A mézeskalácsba feltétlenül muszáj a szódabikarbóna? Néztem recepteket a neten és az egyik helyen azt írták, hogy kell míg a másikon azt, hogy nem, mitől függ hogy kell e bele?
Én már azon gondolkodom, kell-e bele bármi efféle...
Sütőport évek óta nem használok, múltkor 1/4 teáskanál szódabikarbóna ment 2 kis tepsinyi adagba és annyira felpuffadt, hogy egyszer tuti kipróbálom minden efféle nélkül...
De ha használsz sütőport, akkor felesleges, nekem legalábbis az. Ami receptet használok, abban van mindkettő s én csak az egyiket használom, nagyon töredék mennyiségben s így is nagyot nő a süti. Csak tudnám, mitől. A tojásos sütikbe nem kell semmi, az OK, de ebben alig van.
Ezt olvastam róla:
"A lúgos kémhatású vegyület azért vált a sűrű tészták megmentőjévé, mert egy kis savas kémhatás következtében - s a sütőben a tésztát ért hő hatására - azonnal szén-dioxidot kezd el termelni, és az így létrejövő légbuborékok azok, amelyek ügyesen megemelik a tésztát.
Épp ezért olyan receptek esetében javasolt a szódabikarbóna használata, ahol savas közeg veszi körül, tehát a tésztában van citrom, ecet, méz vagy író, vagy bármilyen más savas alapanyag. "
Érdekes módon a sütemény már az összeállításkor is tartalmazza a citromot vagy írót, vagy a savas összetevőt, és ha teszel bele szódabikarbónát, akkor azt is. Mégsem kezd el dagadni a tészta a sütemény kinyújtása vagy kiszaggatása során.
Természetesen a szódabikarbóna a sülés közben fejti ki hatását, a hő hatására bomlik el, a "fújja fel" a tésztát.
A megfelelő állagú sütemény sütőpor nélkül is növekedhet, mert pl 160 fok sütési hőmérsékleten a víz vízgőzzé válik, és a gőzbuborékok emelik a tésztát.
A szódabikarbónát használták addig, amíg nem volt sütőpor. A sütőpor elterjedése óta (ami sok esetben szintén döntően szódabikarbónát tartalmaz) némely recept hagyományosan a szódabikarbónát írja, más esetben sütőport írnak, de ez a kettő kiváltható egymással, csak az átváltási arányt kell eltalálni.
A linzerféléket leszámítva vagy az egyik, vagy a másik kell a tésztafélékbe. A linzer egy teljesen más jellegű tömör, zsíros-morzsálódós tészta, abba azért nem kell. A mézeskalácstésztába is kell valamennyi, de kevesebb, mint a többi süteményfélébe. Fél kiló liszthez egy teáskanálnyi bőven elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!