem lenne olyan finom végül. (Legtöbbször inkább a második)
Ja igen, és eleve csak olyan étel jöhet szóba amivel max 30-40 percet kell foglalkozni, mert az időbe ennyi fér bele.
Mennyi az átlag, ki hányféle különböző fogást szokott készíteni a mindennapokban?
Van bármi trükk erre, hogy hogy lehetne változatosabban enni, hogy lehet megtalálni azokat a recepteket amik tényleg finomak lesznek?
(Meg ott van az a probléma is, hogy egy recepthez meg kell venni egy teljes csomagot valami olyan alapanyagból, amiből kell a kajába 1-2 kanálnyi, és nem tudom ilyenkor a többivel mit kéne csinálni. Nagyon pazarlónak tűnik a kísérletezgetés.. nemrég dobtam ki egy üveg mustárt amiből hiányzott kb egy kiskanálnyi, mert kellett egyszer egy recepthez ami végül nem is lett túl jó és nem hinném hogy valaha újra elkészítem. Ez is elveszi a kedvem, nem szeretek ételt kidobni.)
Hogy lehetne változatosabban enni? Úgy, hogy változatosan főzöl. Ennyi a titok, és ne feledd, egy hozzávalót, amiből "csak két-három kanálnyi kell" elég egyszer megvenni.
Leírom, én miket készítek:
- rántott-sült csirke, omlós csirke, kínai szezámos csirke, curry, kukoricabundás cs.mell mártogatóssal, gombás-tejszínes cs.mell
- spagetti, tonhalas tészta, pestos tészta, zöldséges tészta
- brassói, tócsni, paprikás krumpli
- tacco, chilis bab, balkáni csípős bab (kolbásszal)
- sült kolbász, raclette
- levesek, amit épp kívánunk
Ezek az alap ételek, amik váltják egymást, és mindig minden van hozzá, csak a húst kell frissen vásárolni meg a zöldséget.
Rizottó, paella ezek lemaradtak, bocs
#2
De nálunk is ez volt gyerekkoromban, mert anyám félt új dolgokat kipróbálni ezért mindig ugyanaz az 5-6 fajta étel volt max.
Iszonyúan unalmas konyhát vitt - én meg hiába mentem volna be valami újat készíteni, azon már persze állt a bál.
Alig vártam, hogy elköltözzek és akkor VÉGRE kinyílt a viág főzés szpontjából, végre lehetett változatosan étkezni - megjegyzem, ezek, amiket felsoroltam előkészítéssel együtt 25-30 perc.
Én mikor elkoltoztem a szuleimtol heti egy uj receptet probaltam ki. Valamit beemeltem a repertoarba es onnantol ugy vasaroltam h azt is tudjam fozni es legyen otthon minden.
A másik dolog hogy bármit elsore keszitesz, tobb lesz mint 30 perc. Ezt el kell fogadni. De ha otodjere keszited meg azutan akkor feleannyi mint eredetileg. Megtanulod az idealis elokeszitesi sorrendet pl. Minek kell parolodni, addig mit lehet kockázni stb. Tehát áldozd be néha az idődet egy hosszabb receptre. Mert azután az sokadjára rövidebb lesz.
A harmadik a fagyasztó. Egyedul lakom, mindenbol 4 adag keszul. Kettot eszem, kettot a fagyoba. Ezzel rengeteget sporolok idoben.
Es a sutesi idot ne szamitad bele. Pl nekunk vagy egy kedvenc pirospaprikas fustolt sajtos tejfolos tepsis csirke receptunk. Kb 20 perc osszeallitani aztan megy a sutobe. Meg kifozni a rizst. Sul 40 percet es kesz is. Ez munkaidoben ugyanolyan keves mint egy pesztos teszta.
Az utolso tippem a fuszerek. A legtobb receotnek az a lelke. Tehat kiprobalsz a lencseleves helyett egy dahlt de nem veszel pl kurkumat mert egy receothez nem eri meg es gyombert se. Így a lényeg marad ki és persze hogy nem lesz teljes az ízélmény. Mintha nem sóznád meg a rántott húst.
