Miért nem kel meg a pizza tészta ezzel a módszerrel?
A videóban látható technika alapján csináltam meg a tésztát, a vízbe sót raktam, azt feloldottam, 10% lisztet beleraktam, elkevertem, élesztőt beleraktam, elkevertem, és a maradék lisztet is beleraktam, és 15 percig dagasztottam. Nem kel meg a tészta, pontosan így mutatja, mit rontok el?
Nem volt hideg a víz?
A kelt tésztához langyos vizet és szobahőmérsékletű hozzávalókat szoktam használni, és langyos helyen kelesztem (kályha mellett letakarva egy ruhával, vagy ha jól besüt a nap az ablakon, akkor a nap melege alatt, vagy a tálat a mosogatóba engedett meleg vízben megúsztatom).
A sót sem szoktam összeengedni direktben az élesztővel, bár ő azt mondja, hogy a 10% liszt "elválasztja" őket egymástól.
Direkt langyos vízzel csináltam.
Szerintem itt a só a gond, valahogy az én lisztem mintha nem választaná el, sima 00-ás, tény, hogy nem az ő speckó lisztje 😬
Térjek vissza a hagyományos kelesztéshez vizben cukorral, és csak utána adjam hozzá a sót?
Instant élesztőt használtam, a víz langyos volt, nem nyírhatta ki az élesztőgombákat.
Szárítottal nem működik? Azt olvastam az mindegy, hogy friss élesztő vagy szarított.
Nekem elég rossz tapasztalatom van a szárított élesztökkel, sokkal rosszabbul kel vele a tészta, mint a frissel.
A sós vízben felfuttatással viszont soha nem volt problémám, csak megfelelö höfokú víz kell, illetve friss, aktív élesztö.
Meg az is lehet, hogy nem kelesztetted elég ideig a tésztát.
se hagyományos, sem szárított esetén nem kötelező külön felfuttatni
a felfuttatás azért van hogy ha nem fut fel, látod hogy rossz volt az élesztőd. kb 20ből 1 élesztő rossz és nem emeli meg a tésztát
most neked is ez lehetett a baj
a só habár megölheti az élesztőt de annyira nem hogy egyáltalán ne fusson fel
Mennyi idő után " nem kelt meg" a tészta?
Minimum 24 óra kell ,hogy jól látszódjon a kelés. (Ami nem azonos az éréssel)
Próbáld meg friss élesztővel, a magyar szárított esetleg lehet gyengébb.
Vegyél valami pizza feliratú lisztet ha nem tudsz hozzájutni valami jobbhoz, bár a videóban levő lisztet azért könnyebben lehet kapni kb. 900 Ft per kiló.
1 kg liszt 610-620ml víz,pontosan kimérve (nem saccra) 3 !!! gr friss vagy 1 !!!gr aktív száraz élesztő, én 32 gr per kiló sót használok. Bedagasztod, pihenteted kiméred a bucikat, lesz 6 db 270 gr os bucid. Én kerek fedeles müa. dobozba teszem amit nagyon vekonyan kiolajozok ( pár csepp egy papírtörlőn amivel kikenem a dobozokat, hogy könnyebben kijöjjön belőle) Aztán hagyd szobahőmersékleten (20-25 fok) kb 12 órát, majd tedd hidegre( 4-12 fok) akár 24- 48-72 órára.Ekkorra már buborékos lesz amit jól látsz az alján.Sütés előtt elég neki 1 óra megint a szobában, hogy feléledjen, és megsüsd. Sok sikert !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!