Igaz ha otthon csinálom a kenyeret magam jobban megéri mint boltban venni?
"És máris ott vagy ahol a bolti kenyér ára."
Az lehet, de legalább minőségi lenne.
Otthon jó minőségű, kovászos kenyeret éri meg sütni.
1kg kenyérhez Bl 80-as liszt,
teljes kiőrlésű rozsliszt a kovászhoz, víz, só kell. A lisztek kilója 400-450 Ft, a sütési idő felmelegítéssel kb 1.5 óra, lakossági áron 70-80 Ft fogy el. Így kb 500 Ft-ból lesz olyan kenyered, ami boltban 1000 Ft. Ha az idődet beleszámolod, akkor anyagilag nem éri meg, viszont ha akkor csinálod, amikor egyébként is otthon lennél, akkor megéri.
Persze, hogy megéri, addig, amíg el nem használsz annyi áramot, hogy átlépd a támogatott keretet!
És egyébként ha a spórolás a cél, akkor még bl80 se igazán kell!
Mivel lb55-ből akármikor jobb kenyeret lehet otthon sütni, mint egy átlag multi átlag sima fehér kenyere!
Én is sütöttem már sima bl 55-ből, és ilyen Lidl, Tesco, stb saját pékség sima kenyerénél az is jobb volt!!!
Egy jó minőségű bl 55-ös finomliszt olyan 250 ft lehet, ennek a 2/3-a legyen 170 forint.
Kell hozzá egy fél élesztő, az 50 forint. Víz, só, gyakorlatilag elhanyagolható, fillérben lehetne kifejezni, ha lenne fillér.
A sütést nem rég számoltam ki egy másik kérdésnél, egy átlag 2 Kw-os sütő áramfelvétele, 40 ft/Kwh árral számolva, kb. 55 ft-ra jön ki, ha még belefér a támogatott mennyiségbe.
Ez 275 ft. De akkor 300 körül vagy, ha 2/3 élesztőt használsz a 2/3 kg liszthez. Ebből egy 1 kg-os kenyér lesz.
Igen. Én kovászos kenyeret sütök. Egy kiló finimliszt 199, egy kiló teljes kiőrlésű 469. Felesben szoktam, tehát 668 ft két kiló liszt.
900 lisztből, 180 kovászból (visszaszámolva 90 liszt, 90 víz), 650 vízből kijön 1.5 kg kenyér. Szóval 2 kiló lisztből 3 kg kenyér, tehát 668 forintból 3 kg kenyér (és ez nem fehér, tehát fele teljes kiorlesu, fele feher). Feher meg olcsobb.
Elesztovel sem dragabb
Az ínséges időkre készülődve elég sokat kísérleteztem az otthoni kenyérsütéssel. Nem az volt a célom, hogy kiemelkedő minőségű kenyereket készítsek, hanem minél több lehetőséget próbáltam kitapasztalni. A legfontosabb eredmény, hogy a fedett jénai edényben kelesztetett kenyeret mikrohullámú sütőben is ki lehet sütni. Egy kb. 30-40 dkg-os buci 800 W-os sütéssel 11 perc alatt elkészül. Ez nagyon energiahatékony sütési mód. A tészta nem ragad hozzá a jénai üveghez, de ha valaki biztosra akar menni, akkor hinthet némi zabpelyhet az edény aljára, mielőtt a kelesztendő tésztát beleborítaná.
A mikróbnan sült kenyér annyiban eltér a szokásostól, hogy nincs megsült kérge, de az íze ettől függetlenül kifogástalan. Kéreg hiányában gyorsabban szárad a szokásos kenyérnél, ezért érdemes textilbe vagy papírba csomagolva tárolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!