Mitől lenne olyan a húslevesnek az íze amilyennek szeretném?
Üdv! A kérdésem lehet hogy nem lesz olyan egyértelmű. Na szóval többször próbáltam már húslevest főzni, de soha nem voltam elégedett a végeredménnyel. A legutóbbi alkalommal kb 0,7 kg húsos sertéscsontot, 1 fej hagymát, 3 gerezd fokhagymát, 2-2 sárga illetve fehér répát, fél zellergumót, 1 paprikát, 1 paradicsomot,egész borsot sót és 3-4 szál petrezselymet feltettem hideg vízbe, kb 3-3,5 órát főtt. A színe szép lett.
De ahogy megkóstolom, nem olyan mint mondjuk ha anyám csinálja, vagy mondjuk egy étteremben. Az ízében érezni a hús ízét, de mellette van egy ilyen furcsa "zöldséges" íz, a végén meg kicsit édeskés, nekem ez zavaró.
Mit csinálhatok rosszul, túl sok zöldséget teszek bele, vagy esetleg ki kellene hagynom valamit? Régebben csináltam már csirkéből is de kb ugyan ezt az eredményt kaptam.
Tessék,talán ez segít:
Én egy egész fej fokhagymát teszek bele, fűszernek szemes borsot, par szem szegfűszeget, egy kis darab gyömbért, 1 babérlevelet teszek bele (teatojásban)
Teszek még bele egy karalábét, zellerzöldet, lestyánt.
Egyébként anyudat nem kérdezted?
Ezeket mind egyszerre teszed bele?
Előbb a húst tedd fel főni HIDEG (!) vízbe. Hosszú ideig kell főnie, de forrni ne forrjon a víz. A zöldségeket később add hozzá. Azért nem jó egyszerre, mert akkor teljesen tönkre főzöd mire a hús puhulni kezdene.
Kerdezd meg anyukadat hogy csinalja es csinald ugy.
Nekem akkor lett olyan mint az anyukame amikor en is tiz literes labosban csinaltam. Egyszeruen kellett a mennyiseg. Kevesebb anyagbol kevesebb mennyiseg sose sikerult ugy
Két húslevesnek soha nem lesz pont ugyanolyan íze, lehetetlen grammra minden pontosan ugyanannyit tenni bele újra és újra. Ezen kívül nagyon sokat számít, hogy milyen hús kerül bele, annak melyik része, az adott adag hús-csont aránya stb. Általánosságban minél több sárgarépa, édeskés zöldség van benne, annál édeskésebb. Nagyon sokat számít a hús-zöldség arány is, nálad szerintem itt lehetne javítani a hús irányába. Lábos mérete, víz mennyisége. MEnnyire sós. Szóval kísérletezgess. :)
Anyukád hogy csinálja, mekkora lábosban, milyen hús(ok)ból, milyen fűszerekkel? Nálunk a "rendes" húslevesbe ritkán került sertés, ha mégis akkor leginkább karajcsont, fej soha vagy csontos marha (pl. nyak) + csontos csirke (pl. far, nyak) vagy pulyka (pl. nyak) + valami húsosabb csirke (comb). Zöldségek: 1 fej vöröshagyma, rajta hagyva a belő piros héjat is, 2-3 gerezd fokhagyma, fehérrépa 2-3 szál, sárgarépa 4-5 darab, 1-2 krumpli, 1 kisebb zellergumó (vagy nagyob fél), 1 karalábé, és a végén vegyesen petrezselyem- és zellerzöld. Egészbors, egész köménymag, pici (!) szerecsendió és gyömbér, és szerintem anyu vegetát is tesz bele (van már ilyen egészen normális, sót és szárított zöldségeket tartalmazó verzió), én nem, de így is nagyon hasonlót tudok már produkálni mint ő. Ehhez NAGY lábos kell! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!