Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A mézeskalácsba feltétlenül...

A mézeskalácsba feltétlenül muszáj a szódabikarbóna? Néztem recepteket a neten és az egyik helyen azt írták, hogy kell míg a másikon azt, hogy nem, mitől függ hogy kell e bele?

Figyelt kérdés
2016. dec. 22. 15:06
 1/5 anonim ***** válasza:

Én már azon gondolkodom, kell-e bele bármi efféle...

Sütőport évek óta nem használok, múltkor 1/4 teáskanál szódabikarbóna ment 2 kis tepsinyi adagba és annyira felpuffadt, hogy egyszer tuti kipróbálom minden efféle nélkül...

De ha használsz sütőport, akkor felesleges, nekem legalábbis az. Ami receptet használok, abban van mindkettő s én csak az egyiket használom, nagyon töredék mennyiségben s így is nagyot nő a süti. Csak tudnám, mitől. A tojásos sütikbe nem kell semmi, az OK, de ebben alig van.

2016. dec. 22. 15:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm. :)
2016. dec. 22. 15:15
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ezt olvastam róla:


"A lúgos kémhatású vegyület azért vált a sűrű tészták megmentőjévé, mert egy kis savas kémhatás következtében - s a sütőben a tésztát ért hő hatására - azonnal szén-dioxidot kezd el termelni, és az így létrejövő légbuborékok azok, amelyek ügyesen megemelik a tésztát.


Épp ezért olyan receptek esetében javasolt a szódabikarbóna használata, ahol savas közeg veszi körül, tehát a tésztában van citrom, ecet, méz vagy író, vagy bármilyen más savas alapanyag. "

2016. dec. 22. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes módon a sütemény már az összeállításkor is tartalmazza a citromot vagy írót, vagy a savas összetevőt, és ha teszel bele szódabikarbónát, akkor azt is. Mégsem kezd el dagadni a tészta a sütemény kinyújtása vagy kiszaggatása során.

Természetesen a szódabikarbóna a sülés közben fejti ki hatását, a hő hatására bomlik el, a "fújja fel" a tésztát.

A megfelelő állagú sütemény sütőpor nélkül is növekedhet, mert pl 160 fok sütési hőmérsékleten a víz vízgőzzé válik, és a gőzbuborékok emelik a tésztát.

2016. dec. 22. 15:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

A szódabikarbónát használták addig, amíg nem volt sütőpor. A sütőpor elterjedése óta (ami sok esetben szintén döntően szódabikarbónát tartalmaz) némely recept hagyományosan a szódabikarbónát írja, más esetben sütőport írnak, de ez a kettő kiváltható egymással, csak az átváltási arányt kell eltalálni.


A linzerféléket leszámítva vagy az egyik, vagy a másik kell a tésztafélékbe. A linzer egy teljesen más jellegű tömör, zsíros-morzsálódós tészta, abba azért nem kell. A mézeskalácstésztába is kell valamennyi, de kevesebb, mint a többi süteményfélébe. Fél kiló liszthez egy teáskanálnyi bőven elég.

2016. dec. 22. 15:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!