Megeri sütit otthon sütni?
Ha valaki nem akar küzdeni, nincs érzéke hozzá, megfelelő eszközei, akkor nyilván a cukrászdai jobb. Bár… gyalogos turistakán két évtizeden át jártam az országot. Édesszájú vagyok, tehát sok cukiban is megfordultam. És sokkal többször kaptam valami rettenetet, mint meglepően kreatív és finom sütit.
Egyébként az otthon készülőnek nem kell olyan tökéletesnek lennie, mint a boltinak. Picit púpos a piskóta? Na és? Nem sikerült tökéletesen elsimítani a mázt? Bah! Amint a süti találkozik a pepszinnel, az nem fog fanyalogni, hogy nem elég csinos.
Sokkal sokkal jobban megéri otthon sütni. Alapanyagköltségen vállalok barátoknak rendelést és így sokkal olcsóbb nekik.
Pl egy nagy dios ischler alapanyagkoltsege 144 ft mig sokszor 5-600 ft cukiban. Egy szelet csokitorta alapanyagkoltsege 314 ft. Egy szelet brownie alapanyagkoltsege 216 ft. Ami rendes csokibol van a cukraszdas meg sokszor egy kakaos piskota es 800 ft.
Szoval en tutira biztosra mondom hogy otthon olcsobb. Grammra pontos szamolasok alapjan. Es mindig minimum kozepkategorias alapanyagot hasznalok. Tehat allati tejszin mint 60 szazalek etcsoki, 82 szazalekos vaj stb
Néha, ha csak 1-1 szelet sütire éhezünk, veszünk cukrászdában, de az se kisebb zsákbamacska, mint otthon nekiállni valami egyszerűbbnek. Volt olyan hogy a fele a kukában landolt.
Szülinapra szoktunk tortát rendelni, legtöbbször az se fogyott mind el.
Idén életemben először én sütöttem a feleségemnek Sacher-tortát, és nem maradt belőle. A költsége meg talán negyede lehetett a cukrászdainak.
Ha megengedheted magadnak, és a sütést nem hobby, hanem házimunka a számodra, akkor cukrászda.
Nyilván drágább, de az idő pénz, és ha számodra nem kedves tevékenységgel töltöd el a szabadidődet, akkor ezt igenis érdemes számításba venni.
Árban nem olcsóbb, de egyéb tényezőket is figyelembe véve mégis érdemes lehet rendelni, ha a kérdezőt foglalkoztatja például az, hogy mennyi idő beszerezni a hozzávalókat, és otthon elkészíteni, meg hogy mennyire van hozzá ügyessége, türelme. Például akinek fárasztó házimunka a sütés és úgy érzi, hogy karácsonykor amúgy is rengeteg időt elvesz a sok tennivaló, például a főzés is bőven kitölti az ő idejét és előtte napokban se nagyon van ideje előre sütni, annak jó megoldás lehet egy évben egyszer-kétszer a cukrászdai rendelés, még ha 10-15 ezer forintba kerül is. Olcsóságot kérdezett a kérdező, de ilyenkor mindenkinek eszébe jutnak egyéb tényezők is.
Nem tortaszeleteket, hanem normál süteményeket szoktunk rendelni.
Nálunk (vidéken) a sütemények az egyik random megnyitott cukrászdai oldal szerint: pl. puncskocka, rakott mézes, hatlapos, méteres kalács, joghurtos gyümölcsös, albán krémes, dominó, béka, mignon, kosárka 450-550 között vannak. De van többféle is, nem csak ezek. És a többi helyi cukrászdában is hasonlóak az árak, van ahol még kicsit olcsóbbak is. Finomak, évek óta többet is kipróbáltunk.
Persze, néhány speciálisabb süti ára kezdődhet hatossal, sőt hetes kezdetűt is láttam, de az ritkább. És ezek a sütemények általában elég nagyok ahhoz, hogy nem is lehet megenni egyszerre őket, főleg, hogy két-háromfélét is megkíván az ember, akkor érdemes vágni belőlük.
Még ilyen vidéki árakkal is drágább, mintha otthon sütné, de valakinek így is megéri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!