Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan készíted a rizset?

Hogyan készíted a rizset?

Figyelt kérdés
2010. okt. 8. 10:22
 1/7 Gringabringa válasza:
90%
A rizst! Általában megpirítják olajon, felöntik kétszeres mennyiségű vízzel, mikor már majdnem puha, lefedik, felcsavarják a hőfokot, hogy gőz képződjön majd lezárják és állni hagyják így még 10p és teljesen puha.
2010. okt. 8. 10:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim válasza:

Bő vizet forralsz, sót vagy vegetát raksz bele. Rizst folyó víz alatt átmosod, majd mehet a lábosba. Amíg újra fel nem forr a víz, kevergeted, hogy oda ne kapjon oda.

Mikor újra felforrt, kis lángra veszed és fedő nélkül főzöd 13-14 percig (rizs fajtától, mennyiségtől, tűzhelytől függően változhat).

Ha kész, leöntöd róla a maradék vizet. (Használj szűrőt vagy fedőt).


(Én sose szoktam olajon pirítással bíbelődni, így gyorsabb :)


Most egy elektromos rizsfőző beszerzésén gondolkodom, azzal még ennyire se kell odafigyelni rá.

2010. okt. 8. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 Vilcsianyuja válasza:
Az én technikám is hasonló az előzőhöz, különbség, hogy én az olajban előbb pirítok egy kis hagymát, de nem felaprítva, csak egyben. aztán a rizst is pirítom picit, rá a kétszeres víz (úgy lehet kimérni a kétszeresét, hogy fogsz egy bögrét, edényt, tálkát, bármit, épp akkorát, amit az elkészíteni kívánt rizs megtölt, és azzal az alkalmatossággal adagolod a dupla vizet). ezt fedő alatt összeforralom, sózom (ízlés szerint), és dobok hozzá egy fél babérlevelet (persze ez nem kötelező). többször megkevergetem közben, hogy ne tapadjon az edény aljához. mikor már kezd megdagagni a rizs, előmelegített sütőbe rakom fedőstől, és 15-20 percig közepes lángon párolom. Ha kész, leszedem a tejéről a babérlevelet és a hagyma (valószínűleg szétesett) leveleit. Bocs a szájbarágós stílusért, magamból indultam ki, én anyóstól tanultam rizst főzni, mert nálunk otthon csak zacskós volt. de az nyomába se ér ennek :)
2010. okt. 8. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

Mindenképpen pirítani kell a rizs,egyébként íztelen lesz.

Én forrásban lévő 2,5X-es vízmennyiséggel szoktam felönteni,teszek bele egy kis ételízesítőt és pirított vöröshagymát.Pici lángon lefedve készre párolom,mikorra a víz eltűnik a rizs is megpuhul.

Forró rizsre öntöm rá a forró vizet,nem kell megijedni mert lesz egy kis gőz...

2010. okt. 8. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
Olajon 3-4 percet piritom,utána 2-szeres menyiségű,forró(!) vizzel felöntöm,megsózom,és a fedőt féloldalassan ráteszem,úgy pár percig főzöm,utána fedő rá,gáz lekapcsol,és igy 20 percet párolódik a gőzben!
2010. okt. 8. 11:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
csak egyetlen egyszer tudná végre valaki normálisan leírni, hogy rizst.
2010. okt. 8. 13:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Szeritem fölösleges átmosni, mert a keményítőt le kell róla pirítani, és vizesen pirítva egyébként is ragad.

Előszöz is jó minőségű "A"-s rizs kell. Kevés olajon meg kell olajon kell pirítani, kilónként kb. 1 csapott ek. sóval. (az is jó kis hőközvetítő anyagként funkcionál, mint az olaj)

Közben forralj vizet. Egy jó A-s rizs 2,2-2,3 *-es mennyiséget vesz fel, egy gyengébb B-s kb. 1,75 körül.

A rizst addig kell pirítani, amíg fehér nem lesz, folyamatosan kevergetve, hogy egyenletesen piruljon. Kicsit tovább is lehet, hogy legyen egy kis színe, főzés után némileg fehéredik.

Jobban lepirítva kevésbbé fő szét, ill. pergősebb lesz. Ha megpirult, forró vízzel felöntöd (óvatosan!!!) 1* megkavarod, fedő rá, takarékláng, és addig úgyhagyod, amíg be nem dagad. Ha a tetején nem látszik víz (hanem kis lyukak) akkor leveheted.

Plusz 2 jótanács

- vastag aljú lábast válassz

- ha el akarod rakni hűtőbe, kihűlés után(!) morzsold szét a szemeket, szép pergősre.

2010. okt. 8. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!