Milyen alapanyagok elengedhetetlenek az egészséges táplálkozásra berendezkedett konyhádba?
A kérdés azoknak szól, akik odafigyelnek hogy egészségesen táplálkozzanak. Szeretném én is megreformálni a háztartásunk, de még nem vagyok elég tapasztalt mik azok amik a legtöbb egészséges recepthez menühöz jól jönnek. Pl Milyen olajat/zsiradékot vegyek? Teljeskiőrlésű liszt mellé másféle még jól jöhet (néha sütnék valamit ahhoz gondoltam pl valami egészségesebb alternatívaként a sima fehér liszt helyett)? Növényi tejre vannak tippek? Édesítőszerezni nem szeretnék, az sok esetben rosszabb mint a finomított cukor. Mi az ami a ti konyhátokban gyorsan fogy?
Köszi minden tippet. Nyilván folyamatosan olvasgatok a téma után, de más tapasztalatokra is kíváncsi vagyok.
A lényeg a rostdús és vitamindús táplálkozás. Kerülni kell a túl nagy szénhidrátbevitelt (fehér liszt, rizs, cukor) és a transzzírokat (olajban, zsírban sütött ételek, édesipari készítmények), kevesebb húst kell fogyasztani (főleg a vörös húsokat kell kerülni), a feldolgozott húskészítményeket lehetőleg kerülni kell.
Kenyeret lehetőleg otthon kell sütni teljes kiőrlésű lisztből, ha erre nincs lehetőség, minél nagyobb rosttartalmú ("barna") kenyeret kell vásárolni. A rizst többféle módon lehet helyettesíteni. Legegészségesebb a quinoa, de az nagyon drága. Lehet használni kölest, hajdinát, de a bulgur is elég jó. A zabpehely sokmindenre használható. Tésztaféléből lehetőleg szintén teljes kiőrlésűt kell használni, de a durumtészta is sokkal jobb, mint a hagyományos tojásos tészták. Hús helyett jól jöhet a szójakocka, szójagranulátum vagy a tofu. Nagyon jó dolog még a szejtán, de az drágább és nehezebb beszerezni. Olajból lehetőleg extraszűz olivaolajat kell használni, de állítólag majdnem olyan jó a kacsazsír és a libazsír is. De kis mennyiségben mehet a napraforgóolaj is, vagy még inkább a repceolaj, csak az olajban sütést kell lehetőleg kerülni. Mondjuk egy-két tükörtojás, vagy egy pár perc alatt megsülő csirkemellfilé vagy halszelet időnként még belefér.
Nyers zöldséget, gyümölcsöt minden nap kell fogyasztani, lehetőleg hagymát, fokhagymát is. Módjával olajos magvakat is.
Ezenfelül csomó olyan kifejezetten egészséges élelmiszer van, ami nagyon ajánlott, ezeknek érdemes utánanézni. Egyet ajánlanék mindenképp, ez a chia mag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!