Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Kelt tészta miért ugrik...

Kelt tészta miért ugrik össze, ha újból ki kell nyújtanom?

Figyelt kérdés
Pogácsát szaggattam ki kelt tésztából. A maradék tésztát összegyúrtam, újra kinyújtottam,de gumiszerű lett az állaga, és sokkal keményebb is. Mi lehet a baj?

febr. 9. 13:38
 1/4 anonim ***** válasza:
83%

A kelt tészta ilyen, a benne lévö sikér miatt rugalmas. Ha a gyúrás után valamennyit pihenteted, könnyebb nyújtani.

Ezért is kell(ene) a pizzatésztát dagasztás után a hütöben lassan keleszteni egy éjjelen át, akkor jól formázható lesz.

febr. 9. 15:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Nincs semmi baj, ez így viselkedik.

Azért teszel bele élesztőt, hogy CO2 keletkezzen, az így keletkezett buborékoktól nő meg a tészta térfogata, és mivel a térfogat "fele gáz", nyilván puhább is, alakítani is könnyebb.

Ha összegyúrod, a benne lévő buborékok belső falát összenyomod, kinyomod a tésztából a gázt.

Így a tészta kisebb lesz, sűrűbb, keményebb, ellenállóbb.

A gumiszerű állag is természetes, ez a masszív glutén (sikér, szejtán, ez mind ugyanaz) váztól van. AZ ilyen ellenálló.

Viszont erre a "fehérje hálóra" szükség van, mert ez tartja benn a tésztában a buborékokat!!!

(Ezért sűrűbb egy rozskenyér, a rozsnak gyengébb a sikérváza, nem köti meg olyan hatékonyan a gázokat, az elszökik, a kenyér pedig sűrűbb, nehezebb, tömörebb lesz.)


Ezért kell minden erősebb mechanikai behatás után, utókeleszteni.

Tehát ha a tésztát kinyújtod, kiszaggatod, tepsire teszed, akkor is, ha a nyújtástól nagyon összeesett, érdemes sütés előtt kicsit utókeleszteni.


A maradványokat, az újragyúrás miatt sokkal több fizikai hatás éri, ezért ez a jelenség is sokkal erősebb. Kicsit pihentetni kell, hogy a képződő gázok tegyék a dolgukat, és visszanyeri az állagát.

febr. 10. 07:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Hát az első adag nagyon finom lett, a gyúrás utáni második tepsi már sűrűbb és keményebb. Jövő hétvégén pirogot fogok sütni, ha nem kell sokat tanulni.
febr. 10. 15:20
 4/4 anonim ***** válasza:

Egy kelt tésztát a techológiai előírás miatt előfordulhat, hogy többször is fel kell gömbölyíteni (sleifolni vagy virgolni). Főleg darabokra szedés és formázás, vagy a szaggatás utáni hulló újra begyúrása, egyneművé tétele után. A felgömbölyítés után 5-10 percet pihentetni kell a tésztát, hogy nyújtható legyen. Főleg, ha nagy sikér tartalma van a lisztnek.

Szóval a hulló összegyúrása után formázd gömbölyűvé, és letakarva pihentesd 10 percet. Csak utána nyújtsd ki.

febr. 10. 15:27
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!