Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért jó az al dente tészta?

Miért jó az al dente tészta?

Figyelt kérdés

Nem értem mi ez a rajongás érte, én a normálisan megfőtt tésztát szeretem, sőt, ha szétfőtt, ami nyilván nem jó, de nekem még az is jobb mint ez az őrültség, hogy al dente legyen. Kifejezetten zavaró és kellemetlen számomra. És nem ismerek olyat, aki másként gondolja. Persze nyilván nem ismerek mindenkit. Na mindegy.

Kérem ne jöjjön senki a sznob dumával, hogy ez csak az én proli gyomrom miatt van, mert kiütést kapok az elitista fellengzős marhaságoktól, amiknek a fele sem igaz. Ja és ne az előző mondatra reagáljatok pls, amiről tudom, hogy irritáló.



#tészta #Aldente
2023. okt. 13. 16:48
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
97%
Szerintem az emberek alapvetően szeretik a vegyes textúrákat, ha van harapása egy tésztának, az sokaknak jól esik. Magyarországon teljesen jellemző a tészták túlfőzése, ehhez szoktunk alapvetően és ezzel sincs semmi gond. Én magyaros ételekben, mint egy hentes tokány vagy egy túrós csusza, az alaposan átfőttet szeretem, olaszos durumtésztáknál meg az al dentét. Virágozzék száz virág.
2023. okt. 13. 16:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/21 anonim ***** válasza:
86%

Nos, kezdjük azzal, hogy ízléseken felesleges vitatkozni. A rizsben is valaki azt szereti, ha gurulós, más meg azt, hogy összeáll az egész egy tömbbé.

Az olaszok durumlisztet használnak a pastahoz. Az nem is igazán tud nagyon szétfőni. Az al dente nem nyers tésztát jelent, arról szó sincs. A fogkeményt meg ne úgy képzeld, mint egy szelet (nyers) almát, ami roppan a fogad alatt.

2023. okt. 13. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/21 anonim ***** válasza:
82%
Ez az állag is egy spektrum mentén mozog. A jó "al dente" állag az, amikor semennyire sem nyers vagy nem idejekorán van levéve, csak ne essen szét, ne legyen túl puha. De ez amúgy olyan, hogy ki mit és hogyan szeret, attól függ. Sőt, a tészta még akkor is puhul, amikor levesszük a tűzről és még meleg, szóval nem egyszerű eltalálni. Én szeretem így is úgy is, csak ne legyen fossá főzve.
2023. okt. 13. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/21 anonim ***** válasza:
94%
finom
2023. okt. 13. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/21 anonim ***** válasza:
65%
A túlfőtt tészta undorító, általános iskolai menza színvonal. A finom tészta mindig al dente.
2023. okt. 13. 17:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/21 A kérdező kommentje:
Van, aki szereti a menza kaját 😂😅
2023. okt. 13. 17:48
 7/21 anonim ***** válasza:
15%

#3. " vagy nem idejekorán van levéve"

Idejekorán -jelentése: pont jókor, idejében.

2023. okt. 13. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/21 anonim ***** válasza:
100%
Az al dente kb a jó nokedli állagának felel meg, lehet harapni, de nem nyers, nem puha, de nem is ropog.
2023. okt. 13. 18:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/21 anonim ***** válasza:
100%

Mert egy tészta akkor adja a legjobb élményt, ha pont annyira van megfőzve, hogy már nem kemény, de még nem is lesz belőle trutyi akkor sem, ha átkevered a szószban. Ráadásul ha túlfőzöd, akkor az újramelegítés után még rosszabb lesz.


Ettől függetlenül mindenki egye úgy ahogy szeretné, nem kell ebből ügyet csinálni.

2023. okt. 13. 18:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/21 anonim ***** válasza:
100%
Én már akkor is az al dente tésztát szerettem, mielőtt tudtam volna, hogy egyáltalán van erre külön megnevezés :) Szerintem finomabb. Ha túl puhára fő, akkor valahogy olyan ízetlen, jellegtelen.
2023. okt. 13. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!