Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Meg kell mosni a rizst főzés...

Meg kell mosni a rizst főzés előtt?

Figyelt kérdés
ma 17:32
 1/7 anonim ***** válasza:
80%
Én meg szoktam kiázik a fehér leve
ma 17:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
25%
Teljesen fölösleges, egy csomó értékes anyagot kiöntesz a vízzel.
ma 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
50%

Ha főzni akarod (mint a tésztát, és leszűrni) akkor érdemes, mert a sok keményítőtől csirízes lesz a víz.

Ha párolni akarod, nem hogy nem kell, de mivel pirítani se igazán lehet a nedves rizst, ezért határozottan nem ajánlott.

ma 18:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

3# párolni szoktam, először kis olajon pirítom és utána dupla mennyiségű forró vízzel öntöm fel. Ha elfőtt a víz, lefedve hagyom még egy negyed órát.


Ha vízben főzném ahogy a tésztát, úgy milyen lenne?


Melyik módszerrel finomabb vagy jobb?

ma 19:01
 5/7 anonim ***** válasza:
66%

Párolva finomabb.

Főzni epebajosoknak szoktuk, akik (mondjuk műtét után) ideiglenesen minden zsiradékról le vannak tiltva. Meg (jellemzően inkább külföldön, mert ott a rizsfőzés segédmunkának minősül) olyan éttermekben, ahol hülyebiztos megoldásokra van szükség, mert 1-2 nap alatt betanított dolgozók főznek, ott jellemzőbb a főzés.

ma 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

...amúgy az igazán nagy különbség a rizs fajtájában rejlik.

Hogy mennyire ragad, mennyire nem, mennyire lesz pergős...

Mindkét módszerrel lehet jót is, rosszat is csinálni, és mindkét módszert "finomhangolni" kell, az adott rizsfajtára.

Párolni is, valamelyik beéri 1,8-szoros vízzel, (ár ez ritka) valamelyik masszívan igényli a 2,2-szeres vizet.

A főzés is olyan, hogy valamelyiket elég 2-szer átmosni, valamelyiket meg vagy 5-ször kell, különben moslék lesz az egész.

ma 19:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Ameddig nem lesz tiszta víz.



Minden olyan rizst meg kell mosni, amin nincs direkt odaírva, hogy előmosott.


A keményítő egy dolog, de por, kövek, bogarak, ki tudja mi lehet benne. Minél darabosabb valami, annál könnyebben belemegy mindenféle.

Mint a babot, lencsét, sárgaborsót, stb is át kell mosni, főzés előtt közvetlenül.

Így kevesebb esélye van, hogy bepenészedik.


Persze vannak prémium termékek, meg pl a zacskóban főzős rizs, de az átlag rizsről nem feltételezném, hogy tiszta.

ma 20:42
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!