Hogy csináljam, hogy a főtt rizs másnapra ne legyen kemény?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A főtt rizs keménységét másnapra a túlfőzés és a rizs tárolása okozhatja. A túlfőzés miatt a rizsban található keményítő kicsapódik, ami keménységet okoz. A rizs tárolásakor pedig a rizs felszívja a nedvességet a hűtőből, ami miatt megkeményedik.
Néhány lehetséges megoldás a kemény rizs elkerülésére:
Főzd alacsony hőfokon: Főzd a rizst alacsony hőfokon, és ne hagyd túlfőni.
Legyen kevesebb víz: A rizsnek körülbelül 2x-es mennyiségű víz kell, de ha a rizs mégis kemény lesz, akkor próbálj kevesebb vízzel főzni.
Fedd le a fedővel: Fedd le a rizst fedővel, amikor főzöd, hogy a pára ne szökjön el.
Tárold hűtőben: Ha másnapra marad rizs, akkor tárold hűtőben, és melegítsd fel a mikróban, vagy egy serpenyőben, hogy visszanyerje rugalmasságát.
Adj hozzá egy kis olajat: Adj hozzá egy kis olajat a rizshoz, amikor főzöd, hogy segítsen megakadályozni a rizs összetapadását.
Azt javaslom, hogy kipróbálj néhány módszert, és meglátod, melyik működik a legjobban neked.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Másnap ne mikróban melegítsd, hanem a tűzhelyen, de úgy, hogy teszel hozzá mennyiségtől függően egy hangyányi vizet, a legkisebb hőfokon, lefedve.
Ugyanolyan lesz mint frissen.
(Ha mégsem akarod tűzhelyen melegíteni, akkor ezt a mikróval is el lehet játszani, de ott könnyen elvizezheted.)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Sosem lett még kemény másnapra, de később se.
Hogyan tárolod?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ne kétszeres, hanem több, mondjuk két és félszeres mennyiségű vizet adj hozzá. Tapasztalom, hogy fajtája válogatja. Van olyan hosszú-szemű, amihez valóban elég a kétszeres, de van olyan kerek-szemű rizsem, amihez kell a háromszoros mennyiségű víz, hogy finom legyen. Nem szeretem én sem aldente...
A rizs másnapra való eltárolásával amúgy vigyázz a rizsen lévő Bacillus cereus nevű spórás baktérium miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!