Főzéshez milyen zsiradékot, olajat használjak, ami egy egészségesebb változat és viszonylag kevés a kalória tartalma?
Bármilyet és keveset. A zsírokkal kapcsolatban elfogadott alapelv hogy mindegyiknek van jó és rossz tulajdonsága is. Semmivel semnrosszabb vagy jobb egy kókuszolaj vagy sertészsír a napraforgónál. Nekem pl a dietetikusom kifeezetten a napraforgót ajánlotta mert hő hatására sem lesznek benne káros anyagok és olcsó. Salátára teszem a hidegen sajtoltat, állati zsiradekot meg hussal viszek be.
Szóval a lényeg a mértéken van. Semmilyen étel alá nem kell 1 evőkanálnál több
Rántott szelethez minimális olaj is elég pár kanál.Sertés húst ha sütőben sütöd egyeltalán nem kell zsiradék alá.
Serpenyőben pedig elég ha ecsettel meghúzod vagy egy spriccelésnyi is elég.
Gyakorlatilag minden zsiradék ugyanannyi kalória, ezen nem sokat lehet variálni.
Másrészt ha csak keveset használsz, akkor majdnem mindegy, mi, alapesetben a növényi zsiradékok egészségesebbek.
De egy adag ételhez 1 teáskanál is elég, az meg nem sokat számít
Én olíva olajat szoktam használni, de rengeteg ilyen van ami valamivel jobb, mint a sima napraforgó. Igazából ki kell tapasztalni, hogy melyik számodra a megfelelő. Nekem vannak például ízesített olajaim is otthon, de le szoktam mérni, hogy mennyit használok. Általában egy ételbe 10g olajat szoktam felhasználni az olyan evőkanálnyi mennyiség.
Ezen kívül pedig még ilyen klasszikus kókusz olaj spray van nekem amit szoktam használni, ha úgy látom, hogy kellene még az ételre.
Nyilván egy rántott hús így nem fog megsülni, max légsütőben, de alapból próbálom kerülni az ilyeneket.
Amit csak lehet zsiradék, olaj nélkül sütök teflonban.
Engem tesóm sokkolt a minap, hogy fél liter olajban süti ki a sima csirkemellett.
Holott teflonba beledobja, pici kanál vajat tesz alá ha puhán akarja, ha pirítani akkor minden nélkül.
Sokkal finomabb is.
A rántott ételeket (bő olajban sütés) és az állati eredetűeket kerüld, a növényi olajokat bátran használhatod, kalóriatartalomban nem nagyon van különbség.
Érdemes váltogatni, magasabb hőfokhoz nyugodtan használhatsz jó minőségű napraforgó vagy repceolajat (olyat, ami első préselésből készül), alacsonyabb hőfokhoz, salátákhoz szűz olívaolaj, utóbbiakhoz tökmag- vagy mogyoróolaj is jó lehet. A mennyiségre figyelj, és pl. húsoknál sokat számít a fűszerezés is. Natúr húst én pl. mély serpenyőben sütök, egészen kevés olajon kezdem pirítani, míg kifehéredik, majd fedő alatt párolom, sok zöldfűszerrel és a végén átpirítom, hagyom, hogy elpárologjon alóla a folyadék/zsiradék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!