Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan, mivel tudom elérni,...

Hogyan, mivel tudom elérni, hogy a házilag sütött kenyér ne legyen nagyon tömör?

Figyelt kérdés
2022. aug. 31. 08:40
 1/5 anonim ***** válasza:
72%

A kelesztésnél kerülnek bele a légbuborékok.

Szoktak még kevés aszkorbinsavat (gyógyszertárban kapható C-vitamin por) keverni, ez is segíti légiesebbé tenni, úgy hallottam.

2022. aug. 31. 08:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
72%

A házi kenyér jellegéből adódóan mindíg is tömörebb volt, mint a bolti kenyerek.

Az üzemi pékségekben olyan technológiákat is használnak, amelyeket a hagyományos, házi kenyérsütésben nem.

[link]

A nagyon tömör persze relatív megfogalmazás, a kovásszal, a nyers tészta állagával, cukor (méz) hozzáadásával némileg befolyásolható a kisütés utáni állag. A kenyérsütő gépeknél még inkább behatároltak a lehetőségek.

2022. aug. 31. 09:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
92%

Megfelelő kelesztési idővel. Sokan csak több élesztőt tesznek bele, de az kb tilos. Mert utána fél nap alatt borzalmas állagú lesz.

Szóval ugyanannyi vagy kevesebb élesztő, több órás kelesztés és aközben 45 percenként óvatos hajtogatás

2022. aug. 31. 09:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Jól írja a 3-as, hosszú kelesztés a titka. És nem agyonélesztőzni, hanem kivárni a kelesztést. Akár úgy is, hogy éjszakára hűtőben...
2022. aug. 31. 09:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Kovásszal pl és hosszú kelesztéssel.

De ha élesztős akkor is lehet egy órát keleszteni, hajtogatni és még felet keleszteni. Ezután szakajtóban vagy konyharuhával bélelt szűrőbe alaposan lisztet teszunk, abba mehet a kenyer fejjel lefele (ahol oszsecispted az lesz felul). Utana huto es masnap ki a hutobol, fél-egy orat pihentetjuk szobahon amennyi kell még neki. Aztan fedeles labost vagy jenait fedelestul a sutobe, sutot elomelegitjuk. Ha meleg, kivesszuk ovatosan az edenyt, sutopapirra raboritjuk a kenyeret, ilyenkor kar nem szabad gyurni. Sutopapirostul beemeled a fkrro edenybe, lefeded es mehet sulni. 30 perc fedovel, maradek fedo nelkul.


Illetve fontos hogy ha hosszan keleszted, nem szabad sok elesztot tenni kert eleszto izu lesz.

Szinten fontos hogy mikor elkezded a kelesztest, rendesen ki legyen dagasztva a teszta. Ha nem geppel akkor kezzel minimum 10 percig folyamatosan.

Szinten fontos hogy dagasztas addig kell amig elvalik az edeny falatol es ne lisztezzuk.

Az a jo ha lagy mert kelesztes kozben a liszt meg vesz fel nedvesseget. Es ha nem eleg vizes akkor kelni sem tud.



Illetve ahkgy elottem leirtak, sosem lesz olyan mint a bolti. De sokkal levegos3bb lesz a hosszu kelesztessel mint nelule

2022. aug. 31. 09:39
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!