Franciasalátát te miből, hogyan készíted? Összetevők, ízesítés, mennyire sűrű a szósz?
Egy ismerősnél hígabb, kissé vizes volt, de finom volt így is. Vajon mitől hígabb az állaga? Egy kis főzőlé lehet belekeverve?
Mi dominál a tiédben, pl. a majonéz íze?
Édesebben szereted?
Alma, kukorica, savanyú uborka is van benne, vagy csak répa, borsó, krumpli?
Főzőlé gondolom a legkevésbé lehet benne, tucatnyi más dolog is elhígíthatja. Pl. túl híg a tartár. Amibe ha hígabb tejfölt keversz, máris hígabb lesz az egész, de eredetileg amúgy tejszínnel készül, amit kevesen tudnak, de ha mégis azzal csinálja, akkor az még jobban hígít rajta.
Eleve az alap majonéz is lehet hígabb, ha több tojással csinálja.
A citromlé, vagy ha tesz bele fehérbort, még tovább hígítja.
Ami tipikusan el tudja hígítani, azok a fagyasztott vagy túlfőzött dolgok, pl. a krumpli, túlfőzve elvizesedik, a fagyasztott répát (mirelit sali alap) pedig szó szerint néha ki kell csavarni főzés után, különben elvizesíti az egész salátát. A csemegeuborkát ugyanúgy! Némelyikben nagyon sok lé van.
Ha nincs kicsavarva, akkor egy közepesen híg tartárból elég bele szimplán csak egy kicsivel többet tenni, máris tiszta híg lesz az egész.
Hogy mennyire csinálom hígra, attól függ, mihez használom. Ha köretnek, úgy lehet egy picit hígabb, de akkor is inkább közepes.
Ha hidegtálra akarom formázni, akkor keményebbre, (olyankor kell kicsavarni a hozzávalókat) és a majonézt is megkötöm aszpikkal.
Az ízében nyilván a majonéz dominál, hiszen az ízesíti a zöldségeket, mi más dominálhatna, a csemegeuborkán kívül a többi hozzávalója elég semleges ízű, egy jól beízesített majonézhez képest.
Utánízesíteni is a majó ízesítőivel lehet, szóval a domináns íz nem is lehet más, különben valamit elrontottak.
Alma, és csemegeuborka kell bele, kukorica nem!
Répa, borsó, kukorica, alma, savanyú uborka, ezeket teszem bele alapból.
A tartárhoz hígabb tejfölt használok, a majonézt is viszonylag hígabbra keverem. Vizesnek viszont nem mondanám, főzőlét semmiképpen nem teszek bele. Csak nem szeretem, ha túl kemény, mint némelyik bolti saláta, annál szószosabban szeretem, de nem vizesen hígra.
Pont ilyen egyéni dolgokra vagyok kíváncsi, saját trükkökre, ki hogy csinálja.
Ahány ház, annyi szokás. És az az érdekes, hogy még ilyen híg, átlátszós szósszal is finom volt, amit ettem.
#1! Nem is értem, hogy #1 hogy tévedhettél el ennyire. Nem tudom kiguglizni, hogy te #1-es hogyan készíted. Ha nem tudsz mit hozzáfűzni, legalább ezt az elcsépelt választ ne írd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!