Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi az alapvető különbség a...

Mi az alapvető különbség a kenyér és a kalács között?

Figyelt kérdés

A kérdésem arra vonatkozik, hogy ha minimalista és egészséges irányban gondolkodom és otthon készíteném, mindkettőt elsősorban cukor és élesztő nélkül, sőt sütőpor meg szódabikarbóna nélkül is, akkor mitől van mégis különbség közöttük a formájukat leszámítva?


Szoktam venni bolti ilyen kenyeret meg kalácsot is, ilyen minimalista-egészségeseket, és látom a különbséget, hogy más az állaguk, de nem értem, hogy miért, mitől, pedig elvileg nincs bennük semmi más, csak liszt, víz/olaj, só, szóval ilyen alap dolgok (=semmi E- vagy más izé), de már nagyon régóta szeretném inkább csak én magam sütni mindet, és ezért érdekel, hogy vajon mitől van különbség közöttük? Az aránytól, mármint hogy az egyikben több van valamelyikből? Vagy hogy meddig hagyják a lisztet a vízzel állni és attól kel meg? Vagy netán a kalácsban van tojás is? (Felőlem lehet, bár amit venni szoktam, abban tuti nincs).



2015. máj. 18. 09:53
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
79%

Élesztő, sötőpor vagy szódabikarbóna nélkül hogyan akarst kelt tésztát csinálni?


A kalács az kalács. Ha nem édes kelt tésztából csinálod, akkor az csak kalácsnak csúfolt valami lesz. De nem kalács!


Miért baj, ha te otthon magadnak normális kelt tésztát csinálsz???

2015. máj. 18. 10:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
73%
Szerintem nem feltétlenül édes a kalács sem. Vaj van benne, a kenyérben pedig nincs zsiradék.
2015. máj. 18. 10:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
81%

A "semmi E " már a kérdezőt is minősíti... A sónak is van E -kódja, és gyakorlatilag minden élelmiszernek, illetve azok összetevőinek.

Nem az "E" kódtól lesz rosszul valaki, hanem , ha rosszul választ !

Ilyen feltételekkel pedig csak bodagot süthetsz,(liszt,víz, só ) de vigyázat , a lisztnek is van "E" kódja :D

A kenyér és a kalács közözz a beledolgozott tej és vaj a fő különbség.

2015. máj. 18. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 A kérdező kommentje:

1. Nem a kelt tésztával van a bajom, hanem az élesztővel, és úgy tudom, hogy élesztő (meg sütőpor és szódabikarbóna) nélkül is meg tud kelni a kenyér meg a kalács, ha hagyjuk állni.


2. Ez lehet a megfejtés, vagy legalább is az irány, talán tényleg: az olaj? (vagy vaj vagy zsír, a lényege ugyanaz)


3. Igaz, jogos, ezt én is tudom, hogy az E-s számok csak rövidítések és ez így, az eredeti kérdésfelvetésemben tényleg bután is hangzik, de talán érthető a célom és a szándékom: pontosan azért akarom otthon készíteni, hogy minél biztosabb legyek abban, hogy mi van benne és hogy nem csak úgy ráírják, hogy nincs benne semmi extra. És amúgy meg szoktam nézegetni az E-s számok jelentését és oké, hogy a nagy részükről tényleg az derül ki, hogy étkezési íz- vagy szag- vagy állagfokozó, étkezésre alkalmas, de akkor is: minek? Miért kell fokozni bármit is? Tudom, a boltban azért, hogy szép legyen, illatos és nagy, hogy megvegyék a népek, én viszont nem a szépségre, hanem az egészségre hajtok elsősorban, akár még az íz számlájára is (lásd cukortalanság pl.).


Köszi a válaszokat! :)

2015. máj. 18. 11:58
 5/15 A kérdező kommentje:

Ja, és amit én szoktam venni kalácsot, abban tej pl. egészen tuti nincs, úgyhogy szerintem a megfejtés tényleg a zsiradék, legyen az akár vaj, akár zsír, akár olaj.


Köszi! :D De jó! :) Megfejtettük! :) Éljen! :)

2015. máj. 18. 12:00
 6/15 anonim ***** válasza:
52%
A kalács édes tésztából készül.
2015. máj. 18. 12:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 A kérdező kommentje:
Nem feltétlenül. Egyszer még fel is hívtam a gyártócéget, a pékséget, ahonnan az élesztő- és cukormentes kalácsot szoktam venni, hogy egészen biztos-e, hogy nincs benne sem cukor, sem élesztő, és azt a választ kaptam (ami persze kérdés, hogy vajon igaz-e - ezért is akarom magam kipróbálni), hogy természetesen, semmi más nincs benne, csak víz, olaj, só, liszt (asszem, már nem emlékszem pontosan, de asszem csak ennyit mondtak)... És egy barátnőm is mondta, hogy persze, lehet úgy kalácsot sütni...
2015. máj. 18. 12:31
 8/15 anonim ***** válasza:
81%

Se kenyeret, se kalácsot nem fogsz csinálni élesztő nélkül.

Ha nem is magad teszed bele a bolti élesztőt, akkor kovász formájában kell, aminek a lényege szintén az élesztőbaktérium, csak éppen nem ipari körülmények között szaporítva, hanem saját magad által otthon.

2015. máj. 18. 19:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:
53%
A kalács finomlisztből (BL55) készül, a kenyér kenyérlisztből (BL80). A többit már leírták.
2015. máj. 18. 20:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 A kérdező kommentje:

Oké, igaz az élesztős téma: kérdés, hogy mi a cél (pl. candida diéta vagy kovásztalan kenyér ünnepe, stb.) - jogos felvetés... Nekem amúgy azt hiszem tényleg csak a hozzáadott, és ezért fölöslegesnek ítéltsége miatt... :)


Lisztből meg oké, lehet ez is különbség, bár mi van, ha mindkettő (amiket venni szoktam, kész kenyér és kalács) más, spéci lisztekből van, netán ugyanolyanból? Pl. tönkölyliszt vagy más spéci liszt... Na igen, ez is egy külön kérdés... De nem hiszem, hogy ez döntő lenne... Szerintem akár ugyanabból a lisztből is lehet kenyeret meg kalácsot is készíteni, hiszen pl. régen én is ugyanolyan - tök sima - lisztből sütöttem mindkettőt és nem tűnt fel, hogy probléma lenne (persze attól még lehet, hogy nem arra van kitalálva...)

2015. máj. 19. 01:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!