Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy csináljam, hogy a főtt...

Hogy csináljam, hogy a főtt rizs másnapra ne legyen kemény?

Figyelt kérdés
Nektek is kemény lesz másnapra a rizs? Pár percig pirítom olajon, utána kb 2x-es mennyiségű vízzel főzöm. Frissen nagyon finom, de másnapra olyan kemény lesz...
2023. jan. 29. 11:31
 1/9 anonim ***** válasza:
35%

A főtt rizs keménységét másnapra a túlfőzés és a rizs tárolása okozhatja. A túlfőzés miatt a rizsban található keményítő kicsapódik, ami keménységet okoz. A rizs tárolásakor pedig a rizs felszívja a nedvességet a hűtőből, ami miatt megkeményedik.


Néhány lehetséges megoldás a kemény rizs elkerülésére:


Főzd alacsony hőfokon: Főzd a rizst alacsony hőfokon, és ne hagyd túlfőni.

Legyen kevesebb víz: A rizsnek körülbelül 2x-es mennyiségű víz kell, de ha a rizs mégis kemény lesz, akkor próbálj kevesebb vízzel főzni.

Fedd le a fedővel: Fedd le a rizst fedővel, amikor főzöd, hogy a pára ne szökjön el.

Tárold hűtőben: Ha másnapra marad rizs, akkor tárold hűtőben, és melegítsd fel a mikróban, vagy egy serpenyőben, hogy visszanyerje rugalmasságát.

Adj hozzá egy kis olajat: Adj hozzá egy kis olajat a rizshoz, amikor főzöd, hogy segítsen megakadályozni a rizs összetapadását.


Azt javaslom, hogy kipróbálj néhány módszert, és meglátod, melyik működik a legjobban neked.

2023. jan. 29. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
91%

Másnap ne mikróban melegítsd, hanem a tűzhelyen, de úgy, hogy teszel hozzá mennyiségtől függően egy hangyányi vizet, a legkisebb hőfokon, lefedve.

Ugyanolyan lesz mint frissen.

(Ha mégsem akarod tűzhelyen melegíteni, akkor ezt a mikróval is el lehet játszani, de ott könnyen elvizezheted.)

2023. jan. 29. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:
#1 Ez mind megvan, de akkor max megpróbálom rövidebb ideig főzni.
2023. jan. 29. 11:47
 4/9 anonim ***** válasza:
67%

Sosem lett még kemény másnapra, de később se.

Hogyan tárolod?

2023. jan. 29. 12:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
Műanyag dobozban.
2023. jan. 29. 12:48
 6/9 anonim ***** válasza:
Nem jartam meg igy, mondjuk csak jazmint hasznalok. Melegitesnel vizezzel vagy barmivel puhithatod
2023. jan. 29. 12:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
Ezt nem tudom, sajnos ez nálam is problémát jelent, legjobb ha másnap pár percig forró vízre rakod.
2023. jan. 29. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
En is mindig igy jartam, de utaltam. Az Aldiban kaphato jazmin rizs majdnem egy het utan se lesz szaraz, kemeny. Atlatszo és lila szinu a zacskoja.
2023. jan. 29. 22:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

Ne kétszeres, hanem több, mondjuk két és félszeres mennyiségű vizet adj hozzá. Tapasztalom, hogy fajtája válogatja. Van olyan hosszú-szemű, amihez valóban elég a kétszeres, de van olyan kerek-szemű rizsem, amihez kell a háromszoros mennyiségű víz, hogy finom legyen. Nem szeretem én sem aldente...

A rizs másnapra való eltárolásával amúgy vigyázz a rizsen lévő Bacillus cereus nevű spórás baktérium miatt.

[link]

2023. jan. 30. 10:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!