Mit lehet csinálni kb 50-60 kg őszibarackkal?
Chiléből kaptam (nem élek Magyarországon). Finom, édes, de már a három napja őszibarackot eszünk őszibarackkal. A fagyasztóba eltettem kb 10 kg-ot, de a fagyasztó kapacitása véges. A lekvár nem opció, nem szeretünk semmilyen lekvárt. Mit lehet főzni vagy sütni őszibarackkal? Ami akár főétel, mert sütemény receptekkel tele az internet, de a sütikből is elég egy idő után.
Ami eddig volt: őszibarack torta, rácsos pite őszibarackkal, zabpehely őszibarackkal és fahéjjal főzve, tejbegríz őszibarackkal főzve (ez utóbbi kettő reggelire volt). Uzsonnára készítettem görög joghurtot őszibarackkal turmixolva. Próbáltam őszibarack szószt készíteni és főtt marhahússal enni (mintha almaszósz lenne), de nem igazán voltunk oda a hús-őszibarack kombóért. Őszibaracklevet megintcsak nem szeretjük (mondjuk a narancslevet sem). Találtam remek leves recepteket, ma őszibarack leves lesz.
Egyéb ötletek? Még mindig van kb 25 kg őszibarackom.
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a válaszát, mindenkit felpontoztam. A pálinkát is, mert ez eszembe sem jutott eddig :) Valahogy a párommal talán összehozzuk a "berendezést" hozzá.
3 és akik irták, hogy adjam oda másnak: Eladni nem akarom, mert az bonyolultabbá teszi a dolgokat. Itt nem úgy van, hogy kiülök a ház elé, hogy eladó őszibarack, aztán megállnak és megveszik. De még úgy sem, hogy kiteszem a ház elé, hogy vigye aki akarja, mert akkor megbüntetnek illegális szemetelésért (hiába nem szemét). Elvihetném jótékonykodni, de a közelünkben nincs lehetőség. A putrinegyedbe menni elosztogatni meg nincs bátorságom hogy legalább a környékükre menjek (+ messze vannak). Szóval ez zsákutca.
Adtam a fél utcának, aki elfogadta, azoknak mind. Végigcsörögtem a barátainkat és a rokonokat akik a közelünkben laknak a férjem révén. Így maradt meg a kb 50-60 kg (három nappal ezelőtt, most már "csak" olyan 20-25kg van) Nektek is adnék szivesen, kedves 10 és 11, csak az a fránya párezer km ne lenne köztünk :)
6
Ha nem lettek volna nagyszüleim, akkor anyu és apu sem született volna meg, sőt, én sem. Az más kérdés, hogy sajnos mindegyik nagyszülő meghalt, mielőtt én megszülettem. De te is jó ötleteket adtál, köszönöm!
7
Az aszalógépet nem tudom, hogy megéri-e beszerezni erre az egy alkalomra - talán megpróbálom a napon aszalást?
9
Hááát, hogy is mondjam. Az őszibarack nyugtató és fogyókúra hatású. Nagyon nyugodtan ülök a WC-ben, és már egy kilóval kevesebb vagyok. A párom szintén. Szerencsére két fürdőszobánk van :)
Köszönöm mindenkinek, hogy válaszolt!
Én imádom aszalva. Mindent aszalok itthon, mi sem szeretjük a lekvárt/befőttöt. És nem kell hozzá aszalógép.
Ha van 50-60 fokot tudó sütőd, nyert ügyed van. Vagy napon is aszalhatsz, csak éjszakára br kell vinni, mert a pára nem tesz jót. Valamint a rovaroktól védeni kell egy lyukacsos anyaggal.
Ha érdekel, leírom, hogy a szoktam aszalni.
Amúgy nemcsak karikára vágva lehet, hanem gyümölcslapot is tudsz készíteni, ha a pürét téríted szét a sütőpapíron. Menő gyümölcsroló lesz belőle, ami a végtelenségig eláll zárt üvegben.
