Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Lehet gabona/rizs nélküli...

Lehet gabona/rizs nélküli hurkát készíteni?

Figyelt kérdés

Sajnos nem ehetek rizst/gabonát, bármi ilyesmit, viszont nagyon kívánnék hurkát enni. Mennyire lenne löttyös, ha nem raknék bele rizst? Összeállna rendesen attól a hurka?


Esetleg, ha van receptetek, akkor azt is megköszönném! Köszönöm előre is!



2022. dec. 2. 18:27
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
De ha akarod, akkor részletesen elmesélem, hogy milyen érzés volt, amikor ledugtak egy csövet a torkomon, hogy körbenézzenek a gyomromban és a belemben és milyen érzés volt, amikor kiszedtek 5 darabot a gyomromból és a belemből, hogy megnézzék mi a bajom. Remélem azzal megérdemlem a segítséget, hogy hogyan tudnék otthon olyan hurkát készíteni, amit meg tudnék enni.
2022. dec. 3. 11:20
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy már leírtad, neked nem is feltétlenül hurka kell.

Mivel nem tudjuk, hogy milyen növényi eredetű összetevőket fogyaszthatsz, a pontos részleteket csak te tudod kidolgozni, de ahogy azt már javasoltam, inkább valamilyen fasírt szerű verzióban gondolkoznék.

Kérdéses a kötőanyag -no erre nem tudok tanácsot, mert fogalmam sincs, mi az, amit megehetsz ha az összes gabona féle növényi keményítő kiesik.

Véres hurkának "rizs mentes" alternatívája lehet a hagymás vér (ha a hagyma bem tiltott).

Májas hurkából pedig vagdalt, vagy fasírt szerű verzióban gondolkoznék.

A kisütés mödja attól is függ, hogy mennyire áll össze, de nem feltétlenül kell azt zsiradékban úsztatni.

Csak egy ötlet:maffin formába rakva sütőben kisütni? Zsiradék biztosan kell bele, annak a mennyiségét neked kell kitalálni.

2022. dec. 3. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/20 anonim ***** válasza:
47%

11: kb. minden negyedik-ötödik ember volt már gyomortükrözésen és biopszián. Azért nem kéne ezt úgy beállítanod, mint valami borzalmas egzorcizmust. :-D


Hidd el, hogy nem alaptalanul kíváncsiak itt az emberek arra, hogy mkilyen betegség az, ami mellett gyakorlatilag semmit nem ehetsz...

2022. dec. 3. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

#13#

Mindegy milyen okból nem akarja elárulni, azt tiszteletben kell tartani, ez különben sem az egészségügy kategória.

Persze, úgy segíteni is nehéz, ha nem tudjuk mi az, amit megehet (arról sem itt kell véleményt alkotni, hogy miért csak azt), annyit tehettünk hogy próbáltunk alap ötleteket adni, a részletek kidolgozása a kérdezőre van bízva.

Tökéletes hurka íze nem lesz az ételnek, mert az abban lévő magvaknak ízhatási is van, és az étel állagát is befolyásolják, de ha csak a rizsről, a gabona magvakról kell lemondania, azok nélkül is lehet hasonló ízvilágú ételt készíteni.

Bízzuk ezt rá, ne agitáljuk, hogy a betegségéről meséljen, mert nem akar, és valóban nincs is értelme, arra kb rögtön lenne fél tucat ajánlás, hogy az nem is úgy van, ezt, meg azt lehet enni.

2022. dec. 3. 16:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/20 A kérdező kommentje:

14-es nagyon köszönöm a hozzászólásod! Sajnos már volt, hogy megnyíltam a betegségemmel kapcsolatban ezen az oldalon és rögtön ki lettem oktatva, hogy miért nem jó az, amin 2 éven keresztül dolgoztunk az orvosommal, hogy megtaláljuk mi jó nekem és mi nem... Hozzáteszem akkor nem is kaptam választ a kérdésemre a végén, hanem csak a kioktatás jött :)


12-es: igen ez a fasírt megoldás szerintem működni fog nekem. Hagyma nem tiltott, azt szabad bőven. A muffin formás ötlet is tetszik! Akkor tudnék előre lesütni egy jó adagot és lefagyasztani, hogy ne kelljen vele többször bajlódni. Ezek nagyon jó ötletek mind, köszönöm!

Esetleg még azon gondolkoztam, hogy mi van a zselatinnal? Vagy az nagyon undorító állagot csinálna, mi?


