Hogy néz ki nálatok egy ünnepi (nem feltétlen karácsonyi) menü? Miket esztek?
Nálunk vegyes háztartás van, a párom angol, szóval főzünk általában mindkét tradítció szerint. 25.én Karácsonyozunk, mert itt arra van berendezkedve a család.
Reggelire az én családom szokása szerint van a "kaviáros" vajas piritós (ez nem igazi, hanem az utánzat), kávé tejszínhabbal.
Kb azonnal ez után betoljuk a sütőbe a vörösboros-fűszeres marhát, estére/délutánra kész is, szép lassú tűzön.
5-6 körül eszünk.
Én csinálok halászlevet frissen gyúrt kézi tésztával a dédim receptje után.
A marha mellé köretnek van sajtos-tejszínes krumplipüré, franciasaláta, kelbimbó szalonnával, sült sárgarépa mézeskalács fűszerrel, a rakott karfiol, a kacszsíron sült krumpli, kézzel készült yorkshire pudding, meg erre rá gravy a marha levéből.
Ezek után általában az itt megszokott társosozás-berúgás a program.
Ezek után másnap hideget eszünk, meg sajttálat gyümölccsel, meg sütiket.
Általában a lengyel boltban van szaloncukor meg bejgli, azt venni szoktam, meg sütök hókiflit, stollnit meg veszünk Christmas puddingot is.
A két ünnep közt töltött káposzta szokott lenni több napig, aztán újévkor sült malac és lencseleves, meg csoki érme.
Mi azt amit az ünnep megkíván!
Karácsony: halászlé, töltött káposzta, sült kacsa, sütemények stb...
Szilveszter: virsli, lencsefőzelék, kocsonya, malac sült párolt káposztával
Karácsny: ebédre általában csak grillezett rák+sali. Vacsorára valami egyszerű leves (tavaly mezei zöldségleves volt) és pl sült oldalas. Olyan, amit csak beteszek a sütőbe és elvan magában, nem kell sokszor ránézni.
Süti: max egy rúd bejgli, meg egy tálka gm aprósüti.
Nem vagyunk sütisek, szóval előfordul, hogy még ez sem fogy el (főleg, mivel a gm bejglit a barátom nem szereti, a simát meg én nem ehetem :D).
Ünnepekkor meg amit a szülinapos kér (nem ünnepeljük a névnapokat).
Ha az én szülinapom van akkor az én kedvencemet készítem. Karajcsontbol húslevest petrezselymes grizgaluskaval, a főtt húshoz a levesben főzök 1-2 krumplit és mellé soska vagy paradicsommartas van.
Férjem szülinapjan vagy töltött rántott húst készítek vagy sajtos csirkemell tortát.
Karácsonykor halászlé, rántott hal, majonézes burgonya saláta, sajtos rúd, beigli és töltött káposzta a menu
Anyummal nincs kifejezetten ünnepi menü, illetve Karácsonykor többnyire töltött káposzta vagy krumplipüré volt. Most egyik sem, mert elmúlt 1 hónapban voltak. Helyettük frankfurti levest találtam ki, aztán 26.-án még almakompótot is csináltam. :-)
Illetve anyum tartja magát decemberi lencsefőzihez, de kettőnk receptje elkülönül és én egész évben bármikor csinálok.
34/F
A hagyományos magyar étel Szenteste: bableves, mákosguba. A hal csupán 19. sz-i német hatás.
Az advent szigorú böjti időszak volt a katholikusoknál, ami csak az éjféli misével (a Kisjézus megszületésével) ért véget. Húst csak az éjféli miséről való hazatértükkor ettek ismét.
Száz éve viszont már így alakult a karácsonyi menüsor:
Szenteste: aszaltszilvaleves vagy halászlé, rántotthal burgonyasalátával, mézes mákosguba (láthatólag itt megmaradt a böjti hagyomány, hiszen a hal is böjti ételnek számít, így a halászlé már ekkor felváltotta a bablevest).
Nagykarácsony (25-e) ebéd: borleves zsemlyekockával vagy húsleves lúdgége tésztával, gesztenyével töltött pulyka vagy töltött káposzta, diós és mákos bajgli.
Karácsony másnaptya (26-a): gombakrémleves, töltött káposzta, aprósütemények.
Történetileg nézve az aszaltszilvaleves, a töltött káposzta, a mákosguba paraszti hagyománynak számított. A borleves, a rántott ponty városi jövevények. A pulyka angol hatás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!