13
A bevezetőben írtam, hogy kb 10 kg-ot lefagyasztottam, de többet nem tudok, mert a fagyasztó kapacitása véges, és sok egyéb dolog mellett nincs több helyem. Sokszor fagyasztok le különböző gyümölcsöket, és később, a nagy melegben, mindegyik gyümölcsből valamennyit felhasználva remek gyümölcskompót lesz (főzés nélkül, csak összekeverve. De mindegyik megpuhul és kis levet ereszt a kiolvadáskor, szóval olyan lesz összekeverve, mint a kompót, csak ebben nincs hozzáadott cukor :) A fagyasztott gyümölcsökből remek zabpehely izesitő is lehet, és natúr joghurtba is gyakran keverem.
14
A pálinka ötletén még dolgozunk :)
15
Igen, kérlek írd le a sütőben aszalás módszerét. Igazából a napon aszalás bonyolult lenne. Sok a madár (kaki), sok a mókus (lopnak mindent ami ehető), és ha valamit kint hagyok, pl. biciklit, az két nap múlva poros lesz. Na, itt kellene aszalnom a napon. Szóval ez nem igazán nyerő, külön kalitkát kellene csinálnom hozzá. De a sütőben aszalás nagyon érdekel, kérlek, írd meg. Akár itt a nyilvánosban, hátha mások is tudják használni a módszert. Nagyon köszönöm előre is!
A félbevágott, kimagozott, megmosott barackokat magházzal felfelé egymás mellé helyezem egy alacsony falú sütőpapíros tepsin, vagy lemezen. 50 °C + légkeverésre kapcsolom a sütőt, egy fakanállal kitámasztom a sütőajtót, 2-3 nap alatt aszalódik meg. Azért kell kitámasztani, hogy a pára el tudjon távozni, ne főjön a gyümölcs, hanem száradjon. Nem kell, hogy egész nap menjen a sütő, kb. 2*2 órát naponta, reggel és este az adott gyümölcs nedvességtartalmától függ. A légkeverést is csak időnként, főleg az elején kapcsolom be. Egyszerre 3 tepsit szoktam betenni. Amikor már látjuk, hogy zsugorodik, szárad, akkor meg kell fordítani mindegyik gyümölcsöt. Lehet egyszerre is letudni, 6-7 óra alatt, de valahogy nekem ez a részletekben aszalás jobban bejött.
Akkor van kész, amikor nyomásra gumiszerű, és nem jön lé a gyümölcsből. Ekkor van egy nagyon fontos mozzanat, még kb. egy hétig kell utószárítani szobahőmérsékleten, én a verandán szoktam, de megfelel a szekrény teteje is, időnként át kell forgatni. Így biztosan nem penészedik be. Ha letelt a hét, bezacskózva még egy éjszakára berakom a fagyóba, hogy az esetleges molylepke peték elpusztuljanak. Végleges helye kizárólag jól záródó edény, pl. befőttes üveg.
Néhány tipp a siker érdekében:
ha szeletelni kell a gyümölcsöt, akkor nagyjából egyforma vastagok legyenk, hogy egyszerre legyenek kész
ha barnulásra hajlamos a gyümölcs, pl. az alma, akkor szeletelés után azonnal mártsuk citromlébe
hámozni nem kell
a gyümölcs kellően legyen érett, de ne túlérett, ekkor a legfinomabb, és az aszalás ezt az állapotot fogja tartósítani
ha túlszárad, és ropogós lesz, akkor se ijedjünk meg, remek gyümölcstea készülhet belőle kis hibiszkusszal keverve, vagy megküldhetjük kávédarálón, és menő gyümölcsporunk lesz, amit egyébként aranyárban mérnek.
Ha túl lédús a gyümölcs, vagy nem lehet szépen szeletelni, arra is van megoldás. Víz nélkül le kell turmixolni (ekkor viszont meg kell hámozni), és a sütőpapíros tepsire önteni max 1 cm vastagságban, és így megaszalni a fenti módszerrel. Így készül a nyersen étkezők gyümölcslapja, de hívják gyümölcsbőrnek is. Kiváló gasztroajándék készülhet belőle, és csak a fantáziánk szab határt a gyümölcsök keverésével, ami ízben és külsőben is megnyilvánulhat.
NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!!!
Ha tehetném, 300 zöldet adnék ❤️❤️❤️
Nem tudom elmondani, milyen nagyon hálás vagyok ❤️❤️❤️
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!