Nem ehetek burgonyaféléket (Solanaceae), idetartozik a krumpli, a paprika, a paradicsom stb illetve bármilyen magvat (ide tartozik a gabona félék, de a szezámmag, a napraforgó mag stb is). Érdekes módon az édes krumpli az nem krumpli (ezt én is újonnan tanultam meg, amikor le lett írva, hogy mit ehetek). Ehetek tapióka keményítőt, nyílgyökér keményítőt, vagy bármilyen olyan keményítőt, ami gyökérből származik.


De szerintem ez a fasírt/muffin ötlet eddig a nyerő. Örülök, hogy talán tudok majd enni megint hurkát az ünnepekre :)

2022. dec. 3. 18:23
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Az édesburgonya, a batáta valóban nem közeli rokona a krumplinak, az a paradicsommal, paprikával áll közeli rokonságban, a batáta egy szulák féle, pl, a hajnalkával áll rokonságban, indás, kúszó növény.

Az íze, állaga is eltér a burgonyától, íze inkább a sütőtökre emlékeztető, édeskés és az állaga is sokkal lágyabb, mint a krumpli.

Lehet vele kísérletezni, de az előkészítés során szerintem nem ajánlott vízben főzni, mert úgy lágy, püré jelleget vesz fel.

Sütőben, héjában megsütve szerintem jobb alapanyag.

Mindezt nem a hurkával kapcsolatban írom, bár lehet finom májas-batátás "valami" készíthető belőle, de gyanítom az ízvilágot elviszi valamelyest.

A részleteket neked kell kiötölni, kikísérletezni, mii is szokás a hurkába tenni a rizsen, és a fűszereken kívül?

Belsőségek, (tüdő, máj, szív), fejhús, nyelv, hús-nyesedék, némi tokaszalonna, vér, háj)

Ezeknek az abálás, aprítás után lesz egy bizonyos állaga, azt kell a kívánt szintre alakítani. A zselatinnal az a gond, hogy az csak hidegen dermed, olyankor jó kötőanyag, de a belsőségek, a vér miatt nem biztos hogy jó ötlet napokon keresztül "dermeszteni". (nem tudom, nem próbáltam)

2022. dec. 3. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/20 anonim ***** válasza:
Nem próbáltam még hurkának, de a karfiol rizs létezik, szóval esetleg az helyette? Vagy brokkoli? Az a baj ezzel olyan sokat kellene kísérletezni, hogy nem éri meg.
2022. dec. 3. 23:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/20 A kérdező kommentje:

16-os, igazad van elfelejtettem, hogy a zselatin hőre elolvad... Szóval hidegen, lehet hogy összetartaná a dolgokat, de ha megsütöm akkor a végén ugyanaz lenne, mintha nem lenne.


Igen, sütőben szoktam sütni az édesburgonyát, úgy valóban nagyon finom. Nem tudom, hogy ehhez jó lenne-e, de akkor is biztos sütőben sütném, hiszen szerintem a rizsnek az a dolga, hogy összetartsa a dolgokat és egy kicsit felszívja a nedveket, és ha sütőben sütöm a krumplit akkor kiszárítom (ellentétben a főzéssel). De igazad van, hogy nagyon elvinné a hurka állagát/ízét...


17-es: mostanában nagyon sokat eszek olyat, hogy ha rizs ehetnékem van. A legnagyobb bajom vele, hogy a karfiol nagyon sok levet ereszt. Esetleg nem tudom, hogy mi van ha serpenyőben megsütöm egy kicsit mielőtt belekeverem a masszába. Ha más nem, akkor egészségesebb lesz tőle az biztos haha

De lehet kipróbálom, a hús massza úgyis alap, szóval ki tudok venni belőle egy maroknyit és beledobni egy adag karfiolrizst. Köszönöm neked is az ötletet!

2022. dec. 4. 04:34
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
A karfiolnak NAGYON jellegzetes saját íze van, baromira el fogja vinni a fasírt/étel ízét... Nem lesz hurka-élmény, az biztos.
2022. dec. 4. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

Ki kell próbálni, kisebb adagban, lehet nem is kell az aprított, jól fűszerezett "disznóságokhoz" semmi plusz adalék, úgy ís finom lesz.

Valamilyen sütőformába töltve kisüthető, a hurka a rizzsel, gerslivel sem egy betonszilárd állagú finomság, inkább a nedvesség szabályozásban van szerepe.

Azon is lehet ötletelni, hogy az alapanyagot a sütés előtt valamannyit párolni is lehet, ha sok benne a víz, kihajtani annak egy részét.

Ezek is csak elméleti ötletek, gyakorlati tapasztalatom nincs vele, de nem gondolom, hogy a rizs kihagyása alapjaiban elrontana egy jól összerakott keveréket, inkább a sok rizs miatt szokás leminősíteni a hurkát, akkor szokott ízetlen, száraz lenni, ha a rizs dominál benne.

2022. dec. 4. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!