Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Bolognai spagettit hogyan...

Bolognai spagettit hogyan érdemes készíteni hogy finom legyen?

Figyelt kérdés
Házilag vagy pedig a boltban kapható porból érdemes megcsinálni?

2023. jan. 18. 17:32
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
87%

8: Össze sem lehet hasonlítani a friss paradicsom, répa, zeller, és hagyma ízét azzal, amit az alappor tud nyújtani. Utóbbival sincs semmi baj, ha nincs időm, én is szoktam használni, de közel sem lesz olyan vele az eredmény, mint mikor mindent frissen veszek, és magam csinálom elejétől a végéig.


Kérdező: Ha igazán finomat akarsz, akkor keress egy jó hentest és egy jó zöldségest, és főzd meg magad már az alapot is. Meg persze szánd rá azt a 3-5 órát, ami szükséges az elkészítéshez. Szerencsére a bolognai receptje eléggé egységes az olaszoknál is, szóval nem lesz nehéz találni egy igazán jót. Egy tipp: Azon ne akadj fenn, hogy milyen húst ír a recept. Van ahol teljesen marhából készítik, míg máshol keverik azt fele-fele arányban sertéssel.


Sok munka, és nem is olcsó, de ha egyszer megkóstolod, akkor utána mindig olyat szeretnél majd mikor bolognait eszel.

2023. jan. 18. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/28 anonim ***** válasza:
94%

Én így csinálom, szerintem zseniális:


[link]

2023. jan. 18. 18:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/28 anonim ***** válasza:
89%
Ahogy a 11-es írja, fözd meg te az alapot is - egyszer szánrd rá az idöt -, de ne egy adagnyit, hanem 2-4-szeres mennyiséget. Ugyanis nagyon jól fagyasztható, legközelebb meg csak elöveszed, és már is mehet a tésztára.
2023. jan. 18. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/28 anonim ***** válasza:
80%
én ilyen mutáns kevert technikát alkalmazok, kerül hozzá a hús pirításnál egy kis reszelt répa fokhagyma, néha friss paradicsom is, illetve plusz oregánó, aztán a zacskós alappor. valamit ez is jobbít rajta
2023. jan. 18. 18:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/28 anonim ***** válasza:
55%
Szia! A port felejtsd el, anélkül is szuper eredményt tudsz elérni! Én a következőképpen készítem. Elsőként a darált húst (marha és sertés vagy csak marha) kevés zsíradékon (kb 0,5-1 ek) lepirítom, ez kb 20 perces folyamat, fontos, hogy közepes lángon történjen. Miután kellőképpen megpirult (aranybarna szín az ideális) és elegendő pörzsanyag képződött, a húst eltávolítom az edényből, kevés zsiradékot hagyok az edényben. Ezután az aprítóban feldarabolt vöröshagymát, répát, zellert a visszamaradt zsiradékon megpárolom, kevés vízzel öntöm fel, sózom (egy csipetnyi elegendő), majd visszapárolom. Amikor a zöldség kellően megpuhult, jöhet hozzá a hús és a fűszerek. Fűszerezésnek elegendő só (1 liternyi folyadékhoz egy teáskanálnyi), bors (1 mokkáskanálnyi),kakukkfű és oreganó. Utóbbi kettőből kb azonos mennyiség kerüljön (3-3 teáskanálnyi). Amikor kellően aromásnak érzed, jöhet hozzá a paradicsom, ami lehet konzerv vagy sűrítmény. Attól függően mi van itthon, azt használok. Bármelyiket is használod, mindenképpen kell hozzá kevés víz (amennyi éppen ellepi). 1-2 teáskanál cukor jöhet bele, hogy elvegye a paradicsom savas karakterét. Ezt vissza kell redukálni sűrű szósszá, lehetőleg alacsony lángon. Időközben a tésztát főzd ki a csomagolás ajánlásának megfelelően. Fontos, hogy a tészta és a szósz együtt legyen kész. A tésztát ne öblítsd le hideg vízzel, hiszen annak keményítőtartalma segíti a szósz megfelelő sűrűségének elérését. Van olykor olyanom, hogy a kész bolognai mártáshoz (már a tűzről levéve) pár evőkanál tejet teszek, ez is segít a cukorral együttesen a paradicsom "megszelídítésében". Ez a recept alapján mindig tökéletes lesz a bolognai.
2023. jan. 18. 22:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/28 anonim ***** válasza:
91%
bocsánat beleszólásért, de szerintem aki a por hitelességéről kérdezget az bőven nem az a kategória aki profi a főzésben, ergo felesleges leírnotok neki hasznos de hosszú házi recepteket... mondjuk arra jó ha valaki majd a kérdéshez téved hasznát veheti, de a kérdező számára nem igen hasznos
2023. jan. 18. 22:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/28 NTBS ***** válasza:
81%
Igazából mindkettő jó.
2023. jan. 19. 06:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

15-ös: nincs igazad.

Egyrészt sokan azért kérdeznek a porokra, mert a környezetükben azt használja a többség, és fogalma sincs milyenek, illetve milyen a nem-poros változat.

Másrészt a hosszú recept nem feltétlen bonyolult (söt legtöbbször nem az), csak részletesen leírnak benne minden apróságot, ami éppen kezdöknek nagyon sokat segít az elkészítésben.

Harmadszor senki sem született mesterszakácsnak, mindenkinek el kell valahol kezdeni, és erre éppen olyan ételek jók, amit az illetö szeret.

Mellesleg a 15-ös receptjét le lehetne írni pár sorban, de csak az tudná elkészíteni, akinek kellö gyakorlata van a fözésben.


Csak hogy lásd mi lenne a rövid variáció:

A darált húst 20 perc alat kevés zsiradékon megpirítani, kiszedni és félretenni.

Az edényben felaprított hagymát, répát, zellert kevés vízzel megpárolni, sózni, levét elpárologtatni

Ahúst visszatenni, só, bors, kaukkfü oreganóval füszerezni. Hozzátenni a paradicsomkonzervet vagy sürítmény,t kevés vizet , pici sót és lassú tüzön sürüre befözni.

Közben a tésztát elöírás szerint megfözni - a mártással egyszerre legyen kész -, leszürni, nem leöblíteni és összekeverni a mártással.


A gond csak, hogy ha valaki kezdö, akkor legalább minden lépésnél csinál egy-két hibát és az eredmény ehetetlen lesz, EZÉRT jó a hosszú és részletes leírás!

2023. jan. 19. 08:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/28 anonim ***** válasza:
40%

Gyakorlatilag erre a kérdésre az a válasz, hogy a minőségi különbség - és erre irányult a kérdés - nagyjából annyi, mint jól főző anyánk házi húslevese és a zacskós húsleves között. Ég és föld!

De aki zacskós leveseken nőtt fel és ő is csak azt használja, annak nyilván ez a gasztronómia csúcsa.

Lehet ragozni, lehet lepontozni, de attól még a tény tény marad!

2023. jan. 19. 09:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/28 anonim ***** válasza:
71%

#19

Szerintem soha senki nem állította, hogy a zacskós xy a "gasztronómia csúcsa", egyszerűen van hogy az praktikusabb. 🤷‍♀️

2023. jan. 19. 09:40
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!