Nálunk a rántott sajt is nagy kedvenc. Egyszer kell nekiulni panirozni 2-3 ora. Utana honapokig tudjuk enni a fagyasztobol es csak fagyottan az olajba kell rakni
Utolsó vagyok. A mustárhoz pl annyi hogy ilyenkor kiprobaksz egy masik receotet amibe mustar kell. Pl mezes mustaros pavban valami hust. Es el is van hasznalva.
Vagy ha specko dolog pl (mondok valami blodseget) szaz napos tojas amibol veszel 10et de csak 2 kell a receothez akkor elajandekozod. Tesodnak szomszednak, fb csoportokban a raszoruloknak. Nekem volt pl hogy vettem hajdinat es a szagatol is rosszul vagyok. Ment anyukámnak a zacsko. A főttet odaadtam rászorulónak aki érte jott mert ehes volt.
Próbáltál menüt tervezni, és az alapján vásárolni, főzni? Így nem pazarolsz el annyi alapanyagot, illetve ha előre megtervezed, nem aznap a boltban kell gondolkodni hogy mit egyél. 1 üveg mustárból mondjuk lehet pácolt hús, tészta, salátaöntet, hot doghoz, sült kolbászhoz megenni. Biztos hogy van a neten olyan oldal, ahol adott hozzávalók alapján dob ki recepteket.
Persze az eddig bevált ételeket sem kell elhanyagolni, minden nap újdonságot főzni sok energia, vegyíteni kell és lassan behozni az új dolgokat. Ha most főzöl 10 féle kaját, jövő hónapban heti 2-szer próbálsz újat, ha a fele jól sikerül és menün tartod, akkor már van 14 féle kajád, amihez lehet tovább próbálni az újakat.
#2
"ne feledd, egy hozzávalót, amiből "csak két-három kanálnyi kell" elég egyszer megvenni."
Hát de aztán ott romlik meg... nem a megvétellel van bajom, hanem hogy utána kidobom a 95%-át.
#4
Anyukám nagyon sokfélét főzött/főz, a legtöbbet nem szerettem soha, szóval lehet hogy innen ered nálam ez a dolog, hogy végre nem kell azokat ennem amiket utálok, elég csak azt a párat amit szeretek. Csak hát így x év elteltével jó lenne a "nemszeretem" kaják helyett valami más, csak nem tudom mi.
Hozzávalók terén nem tartom magam válogatósnak, egy kezemen meg tudom számolni hány dolgot nem szeretek, de valahogy a kész fogások közül sok nem tetszik. Ha nézek recept videókat, akkor is 10-ből max 1 fogás amire azt mondom, hogy ez jól hangzik és megenném.
#5
"Es a sutesi idot ne szamitad bele."
Nem számítom, direkt ezért fogalmaztam úgy hogy "30-40 percet kell foglalkozni", nem úgy hogy ennyi idő alatt legyen kész.
(Bár a hosszú sütési idő is problémás, mert nem hűl ki mire mennem kéne aludni. Szóval ott is azért van egy határ.)
"Tehat kiprobalsz a lencseleves helyett egy dahlt de nem veszel pl kurkumat mert egy receothez nem eri meg es gyombert se. Így a lényeg marad ki és persze hogy nem lesz teljes az ízélmény."
Pont ez az egyik bajom, a nyakamon maradó hozzávalókat nem szeretem. :(
#7
Persze hogy próbálok menüt tervezni mindig, csak
1. probléma: hiába tervezem meg, sokszor nem lehet épp kapni a hozzávalókat, szóval végül úgyis a boltban kell kitalálnom hogy mit tudok kihozni abból ami épp elérhető, és
2. probléma: nem sokat segít a menütervezés, ha ugyanabból az ötféle ételből tervezgetek.
Az a baj hogy utálom a mustárt, nem akarok benne semmit pácolni. :D Csak elvileg mindenáron kellett az adott receptbe egy kevés...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!