Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Milyen alapanyagok elengedhete...

Milyen alapanyagok elengedhetetlenek az egészséges táplálkozásra berendezkedett konyhádba?

Figyelt kérdés

A kérdés azoknak szól, akik odafigyelnek hogy egészségesen táplálkozzanak. Szeretném én is megreformálni a háztartásunk, de még nem vagyok elég tapasztalt mik azok amik a legtöbb egészséges recepthez menühöz jól jönnek. Pl Milyen olajat/zsiradékot vegyek? Teljeskiőrlésű liszt mellé másféle még jól jöhet (néha sütnék valamit ahhoz gondoltam pl valami egészségesebb alternatívaként a sima fehér liszt helyett)? Növényi tejre vannak tippek? Édesítőszerezni nem szeretnék, az sok esetben rosszabb mint a finomított cukor. Mi az ami a ti konyhátokban gyorsan fogy?


Köszi minden tippet. Nyilván folyamatosan olvasgatok a téma után, de más tapasztalatokra is kíváncsi vagyok.


2024. júl. 9. 16:15
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
79%
nálunk a sör fogy a leggyorsabban
2024. júl. 9. 16:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
76%
Zsiradéknak a mangalicazsír,libazsír,kacsaszír az jó.Szalonna,tojás,különféle zöldségek.Hagyma,fokhagyma.Fűszerek.Lehetőleg finomítatlan,adalékoktól mentes só.Árpagyöngy,rizs.Alma.Méz..
2024. júl. 9. 16:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
87%
Változatosan kell étkezni az az egészséges.
2024. júl. 9. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:
Köszi az eddigieket. Változatosan szeretnék enni. Naponta ötször sok zöldség, kevés zsír, minimális feldolgozott élelmiszer, lassú felszívódású szèmhidrátok
2024. júl. 9. 18:13
 5/12 anonim ***** válasza:
76%
Az egészséges táplálkozás - minden egyéb híresztelés ellenére - a változatosságon és a mértékletességen alapszik. Nem kell elhinni a pár évente napvilágot látó, akár egymásnak ellentmondó legújabb kutatási eredményeket, hogy az olaj vagy a zsír az egészségtelen, a tej vagy a tojás káros, mert ezek mindig részigazságokon alapulnak. Változatosság áll és mértékletességgel lehetetlen mellélőni.
2024. júl. 9. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:
Ezekkel tisztában vagyok. A káros és a szükségtelen nem ugyanaz. Èn is a vàltozatosságban és a mértékletességben hiszek.
2024. júl. 9. 19:54
 7/12 anonim ***** válasza:
76%
Zabliszt aránylag jó árban van és sokmindenre használható.
2024. júl. 9. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 Mansour ***** válasza:

A lényeg a rostdús és vitamindús táplálkozás. Kerülni kell a túl nagy szénhidrátbevitelt (fehér liszt, rizs, cukor) és a transzzírokat (olajban, zsírban sütött ételek, édesipari készítmények), kevesebb húst kell fogyasztani (főleg a vörös húsokat kell kerülni), a feldolgozott húskészítményeket lehetőleg kerülni kell.

Kenyeret lehetőleg otthon kell sütni teljes kiőrlésű lisztből, ha erre nincs lehetőség, minél nagyobb rosttartalmú ("barna") kenyeret kell vásárolni. A rizst többféle módon lehet helyettesíteni. Legegészségesebb a quinoa, de az nagyon drága. Lehet használni kölest, hajdinát, de a bulgur is elég jó. A zabpehely sokmindenre használható. Tésztaféléből lehetőleg szintén teljes kiőrlésűt kell használni, de a durumtészta is sokkal jobb, mint a hagyományos tojásos tészták. Hús helyett jól jöhet a szójakocka, szójagranulátum vagy a tofu. Nagyon jó dolog még a szejtán, de az drágább és nehezebb beszerezni. Olajból lehetőleg extraszűz olivaolajat kell használni, de állítólag majdnem olyan jó a kacsazsír és a libazsír is. De kis mennyiségben mehet a napraforgóolaj is, vagy még inkább a repceolaj, csak az olajban sütést kell lehetőleg kerülni. Mondjuk egy-két tükörtojás, vagy egy pár perc alatt megsülő csirkemellfilé vagy halszelet időnként még belefér.

Nyers zöldséget, gyümölcsöt minden nap kell fogyasztani, lehetőleg hagymát, fokhagymát is. Módjával olajos magvakat is.

Ezenfelül csomó olyan kifejezetten egészséges élelmiszer van, ami nagyon ajánlott, ezeknek érdemes utánanézni. Egyet ajánlanék mindenképp, ez a chia mag.

2024. júl. 10. 09:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm 8-as!!! A chia mag chia puding készítésen felül mire jó még? Abban sajnos nem annyira jött be.
2024. júl. 10. 10:28
 10/12 Mansour ***** válasza:
Tulajdonképpen, mivel semmi különös íze nincs, bele lehet tenni bármibe, aminek leve van. Én leginkább zöldséglevesbe szoktam tenni (de főzni nem kell), abban szinte észre sem lehet venni, ugyanígy lehet főzelékekbe, szószos dolgokba. Szokták joghurtba keverni, de akár egy kanálnyit egy pohár vízbe keverve is meg lehet inni, csak utána 1-2 pohár vizet meg kell még rá inni.
2024. júl. 10. 13:13
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!