Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szeletelve vagy egészben...

Szeletelve vagy egészben érdemes főzni 5 kg sertéscombot?

Figyelt kérdés

Az egyik ismerősöm fejébe vette hogy ugy puhabb ha előre szeletelve kerül megfőzésre és úgy mártással tálalva.


De én csak egészbe hallottam eddig és utána szeletelve.


Hogy a legjobb?



júl. 20. 06:28
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
Valami ipari konyháról van szó? 5 kg hús elég terjedelmes. Mekkora a legnagyobb vastagsága? Nem hinném, hogy át tud főni úgy, hogy a külső részeken nem megy túl közben. Levesben szeletelt húst 67 évem alatt nem láttam, kockára vágottan igen (ha nem csontos), vagy kisebb, természetese módon adódó darabokra vágva.
júl. 20. 06:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/21 anonim ***** válasza:

5 kg-ot nyilván nem is nagyon lehet, meg nem is érdemes egészben megfőzni, 0,5-1 kg-os darabokra vágnám fel.


Darabokban, és szeletben is puhára lehet főzni.

Ha szeletelve főzi meg, akkor nagyon nagyon figyelni kell rá, mert a szeletek úgy szét fognak esni, (mármint ha nagyon puhára főzi) hogy kezelhetetlen lesz.

A másik, hogy eldeformált, amorf szeletek lesznek úgy belőle.


Mindenféle hőbehatás során deformálódik a hús, a sertéscombban egyenetlenül vannak keményebb, puhább részek, inak, hártyák, amik mind mind másképp húzódnak össze.

A szeletelés formázás is.

Ha előbb szeleteli egyenletesre, és utána főzi, mindenféle alakja lesz.

Ha nagyobb darabokban főzi, és előbb átesik a hús ezen a deformáción, és utána szeleteli, akkor a szeletek értelem szerűen tökéletesen egyenesek, sima felületűek lesznek.


Egyébként egyáltalán nem lehet szeletben puhábbra főzni, esetleg valamivel hamarabb lesz puha, úgyhogy szinte csak hátránya van a szeletben főzésnek.

Nem véletlen, hogy nagyobb darabokban szokás főzni.

júl. 20. 06:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/21 anonim ***** válasza:

Egy átlagos családban nem igen gőznek meg 5 kiló sertéscombot, és azt még a nagyüzemi konyhákon is kisebb darabokra formázzák.

Igen, formázzák, még a megfőzés előtt, hogy abból majd könnyen tudjanak kb egyforma szeleteket vágni,és nem utolsó sorban a fűszer is át tudja járni a húst

júl. 20. 06:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/21 A kérdező kommentje:

Akkor jól gondoltam hogy nincs szeletben főzés.


Igen kisebb ipari konyhában, a lényeg a gyönyörű szeletek meg vajpuhaság egyben, de alig tudja vki elkészíteni. Állítja hogy olyan vajpuhát evett kórházban és gyönyörű is volt a szelet.


Nekem inkább cipőtalp jut eszembe meg Kádári idők amikor népszerű volt ez a fajta étel.


Én mindig egészben kisebb darabban főztem és ugy darabokat megosztva puha maradt de felvágás nagyon nehéz hogy szép legyen de puha is maradjon. És kb szakácsok közül is sokan kemenyre vagy széthullototatt hoztak ki. Ha szép szelet akkor rágós, ha puha jó minden akkor nincs szép szelet

júl. 20. 06:53
 5/21 A kérdező kommentje:
Formázni előtte azt meg hogy?
júl. 20. 06:57
 6/21 anonim ***** válasza:
100%
A szakácsok, akiket írsz, biztos, hogy azok? Ha igen, tépjék ketté a bizonyítványukat. Olyan alapvető dolgokat kérdezel, hogy elképesztő.
júl. 20. 07:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/21 anonim ***** válasza:

2-es vagyok.

1000%, hogy egészben volt főzve. Szeletben sokkal inkább "kiszáradt " lesz, bármilyen hihetetlen is. Szeletben szelet húsokat szoktunk bepárolni, de ott a szeleteket minden esetben elő kell sütni!!! Kérget kell rá sütni!


"És kb szakácsok közül is sokan kemenyre vagy széthullototatt hoztak ki. Ha szép szelet akkor rágós, ha puha jó minden akkor nincs szép szelet"


Mert ez függ a húsrésztől is (még combbon belül is) a hús minőségétől is, és még ha minden adott, akkor se könnyű eltalálni azt a nagyon pici időperiódust, mikor olyan a hús, hogy vaj puha, de azért (annak ellenére, hogy egy tömör hús) kibírja a szeletelést, és nem esik szét közben.


Egyébként meg ha a hús a lényeg, hogy ne csak puha legyen, hanem finom is, lehet, hogy nem is főzném, hanem sütném.

Kisebb, jól szeletelhető darabokban, elősütném (nyilván) és utána sütőben, alufólia alatt, vagy jól záródó fedővel, készre párolnám.

Egy bő hagymás/fokhagymás, fűszeres (bors, kömény, só) ágyon. Alá zsír, víz...

júl. 20. 07:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/21 anonim ***** válasza:
100%

"Formázni előtte azt meg hogy?"


Mondjuk részeire kell szedni, megnézni, hogy az adott részben hogy futnak a rostok, eltervezni, hogy hogyan, melyik irányban lehet majd szépen felvágni, nem olyan húsdarabokat sütni, amit csak a hártya tart össte, mert az úgyis szét fog esni, és ennek függvényében alakra formázni, levágni róla a nyesedékeket, vagy olyan darabokat, amik a későbbiekben amúgy is leesne róla. Azok mehetnek pörköltökbe, tokányokban, darálni, stb...

júl. 20. 07:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/21 anonim ***** válasza:
A kulcsszavak között levest ír, így a sütés szerintem kiesik.
júl. 20. 07:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/21 A kérdező kommentje:

Igen sütéssel nincs gond.


Itt a kivánság hogy főzve legyen és tökéletes forma de egyben puha is. Ez meg valóban problémát jelent az ottani szakácsoknak.


A másik ilyen a sertésmáj volt hogy legyen vajpuha de mégse nyers, senkinek nem ment. Mert ugye ott is elképesztően nehéz eltalálni a megfelelő pillanatot ha korán lekerül félnyers, ha egy pillanattal később már rágós.

júl. 20. 07:30
1 2 3

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!