Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A húsleves fel szokott habozni?

A húsleves fel szokott habozni?

Figyelt kérdés

Úgy értem, hogy sokan mondják, hogy le kell szedni a habját még a főzés legelején, különben zavaros lesz a leves. Anno láttam anyámat főzés közben ahogy kb fél deci sötét habot lekanalazott a húsleves tetejéről.


Én már 3 éve főzök, csináltam vagy 100 húslevest, de sosem kellett lehabozni a tetejét. Elkezd forrni, majd fokozatosan lentébb veszem, majd takarékon hagyom. Nem értem, hogy milyen habot kellene leszedni, vagy hogy nálam miért nem szokott lenni.

Nem egy életbe vágó dolog, de ma is eszembe jutott mikor feltettem főni a húslevest.

Egyébként mindig tiszta szokott lenni a leves.


2023. máj. 14. 21:02
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ, milyen lesz a levesed? Lelátsz az aljára? Szép karikák sorakoznak a tetején?🙂
2023. máj. 14. 21:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
92%
Na de milyen húsból főztél százszor húslevest??
2023. máj. 14. 21:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
92%
Érdekes egyébként én főztem már csirkéből, disznóból, kacsából levest és mindet lekellettt habozni. Miből főztél, csirkemellböl?
2023. máj. 14. 21:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
A húslevest alapvetően kétféleképpen lehet főzni, anyád az egyik módon csinálta, te a másik módon csinálod. Ha a lényeg a folyadékra, azaz a levesre koncentrál, akkor lassan kell melegíteni, kis lángon az egészet (órákon át) és akkor a húsból kioldódnak az oldható fehérjék és egyéb anyagok, többek között a benne levő vér is, aminek a hemoglobinja majd denaturált állapotban sötétre színezi a habot. A sok oldott fehérjét tartalmazó folyadékok a fehérje miatt habzanak és ahogy lassan denaturálódnak a fehérjék, úgy fog lassan eltűnni a hab, annak anyaga meg denaturált fehérjeként zavarossá teszi a folyadékot. Ezért szokták folyamatosan eltávolítani a habot ill.leszűrni az ilyen levest. Az ilyen kilúgozott húst sokan nem is eszik meg (hanem pl. kutyának adják), a leves viszont rendkívül ízletes, gazdag lesz, igazi erőleves. Ahogyan te csinálod, a gyors felforralásos módszer, az benne hagyja lényegében a húsban az egyébként kioldható anyagokat, mert azok a gyors hőmérséklet emelkedés miatt benn, magában a húsban denaturálódnak és kioldhatatlanná válnak. Az ilyen leves főzés közben kevésbé habzik. Az elkészült leves folyadék része kevésbé ízletes, de a hús maga jobban élvezhető.
2023. máj. 14. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha kuktában főzöd, akkor nem kell ilyenekkel foglalkozni! :)
2023. máj. 14. 21:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Én is kuktában készítem és szép lassan főzöm, soha nem kell habot szedni.
2023. máj. 14. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim válasza:
71%
Én bárkit akit láttam, az amikor főzte habos volt a teteje és le is szedte róla. Nálad nem tudom mi lehet.
2023. máj. 14. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Miből főzted? Csirkemellből? Nálunk dédnagymamámig visszamenőleg mindenki kanalazta róla a habot. Én is, amíg nem lett egy kuktám, most már abban főzöm.
2023. máj. 14. 22:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 A kérdező kommentje:
Mindig más állatból szoktam. Tyúkból, csirkéből, disznóból. Láb, zúza, farhát, stb… a csontos részek ugye. Ha van kisebb tyúk, az egészet belerakom, persze részeire szedve. De csináltam már marhából is, pulyka nyakból, nyúlból, de nem valami kedvenceim ezek a húslevesbe, viszont nem habzott egyik sem.
2023. máj. 14. 22:35
 10/13 anonim ***** válasza:
76%
Akkor valószínűleg ott lesz a megoldás, amit a 4-es írt. Persze, ha neked így ízlik, akkor nincs vele gond, de egyszer azért próbáld ki a hagyományos húslevest is.
2023. máj. 14. 22:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!