A töltöttkáposzta meddig áll el?
El vannak kényeztetve rendesen az emberek, az látszik az itteni válaszokon is.
A hűtőben tartott töltött káposzta, toros káposzta nem romlik meg három nap alatt, ezek tradicionálisnak számító ünnepi ételek voltak régen is, amikor még hűtő sem volt sok háztartásban, a hűvös kamrában tárolták, akár egy hétig is.
Valóban függ a hőmérséklettől is, hogy meddig tárolható, de hűtőben az lehet akár egy hét is, bár manapság már ott van a fagyasztó is, abban 2-3 hónapot eláll minőségromlás nélkül, de akkor sem megromlik, csak beindul az avasodás.
Régen megették az avasodó ételeket is, mostanság sokan dobják a kukába az ételt csak azért mert az már néhány napos, biztosan nem jó...
A romlási folyamat kezdetén van egy nyálkásodás, amit észre is lehet venni, azt viszont a nagyszüleink sem várták meg, addigra elfogyott.
Viszont sokan vallották, hogy a töltött káposzta annál jobb minél többször van melegítve.
Akkoriban még nem volt mikró, a tűzhelyen melegítették az ételt és olyankor a töltött káposzta, toros káposzta pörkölődött is valamennyit, amit sokan szerettek.
A lényeg hogy a romlásnak indult ételt régen sem ették meg (az avasodás kivétel), de azt fel lehetett ismerni.
Melegben sokkal veszélyesebb, a szalmonella nagyon gyorsan fel tud szaporodni, de nem csak a főtt ételekben... csokoládé, nyers zöldség, gyümölcs is lehet szalmonellás, de a melegben "felejtett" főtt ételeket valóban nem ajánlott néhány órával később már elfogyasztani a szalmonella-veszély miatt.
Köszönöm a válaszokat.
Aki írta, hogy nem is főz annyi ételt ami nem fogy el 2-3 nap alatt...ebből nem is lehet olyan keveset készíteni...Bár olvastam én már itt fél órás töltöttkáposztát is...😔
Csak az utolsó megjegyzésedre reagálnék, minden gond nélkül lehet 2-4-6 db káposztát is fözni, nem kell ipari mennyiségeket. Igazán nem látom, miért ne lehetne kisebb adagot készíteni!
De attól, hogy kevesebb, nem lesz lényegesen gyorsabban kész.
16 En utalok minden nap fozni, de meg mindig jobb, mint a szikkadt, romlott kaja, szoval nem fozok semmibol 25 kilot, hogy meg akkor is azt kelljen enni, mikor mar nyalkas, szikkadt, avas (wtf), stb. Egyszeru a megoldas, semmit nem fozok, ami fel oranal tovabb tart, igy tudok minden nap friss, nem romlott vagy hataresetes kajat enni…
Nincs haboru, nem tudom feltunt-e. Biztos megennem, de nem szorulok ra, szoval miert tegyem?😅 Nyilvan az ehhalalnal jobb a szar kaja, de nem fenyeget ez a veszely.
A #15-öt olvasva, sajnálom, hogy nincs vicces gomb is. Mert ezen már csak nevetni lehet.
Ha kérdezek, soha nem kritizálom a válaszolókat, bármit is írnak. De most ez kiütött teljesen :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!