Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért jó az al dente tészta?

Miért jó az al dente tészta?

Figyelt kérdés

Nem értem mi ez a rajongás érte, én a normálisan megfőtt tésztát szeretem, sőt, ha szétfőtt, ami nyilván nem jó, de nekem még az is jobb mint ez az őrültség, hogy al dente legyen. Kifejezetten zavaró és kellemetlen számomra. És nem ismerek olyat, aki másként gondolja. Persze nyilván nem ismerek mindenkit. Na mindegy.

Kérem ne jöjjön senki a sznob dumával, hogy ez csak az én proli gyomrom miatt van, mert kiütést kapok az elitista fellengzős marhaságoktól, amiknek a fele sem igaz. Ja és ne az előző mondatra reagáljatok pls, amiről tudom, hogy irritáló.



#tészta #Aldente
2023. okt. 13. 16:48
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
37%
Kevesebb a glikémiás indexe
2023. okt. 13. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/21 anonim válasza:
80%
De gustibus non est disputandum.
2023. okt. 13. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/21 anonim ***** válasza:
58%

#7-es!


[link]

2023. okt. 13. 19:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/21 anonim ***** válasza:
86%

Énis al dente szeretem a tésztàt a nokedlit/grízgombócot kimondottan keményen szeretem

Ez ízlések és pofonok dolog…

Amugy szerintem rohadtsokan nincsennek is tisztában az “al dente”kifejezéssel csak teszik az eszüket

Na de pl a paprikáshoz kimondottan a rendesen megfőtt puha tésztát szeretem

Az al dente meg a tésztaézeleknél

És nem a félig nyers középen ropogós al dente szeretem hanem mint a kicsit zöld banán..rà lehet harapni érezni ahogy a fog metszi a tésztàt és nem törik a tészta közepe

Úgy fogalávaló a tészta

De ha csak köret s tészta akkor puhán rendesen megfőve

Ízlések és pofonok :)

2023. okt. 13. 20:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/21 anonim ***** válasza:
43%

:15 :D

Csináld akkor ropogòsra

Mondván nálad ez az al dente aztán majd megunja és nemkéri többet

2023. okt. 13. 22:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/21 anonim ***** válasza:
68%

"Magyarországon teljesen jellemző a tészták túlfőzése,"

"A túlfőtt tészta undorító,"


1-es, minden amit elmondtál tökéletesen igaz, de azért ne keverjük már a dolgokat ennyire dilettáns módon. A félig főtt utáni fokozat, nem a túlfőtt, hanem a teljesen megfőzött.

Ez olyan, mint ha egy medium-well, vagy well-done steakre azt mondanád, hogy túlsült, csak azért, mert nem rare, vagy medium-rare.

Max. utóbbiakhoz képest! van túlsütve, de ettől még kategóriáján belül tökéletesre van sütve, sokan úgy szeretik, és nagyon is megvan a létjogosultsága a gasztronómiában. Mint ahogy a teljesen megfőtt, meg a dente tésztának is.

Az meg nettó hülyeség, hogy ez menzás, vagy magyar sajátosság lenne.

2023. okt. 14. 07:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/21 anonim ***** válasza:
51%
@16 Leveseken kívül (pho, lamian, beshbarmak, laksa tökmindegy) nrm nagyon jut eszembe olyan tésztaétel Kárpát-honon túl, amelyben jellemző volna az általad teljesen megfőzöttként definiált tészta.
2023. okt. 14. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/21 anonim ***** válasza:
62%

17, szerintem meg pont fordítva van.

Attól, hogy az olaszoknál a tészta nemzeti étel, nem föltétlenül jelenti, hogy más nemzeteknél az ő hagyományaik jelentenék az etalont.

Se technológiában, se összetételben. Lásd: eleve egy 8 tojásos tészta, teljesen más törődést igényel, és teljesen másképp viselkedik teljesen megfőzve, mint egy liszt víz keverék!!! Tehát máris bukik az összehasonlítás, vagy a túlfőzés definiálása, mivel az előbbi még bőven lehet jó minőségű megfőzve, mikor utóbbi már nem.

De a lényegre szorítkozva, ahogy kezdtem is, fordítsuk meg a dolgot.

Hány olyan tészta étel van, ami nem olasz eredetű, és félig van benne megfőzve a tészta? :)

2023. okt. 14. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
@18 Az al dente azért bőven nem félig megfőzés. Egy rendes lagmannak, varenyikinek, yakiszobának, estébé mind van harapása. A keleti szlávok is szeretik rommá főzni a tésztát, de ettől még egy jó pelmenyit nem elszopogatunk, hanem harapunk.
2023. okt. 14. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/21 anonim ***** válasza:
73%

Az al dente NEM féig megfőzött tésztát jelent!

Másrészt egyetlen más európai országban sem ismerik a magyar módra "puhára főtt" tésztát, az ázsiai ételekben sem a szétfőtt tészta a jellemző!

Sőt, hogy még tovább menjek, a liszt-víz tészta esetében nagy különbség van, hogy a liszt a magyar tipusú, mert akkor a csak vízzel készített lényegében csiriz, legfeljebb keményebb állagú nyersen, vagy durumliszt, ami vízzel keverve kifejezetten stabil, gyúrható, formázható, nem szétfözhető tésztát eredményez!

2023. okt. 14. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!